НОВИНИ ПЛЮС

03.08.2007

Вихід сунітів з уряду Іраку

      Провідна політична сила сунітів — Іракський фронт згоди — позавчора вивела зі складу уряду Іраку шістьох своїх міністрів. Відтак iз 40 міністерських портфелів в уряді Нурі аль-Малікі лише два належать сунітам. Зусилля прем'єр-міністра об'єднати ворогуючі фракції, чого від нього вимагають США, зазнали невдачі. Уряд, в якому відсутні представники другої за чисельністю релігійної спільноти країни, не можна вважати урядом національної єдності і він не здатен провести в парламенті закони, потрібні для примирення та розвитку країни.

      Іракський фронт згоди має 44 депутати в парламенті Іраку, який нараховує 275 місць. Наразі вони залишаються в парламенті.

Землетруси на Сахаліні та Вануату

      Щонайменше дві особи загинули та кілька отримали поранення в результаті землетрусу силою 6,8 бала, який стався на російському острові Сахалін учора о 13.30 за місцевим часом (5.30 ранку — за київським). Епіцентр землетрусу знаходився в Татарській протоці. Найбільшої руйнації зазнала забудова в районі міста Невельськ. На Сахаліні запроваджено режим надзвичайної ситуації. Рятувальні загони з собаками продовжують пошук можливих потерпілих. У результаті землетрусу біля японського острова Хоккайдо виникло цунамі, але висота хвиль не перевищувала 30 сантиметрів.

      Землетрус силою 7,2 бала вчора стався також на острівній державі Вануату, яка знаходиться в південній частині Тихого океану. Є руйнації, але обійшлося без жертв.

Росія штурмує Північний полюс

      Учора батискафи «Мір-1» та «Мір-2» з трьома особами на борту кожного спустилися на глибину 4261 метри в районі Північного полюсу, взяли пробу грунту та залишили на дні російський прапор. Росіяни намагаються «застовпити» Північний полюс і привласнити території, які на цей час вважаються міжнародними водами. Як відомо, під океаном зосереджено 20 відсотків світових запасів газу та більш як 10 мільярдів барелів нафти.

      Якщо фокус iз доведенням в ООН того, що Північний полюс є продовженням російського Сибірського континентального шельфу вдасться, то територія Росії збільшиться на 1,2 млн. кв. км, що приблизно дорівнює території Західної Європи.

Американці воюватимуть у Пакистані?

      Найвірогідніший кандидат у президенти США від Демократичної партії Барак Обама заявив учора, що в разі приходу до влади виступатиме за відряження американського військового контингенту до Пакистану. Він розкритикував антитерористичну лінію Джорджа Буша і запевнив, що залишки «Аль Каїди» перебралися з Афганістану до Пакситану. Ця заява вже спричинила протест влади Пакистану.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>