На заводі "Квазар" знайшли 400 ферм для майнінгу криптовалют в інтересах терористів

19:03, 01.02.2018
На заводі "Квазар" знайшли 400 ферм для майнінгу криптовалют в інтересах терористів

Ферма для майнінга криптовалюти, знайдена під час обшуків (СБУ)

На території заводу "Квазар" у Києві знайшли 400 ферм для майнінгу криптовалют, які використовували для фінансування териристів на донбасі.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на заяву заступника Генерального прокурора України - головного військового прокурора Анатолія Матіоса.

Він зазначив, що так звані "ферми" з вирощування криптовалют були організовані в Києві та області і в Черкасах.

"Сьогодні в першій половині дня завершено ряд обшуків в Києві, Київській області та Черкасах, за результатами яких було припинено діяльність, яка пов'язана з використанням обладнання для видобутку криптовалют, частина коштів яких через електронні гаманці Qiwi і Яндекс.Гроші, які офіційно заборонені на території України, спрямовувались для фінансування незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР" саме для закупівлі військового екіпірування, спорядження, зброї і боєприпасів", - заявив він.

За даними Матіоса, за результатами обшуків в одному із підприємств міста Києва, "зокрема це ПАТ "Квазар" на декількох майданчиках декількох поверхів було виявлено та вилучено та зараз закінчується документально-процесуально оформлення більше 400 ферм для майнінгу криптовалют і більше тисячі блоків живлення, понад тисячі відеокарт, близько 1,5 тис. жорстких дисків, близько 500 материнських плат, ноутбуки, системні блоки, документи, які в тому числі підтверджують перерахування коштів на територію з банківськими реквізитами РФ".

Також, за його словами, слідством встановлена особа, яка організувала це виробництво.

"Здобуті дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення. Зараз вживаються заходи для знаходження організатора цієї незаконної оборудки, а також його доправлення до органів досудового розслідування", - додав Матіос.

Він додав, що ферму для майнінгу криптовалют в інтересах терористів створили випускники Київського політеху.

При цьому, на уточнюючі запитання журналістів, він не назвав банки через які здійснювались обготівковування криптовалют та суми переведених коштів.

У той же час інформацію про ферми для отримання криптовалют у Києві та Черкасах підтверджують в СБУ.

"Цифрові кошти конвертувалися зловмисниками у гроші, які перераховувалися на тимчасово окуповані терористами території, зокрема на фінансування незаконних збройних формувань бойовиків. Учасники групи також направляли частину грошей на «підтримку» низки інтернет-ресурсів терористів, які здійснювали антиукраїнську пропаганду", - ідеться в повідомленні.

Оперативники спецслужби задокументували, що частина криптовалюти перераховувалася безпосередньо з РФ на електронні гаманці українських спільників. Співробітники СБ України встановили, що обладнання для «вирощування» криптовалют контрабандою переправлялося в нашу країну з Росії. - See more at: 




Як повідомляла "УМ", в українському сегменті Facebook розсилали віруси для майнінгу криптовалют.