Уряд продовжить карантин після 22 травня

09:45, 12.05.2020
Уряд продовжить карантин після 22 травня

Уряд працює над кожним етапом виходу з карантину.

Прем'єр-міністр України заявив, що уряд планує продовжити карантин після 22 травня

 

 Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив в ефірі "Сніданку з 1+1".

 

"Офіційно карантин до 22 травня, але це не кінцева дата. Ми будемо продовжувати", - сказав Шмигаль.

 

Разом з тим, він додав, що уряд працює над кожним етапом виходу з карантину.

 

"Сьогодні важко прогнозувати. Зараз ми перебуваємо на піку захворюваності. Ми йдемо рівно останніх сім-вісім днів. У нас не збільшується кількість хворих відсотково. Ми навіть трішки падаємо по кількості відношення захворюваних до тих, хто вже хворіє. Ми все ще не мали жодного дня, коли кількість тих, хто одужав, перевищила або була рівною до кількості тих, хто захворів. Це дуже важливий етап переломний, коли ми будемо розуміти, що пройшли пік", - зазначив Прем’єр.

 

Також він сподівається, що метро і міжміський транспорт вдасться відкрити раніше, ніж в середині літа.

 

"Метро і міжміський транспорт – це дуже важливе питання. Допоки ми не пройшли цей пік, то уявіть, як два мільйони людей кожного дня збираються у вагонах – доволі близький контакт. Метро і міжміський транспорт може стати великим каталізатором поширення захворювання", - припустив Шмигаль

.

При цьому на питання журналіста, чи можна сказати, що транспорт запрацює до середини літа, Шмигаль сказав, що він "більший оптиміст", тому хоче сподіватися, що "все буде трошечки скоріше".

 

За словами прем’єр-міністра, Україна, як і планувалось, виходитиме з карантину у 5 етапів. Він уточнив що зараз ці етапи опрацьовують і при прийнятті наступної дати будуть розрахунково показувати, коли може бути кожен з наступних етапів. Транспорт відновить роботу лише на 3-му етапі.

 

Нагадаємо, з 12 травня столиця починає запроваджувати перший етап послаблень карантинних обмежень, зокрема відсьогодні можуть працювати салони краси, непродовольчі магазини та автокінотеатри. 

 

Так, із 12 травня у Києві будуть відкриті:

 

непродовольчі магазини (загальною площею до 300 кв. м, крім розташованих у ТРЦ, якщо немає окремого входу з вулиці): із вимогою присутності не більше 1 відвідувача на 10 кв. м площі;


салони краси, косметологічні кабінети, перукарні та інші об'єкти побутового обслуговування населення в об’єктах площею не більше 300 кв. м (крім розташованих у ТРЦ, якщо немає окремого входу з вулиці). Звертаємо увагу, що закриті для відвідування: лазні, СПА-салони, кабінети масажу, тату салони тощо;


літні та сезонні відкриті майданчики кав’ярень та ресторанів із дотриманням умов безпеки;


парки та сквери: групами не більше двох людей або, якщо з дітьми, – двоє дорослих, двоє дітей (крім багатодітних родин – за цих умов кількість дітей не обмежується). При цьому, користуватися дитячими та спортивними майданчиками досі заборонено;


невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші): із дотримання вимоги не більше 1 співробітника на 10 кв. м та не більше 1 клієнта на 10 кв. м;


адвокатські та нотаріальні бюро, аудитори: з вимогою не більше 1 відвідувача на 10 кв. м площі приміщення; автокінотеатри.

 


Також музеї, як і інші заклади культури, можуть відновлювати роботу із обмеженнями, але без відвідувачів. Водночас, у цих закладах повинні тимчасово відсторонити від роботи осіб, які підлягають самоізоляції (зокрема, віком старше 60 років).

 

Приймати відвідувачів зможуть музеї під відкритим небом та історико-культурні заповідники, проте після ухвалення рішення органом управління та дотримуючись протиепідемічних обмежень.

 

"Звертаємо увагу, що дозвіл на відкриття діє за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних вимог щодо якості продуктів харчування та особливих порядків проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів", - зазначається в повідомленні КМДА.

 

Окрім того, у КМДА нагадують, що решта протиепідемічних обмежень продовжує діяти.

 

"У громадських місцях необхідно дотримуватися правил безпеки та бути в масках. Все ще заборонено пересування групою більше ніж двох осіб, перебування у громадських місцях осіб до 14 років без супроводу батьків, перебувати на вулиці без документів, що посвідчують особу, самовільно залишати місця обсервації та порушувати умови самоізоляції", - йдеться в повідомленні.

 

Як повідомляла УМ, з 12 травня у Києві побільшає рейсів громадського транспорту. При цьому громадський транспорт Києва до 22 травня працюватиме в обмеженому режимі.