В Україні самоліквідувалися 12 тисяч кафе і ресторанів

19:36, 03.05.2020
В Україні самоліквідувалися 12 тисяч кафе і ресторанів

Карантин не пережили 40% закладів громадського харчування.

Щонайменше 12 тисяч закладів громадського харчування – від маленьких кафе і барів до великих ресторанів самоліквідувалися, як підприємства в Україні за час карантину: з кінця березня до початку травня місяця.

 

Йдеться про чималу частку в цій галузі бізнесу -  40%, адже загалом закладів громадського харчування в країні нараховується близько 30 тисяч.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомив народний депутат Микола Потураєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у неділю.

 

«Згідно з даними по HoReCa (готелі, ресторани, кафе/кейтеринг) до карантину у нас було 30 тисяч закладів громадського харчування в Україні: від маленького кафе чи бару до великого ресторану. 12 тисяч з цих 30тисяч - ліквідовані. Не в сенсі «закрилися на карантин», а в сенсі «ліквідовувалися як підприємства», - стверджує пан Потураєв.

 

Обранець припускає, що це може бути пов'язано з проваленим першим голосуванням за «антикризовий бюджет», оскільки в тому пакеті, який був пов'язаний з бюджетом, було відповідне законодавче підґрунтя для запуску процедури форс-мажору.

 

«Так що люди могли закритися, бо вони не в змозі виконувати свої зобов'язання по оренді», - додав нардеп.

 

За словами Потураєва, частина з ліквідованих підприємств можуть повернутися до своєї діяльності після закінчення карантину: «Можливо, хтось із цих 12 тисяч ліквідованих підприємств повернеться, але ми не знаємо скільки, і це проблема».

 

Зауважимо, що в опублікованому законі про Держбюджет-2020 знову змінили текст щодо звільнення від сплати оренди для підприємців, які через карантин не можуть користуватися майном.

 

Раніше уряд дозволив відкрити продовольчі ринки з 1 травня. І до такого рішення владу «підштовхнули» потужні протести фермерів Херсонщини, які тиждень тому перекрили Антонівський автомобільний міст і висипали на дорогу кілька ящиків огірків.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати через карантин.

 

Нині ж влада йде на поступки усьому малому бізнесу, намагаючись «зберегти обличчя» на фоні корупційних скандалів із рестораном «Велюр» нардепа Миколи Тищенка, який не закривався на карантин та із нібито гуманітарним вантажем, доставленим літаком «Мрія», який потім опинився у комерційному продажу.

 

Низка міст України - Черкаси, Дніпро, Мукачево, Івано-Франківськ тощо почали пом'якшувати карантин всупереч рішенню центральної влади, що викликало обурення президента Зеленського і керівництва силових структур. 

 

Спротив окремих керівників місцевого самоврядування корумпованому керівництву держави нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко влучно назвала "Парад велюрових суверенітетів".