Нацбанк продав $250 мільйонів для стабілізації гривні

15:56, 10.03.2020
Нацбанк продав $250 мільйонів для стабілізації гривні

Національний банк з огляду на високий попит на валюту на міжбанківському ринку в післясвяткові дні, що підживлюється нервовими настроями учасників ринку, 10 березня вийшов із інтервенцією з продажу валюти і станом на 13:00 продав $250 млн.
 
 

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

 

"Готовність Національного банку використовувати міжнародні резерви для недопущення "розгойдування" курсу вже підтверджена на практиці. Упродовж минулого тижня Національний банк три дні виходив з інтервенціями з продажу валюти, і впродовж них продав загалом 307 млн дол. США. Також сьогодні, з огляду на високий попит на валюту на міжбанківському ринку в післясвяткові дні, що підживлюється нервовими настроями учасників ринку, Національний банк вийшов з інтервенцією з продажу валюти, і станом на 13:00 продав 250 млн дол. США", - йдеться в повідомленні.

 

Також в НБУ зазначили, що поширення коронавірусу наразі має обмежений і нейтральний вплив на економіку України.

 

"Поширення світом коронавірусу наразі має обмежений і нейтральний вплив на економіку України в лютому і на початку березня", - зазначили у НБУ.

 

Зокрема, у Нацбанку вказали, що український експорт продовжує зростати. "Певне зниження цін на окремі товари українського експорту більш ніж компенсоване подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон", - додали у регуляторі.

 

"Ціни на імпорт знижуються навіть швидше, ніж на експорт, особливо на енергоносії, що зумовлює скорочення вартісних обсягів імпорту. Водночас зменшення обсягу вкладень іноземних інвесторів в гривневі облігації уряду упродовж останніх тижнів не є значним", - повідомили у Нацбанку.

 

Окрім цього, в НБУ зазначили, що готові підтримувати стабільність гривні з використанням міжнародних резервів.

 

"Нацбанк зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися упродовж останнього тижня у зв’язку із погіршенням настроїв учасників ринку в умовах високої невизначеності щодо подальшого поширення коронавірусу світом та підвищення турбулентності на світових фінансових і товарних ринках", - відзначили у регуляторі.

 

Як зауважили у НБУ, "поточна ситуація на українському валютному ринку - і міжбанківському, і готівковому - склалася під впливом насамперед психологічного чинника, який, імовірно, має короткостроковий ефект". "Національний банк має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні - на сьогодні міжнародні резерви України становлять 26,8 млрд дол. США, що є найвищим рівнем з листопада 2012 року", - наголосили у Нацбанку.

 

"Нацбанк продовжить слідкувати за ситуацією з поширенням коронавірусу та за станом світових фінансових і товарних ринків і буде за необхідності й надалі проводити інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань", - відзначили у Нацбанку.

 

Ситуація на грошово-кредитному ринку, як вказано, "залишається стабільною, і банківська система має достатньо високий рівень ліквідності". "Гривнева ліквідність наразі становить близько 230 млрд грн, валютна ліквідність - понад 8 млрд дол. США", - додали у НБУ.

 

"Таким чином, банки мають достатньо ресурсів для безперебійної діяльності навіть в умовах погіршення настроїв населення та бізнесу під впливом негативних новин зі світових ринків. Водночас Національний банк готовий підтримати банківський ринок ліквідністю за потреби", - підсумували у НБУ.

 

Як повідомляла УМ, російський ринок акцій при відкритті торгів впав після обвалу нафтових котирувань до річних мінімумів.

 

Ціни на нафту 9 березня впали на понад 30%. Пізніше падіння було частково відігране на 7%, але виявилося найбільшим з часів війни в Перській затоці в 1991 році.

 

На тлі падіння цін на нафту у Росії обвалився курс рубля.