Використання культиватора у господарстві: вибір та покупка оптимальної моделі

16:51, 30.04.2024
Використання культиватора у господарстві: вибір та покупка оптимальної моделі

Багато фермерів та власників великих домашніх господарств в Україні, які планують купити культиватор, заходять відразу на маркетплейс AGRO.RIA, де публікується велика кількість оголошень з продажу агротехніки. 

 

Але перед тим як купити культиватор важливо врахувати кілька ключових аспектів:

 

- визначте розмір ділянки, на якій буде використовуватися культиватор, оскільки це вплине на потужність та ширину обробки обладнання;

- зверніть увагу на тип ґрунту, адже для різних типів потрібні різні види культиваторів;

- оцініть свої фізичні можливості та час, який ви готові приділити обробці землі, щоб вибрати між ручним, електричним або бензиновим культиватором.

 

Також не забудьте про додаткове обладнання та аксесуари, як-от ножі, колеса та інші насадки. Враховуючи це все, можна зробити обґрунтований вибір та купити агротехніку, яка найкраще відповідає потребам.

 

Основні критерії вибору культиватора

Вибираючи такий агрегат, важливо враховувати якість комплектуючих, ключові характеристики та ціну. Дана конструкція складається з рами з силовим агрегатом та валу з інвентарем. Ручки розташовані ззаду, і оператор тримається за них, коли проводить роботу.

Вибираючи культиватор, сьогодні можна розглядаєте моделі із бензиновим та електричним двигуном:

 

1. Електричне обладнання найдешевше і найпростіше в обслуговуванні. Воно не видає вихлопів та зайвого шуму і не вимагає постійної доливки ПММ. Мінус – невисока потужність. Електричний культиватор підійдевласникам городу на кілька сотень без масштабних посадок.

2. Бензинові моделі добре підходять для роботи на великих площах. Їм не потрібна мережа, і вони не залежать від довжини кабелю. Культиватори, що функціонують на бензині, є досить потужними. Більшість із них мають реверс ходу – передачу назад. Недоліки полягають у тому, що така техніка видає багато шуму та шкідливих вихлопів в атмосферу. Крім того, вона потребує дорогого обслуговування.

 

Рівень потужності пристрою безпосередньо впливає на потрібну ширину фрези. Чим вона ширша, тим потужнішим повинен бути мотор. Ширина фрези визначає площу оранки та час, протягом якого буде проводитися робота. Потужність інструменту має відповідати ширині фрези та площі землі, що потрібно обробляти. Так, наприклад, якщо площа землі складає 15 соток, то підійдекультиватор потужністю 3,5 к.с. і фрезою 60 см, а вже для ділянки 2-5 Га краще вибрати культиватор потужністю 9,5 к.с. з шириною фрези 95 см.

Редуктором якого типу може бути оснащений культиватор:

 

- ланцюговий;

- шестерний;

- черв'ячний.

 

Якщо купується потужний бензиновий культиватор, варто взяти ланцюговий або шестерний варіант. Для невеликих територій підійдеелектричний пристрій із черв'ячним редуктором.

 

Які ще характеристики слід враховувати, підбираючи високоякісний та надійний культиватор.

 

1. Тип зчеплення (з вичавною муфтою, реміннез натяжним роликом, відцентрове автоматичне).

2. Задній хід - це корисна опція, яка полегшує застосування обладнання. Її немає лише на бюджетних моделях «полегшеного» класу.

3. Кількість передач. Їх має бути дві і більше, щоб культиватор був універсальним та зручним у тривалому використанні.

4. Кількість швидкостей. Пропоновані на ринку культиватори рухаються з різними швидкостями та в декількох напрямках:

- одна швидкість вперед підходить для обробки ділянки (відкриті грядки, маленькі теплиці), але коли ви дійдете до краю, витягувати плуг доведеться вручну, що далеко не всім під силу;

- одна вперед і одна назад зручно при знаходженні на краю невеликого городу з парканом і дач з обмеженим простором для розвороту. Достатньо включити задню швидкість, вибратися з глибини та переміститися на іншу борозну;

- дві вперед та дві назад. Такі моделі показують відмінну маневреність, а обертання на різних швидкостях у всіх напрямках дозволяє швидко очистити фрезу, якщо на неї намоталокоріння рослин. Це зручно при розорюванні великих городів і цілини;

- три вперед та одна назад. Універсальне обладнання, призначене для оранки таперемелювання навіть ущільненого ґрунту з різною інтенсивністю.

5. Вага. Культиватор може важити від 7 до 93 кг. Чим більший цей показник, тим ширший функціонал.

Як ефективно використовувати культиватор у господарстві

Культиватор допомагає швидко виконувати основні завдання, що стосуються розробки ґрунту, а також подальшої посадки та збирання врожаю. Деякі моделі сумісні з візками, щоб пересуватися можна було разом із зібраними овочами/фруктами.

 

Культиватор не оснащений валом відбору потужності, тому не може, як мотоблок, обробляти ділянки землі площею до 5 Га. Максимум, на який розраховане це обладнання, становить 40 соток. Ця компактна техніка хороша на кожному етапі обробки ґрунту — і під час підготовки, і під час роботи з урожаєм.

 

Що дозволяє зробити культиватор:

 

- скопати;

- розпушити;

- позбутися бур'янів;

- зберегти вологу в ґрунті та закрити тріщини;

- підгорнути стовбури посадок.

 

Таким чином культиватор є незамінним помічником у сільському господарстві, який виконує дуже важливі функції.