Німеччина дозволить сезонним працівникам приїхати в країну попри коронавірус

14:58, 06.04.2020
Німеччина дозволить сезонним працівникам приїхати в країну попри коронавірус

Федерація фермерів Німеччини, які кожен рік наймають сезонних робітників для посіву і збору врожаю, вітала ініціативу влади.

Німеччина в квітні і травні впустить у країну близько 40 тис сезонних працівників зі Східної Європи, незважаючи на пандемію коронавіруса.

 

Про це повідомляє DW.

 

Німеччина планує дозволити приїхати на сезонні роботи працівникам у квітні і травні. Таке рішення прийняли міністр сільського господарства Юлія Клокнер і внутрішніх справ Хорст Зигофер.

 

Це робиться для того, щоб уникнути дефіциту певних видів фруктів і овочів і підвищення цін на них.

 

Чиновники пояснили, що перетнути кордон Німеччини мігранти зможуть тільки у складі організованих груп або бригад. Після, сезонних робітників повинні перевірити на коронавірус. Протягом 14 днів після приїзду вони повинні працювати окремо від інших працівників і не виходити за межі підприємства.

 

Також уряд планує залучити для сезонних робіт у квітні і травні 20 тис. німців. При цьому, як розраховує уряд, до польових робіт буде залучено до 10 тис безробітних, студентів і тих, хто залишився без роботи через кризу, викликану пандемією.

 

Зазначається, що Федерація фермерів Німеччини, які кожен рік наймають сезонних робітників для посіву і збору врожаю, вітала ініціативу влади.

 

Разом з тим, науковці із Німеччини пропонують видавати “імунні паспорти” тим людям, які вже перехворіли на коронавірусну хворобу COVID-19, щоб на них не розповсюджувалися карантинні заходи і вони змогли повертатися до нормального життя.

 

У Німеччині у сільському господарстві працюють понад 900 тисяч осіб. З них близько 300 тисяч - сезонні працівники. За словами голови німецької спілки фермерів (DBV) Йоахіма Руквіда (Joachim Rukwied), приїжджають вони передусім зі Східної Європи.

 

З огляду на таку потребу, Єврокомісія оприлюднила рекомендації щодо тимчасових обмежень на подорожі до ЄС. Згідно з ними, громадянам третіх держав мають відмовляти у в'їзді до Шенгенської зони та асоційованих з нею країн, якщо ця подорож не вважається "необхідною". Заборона на в'їзд не поширюється на громадян третіх країн, які мають дозвіл на проживання в одній з держав ЄС.

 

Водночас у Єврокомісії вважають за потрібне дозволити в'їзд низці інших категорій громадян третіх країн. "Тимчасова заборона на ненагальні поїздки не повинна поширюватися на осіб, які виконують необхідні функції", - закликають у Брюсселі. До таких осіб віднесли зокрема медичний персонал, тих, хто доглядає за людьми похилого віку, сезонних працівників у сільському господарстві, працівників транспорту (наприклад, водіїв вантажівок).


Іншими словами, Єврокомісія рекомендувала пускати до ЄС громадян України, які є сезонними працівниками у сільському господарстві, доглядають за людьми похилого віку чи хворими або ж працюють далекобійниками. Однак рішення, чи робити це, за кожною державою ЄС.