НБУ ввів реструктуризацію кредитів через карантин

12:37, 27.03.2020
НБУ ввів реструктуризацію кредитів через карантин

В НБУ вважають, шо платоспроможність клієнтів вдасться відновити не раніше, ніж у третьому кварталі (тобто щонайменше в липні 2020-го).

Національний банк ухвалив єдині правила реструктуризації (зміни умов і термінів виплати) кредитів. Всі українські банки повинні інформувати своїх клієнтів про те, що ті можуть по-новому повертати кредити.

 

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

 

Регулятор вважає, що платоспроможність клієнтів вдасться відновити не раніше, ніж у третьому кварталі (тобто щонайменше в липні 2020-го). І реструктуризація повинна, з одного боку, пом'якшити умови для боржників, а з іншого – дати змогу фінустановам не втрачати капітал і повертати гроші вже за іншими, більш м'якими умовами.

 

Кредити реструктуризують населенню й бізнесу, у яких через пандемію та карантин різко знизився дохід – це потрібно підтвердити документами; ти, в кого станом на 1 березня не було заборгованості за кредитом.

 

Як будуть реструктуризувати: умови й термін реструктуризації визначаються банком з огляду на економічні потреби позичальника; можуть відкласти виплату тіла кредиту, відсотків за ним;  приїжджати в банк не потрібно – все зроблять онлайн; внаслідок реструктуризації процентна ставка за кредитом рости не повинна; додаткові комісії теж вимагати не можна; ініціювати реструктуризацію може як банк, так і боржник.

 

"Банкам рекомендовано проінформувати клієнтів про можливість реструктуризації кредитів у будь-який зручний спосіб. У повідомленні повинно бути вказано, які кредити можуть бути реструктуризовані та на яких умовах. Фізична присутність клієнтів у відділенні для проведення реструктуризації не потрібна", – пояснили в НБУ.

 

Реструктуризації кредитів середньому й великому бізнесу повинні розглядатися індивідуально на підставі останньої фінансової звітності, поточного фінансового стану, уразливості секторів і підприємств до поточної економічної кризи й перспектив їхнього відновлення.

 

Нагадаємо, у зв'язку з карантином через спалах коронавірусу банкам в Україні заборонять нараховувати будь-які пені, штрафи, а також підвищувати відсотки за кредитами на споживчі потреби. Відповідний закон підписав президент України Володимир Зеленський.