Суркіс і «Слуга Народу» запропонували зробити дитячий спорт в Україні платним

14:56, 04.03.2020
Суркіс і «Слуга Народу» запропонували зробити дитячий спорт в Україні платним

Народні депутати України пропонують дозволити дитячо-юнацьким спортивним школам вводити плату за навчання дітей.

 

Про це йдеться у відповідному проекті ЗУ.

 

"На сьогодні коштів державного та місцевого бюджетів не вистачає для ефективної діяльності дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Зазначеним проектом закону пропонується надати можливість дитячо-юнацьким спортивним школам ввести плату за навчання дітей в таких школах, що сприятиме залученню додаткових коштів на розвиток дитячо-юнацького спорту", - стверджують автори законопроекту №3030.

 

Плата за навчання в дитячо-юнацьких спортивних школах за місяць не може перевищувати 20% прожиткового мінімуму для дитини віком від 6 до 18 років, встановленого на 1 січня відповідного року.

 

А діти з багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей, діти з інвалідністю, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, продовжать вчитися в дитячо-юнацьких спортивних школах безплатно, відзначається у проекті.

 

Ініціаторами законопроекту виступили шість представників партії "Слуга народу" (Анатолій Костюх, Ірина Борзова, Василь Мокан, Ольга Саладуха, Георгій Мазурашу і Жан Беленюк), представник ОПЗЖ Григорій Суркіс і представник "Батьківщини" Андрій Кожем'якін.

 

У пояснювальній записці законодавці вказали, що оптимізація фінансової діяльності в сфері дитячо-юнацького спорту, пошук і використання позабюджетних джерел фінансування спортивної діяльності, на їхню думку, буде сприяти подоланню "існуючого відставання від європейських стандартів" у вдосконаленні механізмів фінансування дитячо-юнацького спорту в Україні.

 

Нагадаємо, цим же законопроектом (№3030) депутати також пропонують можливість бюджетного фінансування (з місцевих бюджетів) приватних спортивних шкіл.

 

І на думку Андрія Смолія, така ініціатива досить дивна і абсолютно не збігається з державними інтересами. Оскільки говорити про дотації з місцевих бюджетів щодо приватних спортивних клубів можна було б тільки після того, коли в Україні на 100% були б профінансовані державні спортивні школи. А сьогодні вони - катастрофічно недофінансовані.