В Україні випустять пам’ятну монету з Кримом

14:39, 23.04.2018
В Україні випустять пам’ятну монету з Кримом

Пам'ятна монета «Автономна Республіка Крим» номіналом у 5 гривень.

Національний банк України вводить в обіг пам'ятну монету «Автономна Республіка Крим» номіналом у 5 гривень та тиражем у 45 тисяч штук з 25 квітня 2018 року.

 

Про це повідомляє прес-служба НБУ в понеділок.

 

«Присвячена автономній адміністративно-територіальній одиниці на півдні України, розташованій на Кримському півострові, який омивається водами Чорного та Азовського морів, а від материкової України півострів відділяє озеро Сиваш. Крим має величезний курортно-рекреаційний потенціал, який забезпечують природні курортні фактори та унікальні ландшафти, славиться численними пам'ятками археології, історії, культури, архітектури та містобудування», - йдеться в повідомленні.

 

У НБУ відзначають багату історію Криму та народів, що сформували його сьогоднішнє етнічне обличчя, українців, кримських татар, росіян, греків, вірмен та інших етнічних та етноконфесійних громад.

 

І наголошують, що у 2014 році Автономну Республіку Крим було підступно окуповано Російською Федерацією. Насильницька анексія Криму не визнається Українською державою і міжнародною спільнотою, які вважають півострів тимчасово окупованою територією.

 

Пам'ятна монета продовжує серію, присвячену областям і територіальному устрою нашої держави.

 

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НБУ (угорі), п'ять  гривень (унизу), праворуч - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; у центрі - композицію, що символізує Крим: Ведмідь-гора (Аю-Даг), праворуч від якої - рік карбування монети 2018; на тлі стилізованих хвиль - античний корабель, під яким - Ханський палац у Бахчисараї, альтанка в Херсонесі, де відбулося хрещення князя Володимира (ліворуч), унизу - гроно винограду, амфора, татарська та антична монети, квіти гірської лаванди.

 

На реверсі монети зображено стилізовану карту України на тлі орнаменту з твору "Таріль" автора Рустема Скибіна, по колу розміщено написи: Автономна Республіка Крим (угорі), Україна (унизу).