До України надійде партія готівкових доларів

18:02, 25.03.2020
До України надійде партія готівкових доларів

Нова партія готівкових доларів надійде до України альтернативними шляхами доставки.

Українські банки зможуть поповнити свої каси готівковими доларами найближчими днями.

 

Про це повідомляє Національний банк України.

 

"Партія банкнот має незабаром надійти до України, після чого Національний банк проведе чергову операцію з обміну готівкової валюти на безготівкову", йдеться у повідомленні НБУ.

 

Дефіцит готівкових доларів, як твердять в НБУ, виник через транспортні обмеження останніх днів, пов'язані із поширенням коронавірусу.

 

В НБУ очікують покращення ситуації найближчим часом із налагодженням альтернативних шляхів доставки і це дозволить "задовольнити попит на готівкові долари".

 

Зазначається, що попередньої доби, 24 березня, вперше за останні кілька тижнів Нацбанку не довелося проводити інтервенції з продажу валюти, і у такий спосіб підтримувати курс гривні.

 

Різке падіння курсу гривні впродовж останніх тижнів в НБУ пояснюють переважно ажіотажним попитом та обмежувальними заходами через поширення коронавірусу. При цьому у самому Нацбанку запевнили, що обмежень у роботі банківської системи наразі не планується.

 

У Нацбанку також закликають "зберігати віру у позитивні новини", зокрема, і в домовленість з МВФ про нову програму, "яка буде сигналом про продовження реформ в Україні".

 

Для затвердження цієї програми Києву треба виконати низку так званих "попередніх умов", серед яких - ухвалення закону про заборону повернення банків-банкрутів ексвласникам.

 

Оглядачі називають цей законопроєкт "антиколомойським", маючи на увазі справу про націоналізацію ПриватБанку, законність якої в судових позовах намагаються оскаржити його колишні власники, зокрема, й Ігор Коломойський, який підтримав Зеленського на виборах рік тому.

 

24 березня уряд зареєстрував в парламенті оновлений проєкт цього закону. Але чи зможуть депутати зібратися на позачергове засідання, аби ухвалити його, наразі не ясно.