Астрономи знайшли «дзеркальне відображення» Чумацького Шляху

13:01, 13.02.2023
Астрономи знайшли «дзеркальне відображення» Чумацького Шляху

Враження художника про нашу галактику Чумацький Шлях у її молодості. Галактика Спарклер демонструє активність, подібну до новонародженого Чумацького Шляху. (Джеймс Джозефідес/Університет Свінберн/CC BY 4.0) (Фото: Science Alert.)

Астрономи знайшли галактику, дуже схожу на Чумацький Шлях на ранніх етапах еволюції (такою, якою вона була мільярди років тому) за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» (JWST).

 

Як інформує УМ, про це повідомило наукове видання Science Alert.

 

Нову галактику назвали Бенгальський Вогонь — навколо неї помітили близько двох десятків блискучих кулястих скупчень. Ось як це виглядає:

 

Знімки «Джеймса Вебба» свідчать, що Бенгальський Вогонь існував, коли Всесвіту було лише чотири мільярди років. Це означає, що ця галактика, як і Чумацький Шлях, почала формуватися дуже давно.

 

Якщо Бенгальський Вогонь повторить долю Чумацького Шляху, тобто буде поглинати інші галактики, то приблизно через девʼять мільярдів років він може стати дуже схожим на нашу галактику. Це відкриття допоможе астрономам зрозуміти, як колись розвивався Чумацький Шлях.

 

25 грудня 2021 року NASA запустило телескоп імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів. Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Учені покладають на «Джеймса Вебба» великі надії — він допоможе значно глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.

 

Як повідомляла УМ, американські астрономи зуміли виявили 12 нових супутників навколо Юпітеру, наразі їх 92 — це більше, ніж у будь-якої іншої планети в Сонячній системі.