НБУ допускає зниження ставок за депозитами 1% у валюті та нижче 10% у гривні у 2020 році

13:37, 14.02.2020
НБУ допускає зниження ставок за депозитами 1% у валюті та нижче 10% у гривні у 2020 році

Національний банк України очікує зниження ставок за депозитами у 2020 році до 1% у валюті й нижче 10% у гривні за умови затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом
 
 

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій на зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації, передає Інтерфакс Україна.

 

"Минулого року був шок через те, що гривня зросла, і це був шок для всіх. Цього року... якщо у нас все буде нормально з МВФ, буде ще один шок - будуть демонстрації біля Національного банку, оскільки люди отримуватимуть по своїх заощадженнях: за депозитами у валюті - до 1%, а у гривні - нижче 10%", - сказав він.

 

Чурій також зазначив, що при цьому зниження ставок за депозитами позитивно відіб'ється на українській економіці загалом.

 

Зазначимо, наразі середні ставки за депозитами у банках у гривні складають близько 12-15% річних. Падіння ставок за депозитами відбуватиметься у зв'язку з падінням розміру облікової ставки Нацбанку. Наразі вона складає до 11% річних, а до кінця 2020 року НБУ може знизити її до 7% річних.