Асоціація рітейлерів просить владу відновити роботу громадського транспорту з 24 квітня

13:44, 22.04.2020
Асоціація рітейлерів просить владу відновити роботу громадського транспорту з 24 квітня

В асоціації підкреслили, що держава повинна ухвалювати й впроваджувати рішення лише після обговорення та узгодження з бізнесом

Асоціація рітейлерів України (АРУ) закликає президента, прем'єр-міністра, спікера Верховної Ради, міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, міністра фінансів та інших представників центральної та місцевої влади з 24 квітня відновити роботу громадського транспорту в режимі підвищеної безпеки.  

 

Про це сказано у відкритому листі асоціації, опублікованому на її веб-сайті.

 

Також асоціація закликає дозволити  роботу магазинів, що мають окремий вхід із вулиці та дотримуються санітарних і епідеміологічних вимог; розглянути можливість поступового відкриття торгових центрів; звільнити від сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та єдиного соціального внеску (ЄСВ) строком на 6 місяців із дати запровадження карантину всі компанії, які під час карантину та кризи не проводили скорочення персоналу й не зменшували заробітні плати.

 

Крім цього, АРУ рекомендує керівництву країни надати податкові канікули строком на 3 місяці після зняття обмежень на роботу підприємств торгівлі та громадського харчування компаніям, які під час дії карантину були змушені закривати магазини та припиняти свою діяльність; сформувати та реалізувати державну цільову програму підтримки галузі роздрібної торгівлі; зобов'язати банки зменшити розмір комісії за послуги еквайрингу до рівня 0,5% від суми транзакції на період дії обмежень торгівлі та ще на 6 місяців після зняття карантину, а також залучити бізнес до розробки плану дій зі зменшення негативних наслідків пандемії на економіку як на державному рівні, так і в регіонах.

 

В асоціації підкреслили, що держава повинна ухвалювати й впроваджувати рішення лише після обговорення та узгодження з бізнесом. Також в АРУ повідомили, що потенційне продовження карантину до кінця травня може призвести до банкрутства й ліквідації тисяч підприємств, багатомільярдних втрат державного та місцевих бюджетів, масових звільнень, стрімкого зростання безробіття та інших вкрай негативних наслідків для економіки України.

 

Асоціація рітейлерів України - профільне об'єднання гравців ринку роздрібної торгівлі та підприємств, безпосередньо пов'язаних із рітейлом. Асоціація заснована в квітні 2013 року й діє як незалежне некомерційне об'єднання юридичних осіб. До числа членів асоціації входять близько 60 українських і міжнародних брендів.

 

Як повідомляла УМ, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин із 12 березня до 3 квітня, пізніше продовжив його до 24 квітня.

 

22 квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що карантинні заходи в країні планується продовжити щонайменше до 11 травня і мінімум наступні два роки доведеться дотримуватися масочного режиму й соціальної дистанції.