Стів Возняк збирав перші комп’ютери в гаражі батьків Стіва Джобса

17:40, 11.08.2020
Стів Возняк збирав перші комп’ютери в гаражі батьків Стіва Джобса

Слева - Стів Возняк, справа - Стів Джобс

11 серпня 1950 року народився Стів Возняк - американець українського походження, розробник комп’ютерних технологій, інженер-електронщик і програміст, конструктор одного з перших персональних комп’ютерів у світі, який разом із Стівом Джобсом і Рональдом Уейном заснували корпорацію Apple (1976).

 

Як Інформує УМ, батьки Стівена Возняка українські емігранти з Буковини, до США приїхали після війни.

 

Найбільшою заслугою Возняка є те, що він в середині 70-х років минулого століття самотужки спроєктував комп’ютери Apple І та Apple ІІ, з яких власне й почалася «мікрокомп’ютерна революція». Після цього стало зрозуміло, куди рухатиметься галузь. Стів Возняк - випускник університету в Колорадо. Свій перший комп’ютер він запатентував у 1976 році.

 

У тому ж році Возняк разом із Стівом Джобсом заснували і власну компанію Apple Computer з виробництва персональних комп’ютерів. Задля цього вони продали автівку, позичили у батьків 5 тисяч доларів та взяли 15-тисячний банківський кредит.

 

Перші комп’ютери вони збирали в гаражі батьків Джобса. Пристрої власного виробництва товариші збували за 500 доларів кожен. Невдовзі з’явився і перший капітал – 205 тисяч доларів. А вже за десять років спільного бізнесу частка Возняка в Apple Computer складала понад 200 мільйонів доларів.

Утім, поступово Стів Возняк відходив від бізнесу. Для цього були вагомі причини: він потрапив в аварію і дивом залишився живим. Повільне одужання, майже повернення з того світу, спонукало його до аналізу власного життя та певних висновків. Возняк вирішує залишити бізнес і займатися виключно справами для душі: він організовує рок-фестивалі, активно займається доброчинністю – підтримує талановиту молодь і допомагає знедоленим. Не так давно бізнесмен організував нову компанію, яка займається захистом баз комп’ютерних даних, пише Укрінформ. 

 

Можна сказати, що на сьогодні Возняк не тільки надзвичайно успішний бізнесмен світового рівня, але й просто щаслива людина – у нього другий і цілком гармонійний шлюб, він є батьком шістьох дітей.