Томатний джем до сиру

Літо поступово підносить усе нові й нові дари. З останніх — помідори. Традиційні червоні чи екзотичніші жовті, малинові чи бурі, зрозуміло, доречні будуть у будь–якому овочевому салаті у поєднанні з іншими овочами й сирами. Утiм вдало прилаштувати томати можна й в інших стравах. А для приготування заготовок на зиму інколи можна використовувати навіть нестиглі плоди.

Шоколадом можна отруїти песика і кошеня

Теобромін — це один із двох найважливіших алкалоїдів, який міститься у какао–бобах, що переходить у шоколад. Другий — усім відомий кофеїн. Експериментальні дослідження показали, що теобромін, за хімічним складом дуже близький до кофеїну, аналогічно діє на організм людини: його терапевтичні дози змушують серце частіше битися, а також подразнюють нирковий епітелій — і від цього збільшується в сечовому міху­рі рідина, після чого частіше хочеться відвідувати «одне місце». Хоча у порівнянні з кофеїном теобромін має менш збудливу дію.

Салати–закуски для осені–зими

Салати–закуски для осені–зими

Прогуляти прекрасне літо, звичайно, можна. Але справжні господині, з любов’ю, навіть у спекотні дні готуються до осені–зими, коли всі домашні та гості із задоволенням смакують домашню консервацію. Сьогодні — чергова порція рецептів салатів–закусок, випробуваних господинями.

Мало солі в огірочках

Ось уже дозрівають огірки, кабачки... Щоправда, просто свіжа городина уже за кілька днів набридає. І тоді ми починаємо урізноманітнювати смаки — і готуємо овочі малосольними. Ви ще не знаєте, як?! «Ловіть» нові рецепти.

Трапеза, як біля єгипетських пірамід

Трапеза, як біля єгипетських пірамід

Щоб зготувати суп­пюре зі шпинатом iз грінками по­французьки, потрібно: 500 г шпинату, маленька цибулина, 1­2 зубчики часнику, столова ложка вершкового масла, один лiтр м’ясного бульйону, склянка молока, 2 скибочки білого хліба, 40 г натертого твердого сиру, 0,75 чайної ложки мускатного горіха, сіль і мелений чорний перець за смаком. Молодий шпинат промивають, обсушують і нарізають смужками, часник і цибулю чистять і подрібнюють. Половину зазначеного вершкового масла розігрівають у каструлі, обсмажують у ньому цибулю і часник, додають шпинат, сіль, перець і мускатний горіх, вливають бульйон і молоко, доводять до кипіння, накривають кришкою і варять 20 хвилин. Потім суп збивають міксером і знову доводять до кипіння. Скибочки хліба підсушують у духовці, нарізають кубиками і обсмажують на вершковому маслі до золотистого кольору, потім посипають їх тертим сиром і смажать на повільному вогні двi хвилини. Суп­пюре розливають у тарілки і додають у кожну кубики­сухарики.

Незадекларовані консерванти

У більшості господинь на кухні є соєвий соус. Приправа не першої необхідності, але вона суттєво урізноманітнює можливості приготування різних салатів, гарнірів, м’яса і риби. І хоча соєвого соусу багато у страви не додаси, знати про те, з чого він складається, варто. Щоправда, інколи про повний склад інгредієнтів можна дізнатися лише після проведення лабораторних досліджень.

Суп вихідного дня

Буденна зайнятість змушує на кухарство витрачати мінімум часу. Тому з понеділка по п’ятницю у працюючих господинь, як правило, свіжі страви зготовані нашвидкуруч. У суботу ж можна розслабитися і приготувати, скажімо, на перше — український борщ чи щось з інших національних кухонь.