Річниця Чорнобиля: НБУ вводить в обіг пам’ятну монету присвячену заповіднику

11:41, 27.04.2023
Річниця Чорнобиля: НБУ вводить в обіг пам’ятну монету присвячену заповіднику

Нова монета присвячена Чорнобильській трагедії. (Фото НБУ)

Вже традиційно Національний банк України продовжує випуск серії пам’ятних монет, присвячених відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника. 26 квітня вводиться в обіг пам’ятна монета "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська". Номінал монети – 5 грн, тираж – 40 000 шт.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба НБУ у Фейсбуці.

 

"Символічно, що сьогодні, в 37-му річницю Чорнобильської катастрофи, НБУ вводить в обіг пам’ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська", - йдеться у повідомленні.

 

На аверсі монети в центрі розміщено символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза", оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося та бурого ведмедя.

 

На реверсі на тлі пейзажу зображено рись, над якою ліворуч на дзеркальному тлі напис: рись/євразійська/; угорі – рись та рисенята.

 

Як повідомляла УМ, «Монета року»: українські монети увійшли в 10-ку найкращих у світі за підсумками міжнародного конкурсу.