Тимошенко здала іспит академікам,

17.08.2007
Тимошенко здала іспит академікам,

                Днями Тимошенко презентувала стратегію розвитку країни «Український прорив: до справедливої та конкурентоспроможної країни», підготовлену її командою. Це вже третя презентація грунтовного, майже на 500 сторінок, документа. Спершу лідерка БЮТ представила свій доробок журналістам на прес-конференції, потім активу блоку — на з'їзді, а тепер винесла на розгляд експертного середовища — науковців, аналітиків. При цьому як керівник авторського колективу Тимошенко наголошує, що вона пропонує лише концепцію стратегії і очікує широкого обговорення, пропозицій і доопрацювання. «Не мертві ідеології потрібні світові та Україні, а жива модель, яка буде безперервно вдосконалюватися», — ось її підхід.

                Ініціаторами розмови експертів із політиками про майбутнє України стала Рада конкурентоспроможності України. Саме ця організація запросила на «круглий стіл» представників партій та блоків, які на дострокових виборах до Верховної Ради мають шанси подолати тривідсотковий бар'єр. На запрошення експертів відгукнувся Блок Юлії Тимошенко.

                Не відомо, випадково, а чи ні, але зустріч із експертами відбулася в досить символічному місці: столичному готелі під назвою «Прем'єр Палас». Назва, як говориться, в тему. Загальновідомі плани Юлії Володимирівни знову повернутися (остаточно) в прем'єрське крісло, де вона добре себе зарекомендувала в 2005 році.

                «Зізнаюся, я хвилювалася, йдучи сюди, адже представляти грунтовну концепцію академічному, експертному середовищу велика честь і відповідальність», — заявила, стоячи за кафедрою, Юлія Тимошенко.

                Національний одяг, цитати класиків світової літератури, чіткий захист української мови як державної, спроба сформулювати національну ідею, а тепер ще й винесення духовного начала в основу всіх концептуальних змін — ось підхід Юлії-2007. «Усе починається з натхнення — духовного об'єднання нації. Вкладати інвестиції треба в людину. Треба звернути увагу не лише на ВВП, а на внутрішній, моральний стан людини, чи стало їй жити легше?» — накреслює тези лідер однойменного Блоку Юлії Тимошенко.

                Спостерігачі, які давно слідкують за політичним життям України й особисто знають Юлію Володимирівну, стверджують, що просто вона одна з перших усвідомила, що сучасній Україні потрібне духовне начало, що державу не можна скріпити лише на матеріальній основі. Українці чекають, що політики до них звертатимуться як до великого народу, а не сірого електорату.

                Голова БЮТ, готуючи новаторську програму, не обмежилася своїм досвідом роботи в урядах на посаді віце-прем'єр-міністра та Прем'єр-міністра України. Наприклад, щоб вивчити ситуацію із заробітчанами, Тимошенко нещодавно спеціально їздила до Італії. Вона хотіла поговорити із земляками, подивитися в очі, розпитати, як їм живеться і працюється (переважно нелегально). «Наших жіночок італійські діти називають мамами. А в цей час, коли матері в Європі, їхні українські діти самі вдома. Треба підняти середні зарплати в Україні хоча б для того, щоб повернути цих людей. І це буде «Прорив»», — зробила висновок після подорожі Юлія Тимошенко.

                Звичайно, Тимошенко не обминула, щоб пройтися по «варязько-американському» підходу до створення моделі подальшого розвитку нашої держави. Нагадаємо, це коли для Януковича (бо той за рік так і не спромігся запропонувати та представити програму уряду, як цього вимагає закон), на гроші Ахметова, американські спеціалісти писали шлях до «світлого майбуття».

                Навіть перед інтелектуалами Тимошенко не побоялася та продовжила пропагувати свою ідею запровадження кримінальної відповідальності для корупціонерів: «За «махрові» факти хабарництва необхідно двох-трьох злочинців відправити на довічне ув'язнення і, повірте, рівень корупції знизиться на третину».

                Але є й інші методи боротьби з корупцією. Юлія Тимошенко пригадала, як її уряд свого часу вирішив розібратися з «корупційним бульйоном» і скасував 5 тисяч нормативних актів, які давали чиновниками право видавати ліцензії, дозволи та інше. Виявляється, цього мало — треба відмінити ще 2 тисячі!

                До правових нововведень, які запропонувала Тимошенко, належить і нова система формування судів. Суддів, на її думку, треба обирати народом. Створити систему контролю за їх діяльністю. А Конституційний Суд не повинен формуватися за політичним принципом. Членів до єдиного органу конституційної юрисдикції мають висувати кафедри конституційного права провідних вітчизняних ВНЗ.

                Під час презентації Тимошенко часто розписувалася у своїй прихильності до ідеології солідаризму. За її словами, ця ідеологія вимагає того, «щоб у суспільстві гроші жодним чином не обмежували доступ людей до трьох речей: охорони здоров'я, освіти та надання юридичної допомоги».

Георгій ПУШКАШ.

 

КОМЕНТАРІ

Іван Дзюба, академік Національної академії наук:

                — Є шанс, що ми, нарешті, відмовимося від ідеї когось доганяти, а когось переганяти. Тут інший підхід — враховуючи світовий рівень, контекст, слід шукати свій підхід і своє розв'язання проблем. Це важливо, і це мені сподобалося. По-друге, слабким місцем БЮТ була відсутність концепції української національної культури. Але тепер це вже розпрацьовано серйозно. А якщо говорити про захист української мови як державної, то навіть — мужньо. Особливо, враховуючи те, скільки навколо мовного питання демагогії та шабашу. Третє — для мене цікаво в стратегії Тимошенко наближення до формулювання національної ідеї. Зміст цієї ідеї розкритий достатньо гарно. Треба тільки знайти загальну форму. І насамкінець, сподобався також наголос на ідеї соціальної справедливості».

Богдан Гаврилишин, голова наглядової ради Міжнародного інституту менеджменту, член Римського клубу, іноземний член НАН України:

                — До «Українського прориву» я налаштований оптимістично... Ми в Україні повинні самі створювати стратегію розвитку. Я проти того, щоб українці забагато слухали американців. Ми повинні самі для себе вибудовувати модель розвитку. Хоча, звичайно, повинні враховувати іноземний досвід, дивитися, що у світі працює, а що ні. Мене ще приємно дивує інтелектуальний і особистісний рівень енергії Юлії... Показово, що в Фінляндії її керівниця, також жінка, зуміла здійснити прорив.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>