Карантин: рестарт малого бізнесу після протестів підприємців

12:31, 03.05.2020
Карантин: рестарт малого бізнесу після протестів підприємців

Підприємці протестують проти "велюрового карантину" влади на Майдані Незалежності у Києві 3 травня.

Перукарні, салони краси, господарчі магазини, кав’ярні, автомийки, адвокатські бюро та нотаріальні контори невдовзі відновлять свою роботу. Налякана протестами підприємців, які вимагали скасувати «велюровий карантин», готує рестарт малого бізнесу в Україні навіть раніше, ніж планувала.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко у неділю.

 

За його словами, у Міністерстві охорони здоров’я готується перелік тимчасових протиепідеміологічних вимог до закладів харчування та сфери послуг, виконуючи які вони зможуть працювати.

 

«Урядом планується пом’якшення карантину. Наразі в МОЗ ми вже фіналізуємо тимчасові вимоги щодо профілактичних заходів при здійсненні обслуговування в перукарнях та салонах краси, при торгівлі господарчими товарами, роботи кав’ярень, автомийок, адвокатських та нотаріальних послуг тощо», - написав Віктор Ляшко у Facebook.

 

Головний державний санітарний лікар додав, що МОЗ планує опублікувати відповідний документ на вихідних щоб у підприємців був час підготуватись до відкриття.

 

У коментарях до посту Ляшка чимало користувачів критикують владу за «велюровий карантин», коли «своїм» працювати можна, а усім іншим – ні.

 

«Шановна влада закінчуйте свій цирк і давайте людям нормально жити . Людям набридло сидіти вдома голодними і без роботи. Ефективність карантинних заходів є якщо його дотримуються всі, а не так, що народ паралізований, а ви відпочиваєте в ресторанах. Майдан близько і то ліки від коронавірусу і брехні уряду», - написав Денис Ткаченко.

 

А Дмитро Кармазин вказує, що в Черкасах дозволили відкрити кіоски по ремонту взуття. «Заразитися стоячи на вулиці в тисячу раз складніше ніж в Епіцентрі.  Скупчення в гіпермаркетах не призвело до спалаху епідемії, значить, дотримання соціальної дистанції і застосування масок робить допустимим роботу без обмежень у всіх магазинах без винятку», - вказує користувач. .

 

Також чимало користувачів закидають владі корумпованість: мовляв, комусь карантин, а комусь – відкати з маркетів за безперебойну роботу.

 

Нагадаємо, що раніше уряд дозволив відкрити продовольчі ринки з 1 травня. І до такого рішення владу «підштовхнули» потужні протести фермерів Херсонщини, які тиждень тому перекрили Антонівський автомобільний міст і висипали на дорогу кілька ящиків огірків.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати.

 

Нині ж влада йде на поступки усьому малому бізнесу, намагаючись «зберегти обличчя» на фоні корупційних скандалів із рестораном «Велюр» нардепа Миколи Тищенка, який не закривався на карантин та із нібито гуманітарним вантажем, доставленим літаком «Мрія», який потім опинився у комерційному продажу.

 

Низка міст України - Черкаси, Дніпро, Мукачево, Івано-Франківськ тощо почали пом'якшувати карантин всупереч рішенню центральної влади, що викликало обурення президента Зеленського і керівництва силових структур. 

 

Спротив окремих керівників місцевого самоврядування корумпованому керівництву держави нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко влучно назвала "Парад велюрових суверенітетів".