За рік прибутки українських банків зросли майже втричі, - НБУ

14:04, 13.02.2020
За рік прибутки українських банків зросли майже втричі, - НБУ

Прибуток банківського сектору України у 2019 році, за попередніми даними, становив 60 млрд грн. Це майже втричі більше, ніж рік тому.

 

Про це повідомила в Facebook перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

 

“Розчарую критиків, це не надприбутки держбанків від ОВДП. Це реальний прибуток банківського сектору. Якщо подивитись на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП - це всього лише 12%. Банкірам буде цікавий інший показник - ROE, тобто віддача на капітал. У наших банках ROE сьогодні - 34,2%. Це вище, ніж загальноєвропейський показник - 7%, і вище, ніж у країн-сусідів: Угорщина - 18%, Румунія - 17%, Чехія -16%. Більше 10 українських банків мають показник ROE більше 30%”, - написала вона.

 

Рожкова додала, що зменшилась і кількість збиткових банків: з 13 у 2018-му до шести у 2019 році. Лідер за прибутками - ПриватБанк - 32 млрд грн.

 

“Чому такі надприбутки? Основні фактори - висока операційна ефективність банків та низькі відрахування у резерви, які за рік зменшились удвічі з 24 до 12 млрд грн. Що потрібно вирішити: підвищити операційну ефективність Ощаду та Укрексімбанку. Нові наглядові ради мають цьому посприяти. Чи завжди будуть такі високі прибутки? Ні, завдяки сповільненню інфляції процентні ставки знижуватимуться, а отже і знижуватиметься процентна маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій та небанківського сектору, стандарти розкриття інформації споживачам сприятимуть посиленню конкуренції і вимагатимуть від банків більш виваженого підходу до формування ціни на продукти. Але це не скасовує той факт, що банківський сектор сьогодні у чудовому стані”, - заявила Рожкова.

 

Нагадаємо, у 2018 році українські банки отримали 21,7 млрд грн чистого прибутку, що також було історичним рекордом. Найприбутковішим українським банком в 2018-му, як і минулого року, був ПриватБанк (11,67 млрд грн).