Яків Смолій планує очолювати НБУ до 2025 року

12:18, 17.05.2020
Яків Смолій планує очолювати НБУ до 2025 року

Яків Смолій бажає очолювати Нацбанк ще 5 років. (Фото НБУ)

Голова Нацбанку Яків Смолій запевняє, що регулятор робить все можливе для підтримки банківського сектору в умовах економічної кризи.

 

Керівник НБУ також заявив, що має намір залишатися на посаді голови центробанку до кінця своєї каденції – 2025 року.

 

Як інформує «Україна молода», про це пан Смолій повідомив в інтерв'ю ВВС.

 

За його словами, голова Національного банку призначається та звільняється за поданням президента, а затверджується Верховною Радою. Термін каденції по закону передбачає 7 років.

 

Також він зазначив, що є вичерпний перелік підстав, за якими може бути змінений голова НБУ. Однак Смолій заявив про свій намір залишатися на посаді голови центробанку до кінця своєї каденції.

 

"У мене термін каденції завершується у 2025 році. Тобто ще є час і багато завдань, які ми повинні здійснити", - підсумував Смолій.

 

Він також повідомив, що в нинішню кризу банківська система увійшла як ніколи підготовленою.

 

«Є велика різниця з тим, що відбувалося під час кризи 2008 чи 2014 року. Тоді Нацбанку довелося рятувати банки, а зараз банки рятують економіку. Бо вони докапіталізовані, вони мають ліквідність, мають нормальні технології для роботи, - каже Яків Смолій. - Подивіться на достатність капіталу. Сьогодні при нормативі в 10%, банківська система має 19,7%. Тобто капіталу у банків вдвічі більше, ніж критично потрібно. А ліквідність банківської системи тримається на рівні 200 млрд гривень, як і два місяці тому».

 

За даними НБУ, обсяги платежів не змінилися. Голова НБУ пояснює: «Тобто, бізнес, який працює, населення мали змогу проводити всі свої операції - дистанційно або ж у відділеннях. Так, у перші тижні березня була відчутна паніка, і курс долара зріс, були проблеми з постачанням валютної готівки, бо припинилося авіасполучення. Але ми цю проблему вирішили, і сьогодні немає жодного дефіциту валютної готівки у касах банків, так само, як і дефіциту гривневої готівки».

 

І додає: «Ми не очікуємо, що після завершення карантину усі побіжать купувати долари. Думаю, в першу чергу населення почне витрачати кошти, які в них ще є, бо є певний відкладений попит. Хоча попит буде залишатися ще досить пригніченим, ми більше очікуємо на певне збільшення споживання, якщо порівняти з карантином, а не на збільшення валютних накопичень чи валютних операцій».

 

Пан Смолій стверджує, що «коливання курсу не є якоюсь страшилкою, ми вміємо з ними справлятися».

 

Нагадаємо, 15 березня 2018 року Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку і на цю посаду призначила Якова Смолія.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Яків Смолій попереджав про катастрофічні наслідки для економіки, якщо влада допустить неконтрольований друк грошей для фінансування державних видатків в Україні.