Прощавайте банки-зомбі: Зеленський підписав «антиколомойський» закон

22:29, 21.05.2020
Прощавайте банки-зомбі: Зеленський підписав «антиколомойський» закон

Нацбанк відреагував на підписання закону про банки № 590-ІХ феєричною картинкою.

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» № 590-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 13 травня 2020 року.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляє Офіс президента у четвер.

 

Даний закон відомий, як так званий "антиколомойський" закон про банки.

 

Закон передбачає, що власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

 

На підписання закону відреагував Нацбанк України, в якому нагадують, що йдеться про важливий етап співпраці України з новою програмою МВФ. Відтак, у НБУ очікують новин із Вашингтона про дату засідання Ради директорів МВФ.

 

«Тільки що Президент підписав закон про банки № 590-ІХ  (Знайомий вам як законопроект № 2571-д) це наше остаточне "прощавай" збанкрутілим банкам "зомбі"!» - йдеться в повідомленні.

 

У НБУ уточнили, що закон не наділяє НБУ додатковими надповноваженнями; не вводить зовнішнє управління над НБУ; не ставить НБУ вище судової системи; не дозволяє НБУ знищувати банківську систему; не торкається права власності; не має ніякого відношення до ринку землі і її продажу.

 

Банківський закон встановлює, що колишні та нинішні власники банків, права яких були порушені через незаконні акти НБУ, Фонду гарантування, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку або рішення Кабміну, можуть отримати відшкодування збитку тільки в грошовій формі.

 

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла «антиколомойський закон» на позачерговому засіданні 13 травня. Ухвалення цього закону було останньою умовою підписання Україною нової програми з Міжнародним валютним фондом.

 

У середу президент Зеленський заявив, що підпише закон про банки, коли він надійде до його Офісу.