В Україні подешевшає газ, а електроенергія вже подорожчала

14:00, 25.05.2020
В Україні подешевшає газ, а електроенергія вже подорожчала

Вартість поставок природного газу для населення і виробників тепла в травні знизилася на 21,4%.

"Нафтогаз" розрахував нові ціни на газ для промислових споживачів – з 1 червня 2020 року вони знизяться до 3255,6-3818,4 грн за тисячу кубів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється у прейскуранті, що опублікований на сайті компанії. Тарифи відрізнятимуться залежно від обсягів закупівлі та умов оплати.

 

Зокрема, тисяча кубометрів газу за умови щомісячного використання від 50 тис. куб. м за відсутності заборгованості перед “Нафтогазом" і за умов попередньої оплати коштує 3255,60 грн (з ПДВ).

 

За умови оплати протягом або після періоду (календарний місяць) поставки газу – 3818,40 грн (з ПДВ) за тис. куб. м.

 

За умови щомісячного споживання до 50 тис. куб. м. газу його ціна складатиме 3818,40 грн за тис. куб. м.

Нагадаємо,  вартість поставок природного газу для населення і виробників тепла в травні знизилася на 21,4%.

 

Найбільше американське інформаційне агентство Bloomberg із посиланнями на експертів спрогнозувало рух цін на газ за "нафтовим сценарієм". Фактично сховища блакитного палива можуть бути повністю заповнені, а ціна на біржі впасти до негативної позначки.    

 

Водночас, в Україні за 20 днів травня на ринку подорожчала електроенергія порівняно з аналогічним періодом квітня 2020 року, повідомляє ДП "Оператор ринку".

 

Йдеться саме про середньозважену ціну купівлі-продажу електричної енергії "на добу наперед".

 

Ціна за травень без ПДВ становить 1 348,80 грн/МВт год, що на 7,68% вище, ніж за 20 днів квітня та на 6,62% вище, ніж за квітень загалом.

 

До того ж саме на внутрішньодобовому ринку ціна на таку електроенергію уже становить 1 258,33 грн/МВт год, що на 1,17% вище за ціну аналогічного періоду квітня та на 2,42% вище, ніж за квітень загалом.

 

Відзначимо, що ціна струму на ринку впливає на тариф для споживачів. Тому її підвищення відобразиться на платіжках українців.

 

Ринок "на добу вперед" (РДН) – сегмент ринку, на якому здійснюється купівля‐продаж електричної енергії на наступну за днем проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами.

 

Внутрішньодобовий ринок – сегмент ринку, на якому купівля‐продаж електроенергії здійснюється безперервно після завершення торгів на РДН та впродовж доби фізичного постачання електричної енергії.

 

Як повідомляла УМ, в Україні до кінця 2020 року тариф на електрику для споживачів не підвищуватимуть. Втім, влада не заперечує подальшого подорожчання.    

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кіловати під тиском: в Україні штучно зменшують потужності «зеленої» генерації