Без СП, «губернаторів» і Порошенка,

03.08.2007
Без СП, «губернаторів» і Порошенка,

З’їзд «Нашої України» проголосував за оновлення. (Фото УНIАН.)

      «Наша Україна» навчилася на власних помилках і більше їх не повторюватиме. Тому «чесно дивитиметься в очі своїм виборцям» і «говоритиме їм правду і тільки правду». Зокрема, про те, що про потенційну коаліцію з Партією регіонів не може бути й мови, що після виборів обов'язково буде скасована депутатська недоторканність, що пенсії й зарплати обов’язково зростатимуть тощо. У цьому вельми переконливо запевняв чи то делегатів чергового, третього, етапу нескінченного V з'їзду «НУ», чи то журналістів і, як наслідок, виборців лідер «нашоукраїнців» В'ячеслав Кириленко. Але головним героєм дня вже традиційно став Петро Порошенко.

 

      У кулуарах делегати з'їзду скаржилися, що їздити до Києва на все нові й нові етапи з'їзду вже немає ні сил, ні грошей. Однак інакше не можна: як нагадав у своїй промові В'ячеслав Кириленко, V з'їзд «Нашої України» збирався щоразу «на підтвердження указів Президента» про розпуск Верховної Ради. І, якщо треба буде, збереться знову — з'їзд і цього разу на всякий випадок не закрили, оголосивши натомість перерву до ймовірної «години Ч».

      Загалом зібрання проходило в досить «сімейній» обстановці. Цього разу до столиці з'їхалося не більше тисячі, як буває у «помаранчевих», а «всього лише» 600 із гаком делегатів. До того ж серед присутніх виявилося щонайменше двоє іменинників, яких вітав квітами сам лідер. Чи не єдиним, що вносило в зал напругу, було питання затвердження виборчого списку. Його знову винесли на розгляд з'їзду в алфавітному порядку, без конкретних місць, що образило деякі обласні делегації. Промовці скаржилися, що не хочуть бути статистами, голосуванням яких потім користується президія партії. Мовляв, саме її члени розподіляють затверджені з'їздом прізвища за місцями, а оскільки в президії значна частина кандидатів і сидить, то виходить, що вони самі собі місця й «призначають». Однак, зрештою, за алфавітний порядок списку проголосували 468 делегатів («проти» — 33), і рішення було ухвалене саме в такому вигляді, в якому його винесло на з'їзд керівництво.

      Як і обіцяли «нашоукраїнці», у їхньому списку немає жодного прізвища нинішніх працівників секретаріату Президента (СП), а також майже не представлені голови обласних адміністрацій. Окрім хіба керівника Рівненщини Віктора Матчука та житомирського «губернатора» Юрія Павленка, який, до всього, ввійшов у першу десятку — на сьоме місце замість заанонсованого Віктора Балоги, котрий від балотування відмовився. На запитання, чим кандидатура пана Павленка така видатна, що для нього вирішили зробити виняток, наймолодший голова області в Україні лише плечима знизав: мовляв, партія так вирішила, і крапка.

      З інших цікавих прізвищ у списку значаться, зокрема, секретар РНБО Іван Плющ, брат і племінник Президента Петро та Ярослав Ющенки, голова Нацбанку Володимир Стельмах і лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. Зате Руслана Лижичко, яка «депутатствувала» від «Нашої України» у парламенті V скликання, цього разу від «НУ» не балотуватиметься.

      Чи не найбільшою інтригою дня стала відсутність у переліку потенційних кандидатів Петра Порошенка. Про те, що його прізвища у списку не буде, ще напередодні оголосив Кириленко, тож до Петра Олексійовича була прикута особлива увага журналістів. Не оминули «гарячу тему» й делегати, які брали слово. Дехто з них прямо звернувся зі сцени до Порошенка із риторичними запитаннями на кшталт: «Ви ж успішний бізнесмен, навіщо вам те депутатство?». Один із таких закидів зі згадкою про те, як «завищені амбіції зруйнували помаранчеву коаліцію», Петра Олексійовича, здавалося, відверто засмутив, бо усмішка сповзла з доти безхмарного обличчя «донора» партії. Зате виступ Володимира Тарасенка з Токмака Запорізької області вочевидь підняв бізнесменові настрій: делегат запропонував викреслити зі списку власне прізвище, поступившись місцем Порошенкові.

      Коли одразу потому колишній, як кажуть злі язики, «любий друзь» зійшов на сцену, з огляду на його добрий настрій уже нескладно було передбачити, що він скаже. Так воно й сталося: Петро Олексійович заявив, що якщо його прізвища й немає у списку, то лише з однієї причини: він сам попросив його туди не вписувати. Подякувавши всім, хто його підтримував, за ті «сотні дзвінків», які він отримав від схвильованих однопартійців після повідомлення про те, що не потрапить у кандидати, «нашоукраїнець» зізнався: за три дні до з'їзду він отримав цікаву пропозицію від Президента — «сконцентруватися на фаховому економічному напрямку». Після чого й ухвалив рішення не балотуватися в парламент. Яку саме посаду він тепер обійматиме, Порошенко не зізнається, але попереджає ворогів, щоб навіть не сподівалися — з політики й «Нашої України» він не піде. І в будь-якому разі й надалі «працюватиме Петром Порошенком». До слова, його прізвище у списку кандидатів таки буде — «НУ» висунула в депутати батька Петра Олексійовича.

      Щоправда, обізнані делегати по секрету розповідали «УМ», що такому рішенню передувала не тільки вигідна пропозиція від глави держави, а й затята боротьба за місця в списках, яка, попри видиму «тишу і спокій», кипить у партії не на життя, а на смерть. Але про це якось іншим разом. Остаточний же список кандидатів від виборчого блоку «Наша Україна — Народна самооборона» затвердить міжпартійний з'їзд, який пройде 7 серпня. Одне відомо напевне: у цьому списку не буде жодної людини, яка не підписала зобов'язання після обрання скласти з себе депутатську недоторканність і підтримати закон про її скасування. З'їзд ухвалив відповідну резолюцію.

      А учасниками блоку зможуть стати тільки ті партії, які гарантують, що після виборів увіллються до єдиної партії. Відповідні рішення вчора мали синхронно ухвалити всі потенційні учасники «НУНС». Одностайно підтримала його й «Наша Україна».


      P. S. Учора о 16-й, із запізненням на годину, представники дев'яти партій підписали угоду про створення виборчого блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Нагадаємо, раніше декларацію про створення блоку парафували десять політичних сил, однак від Конгресу українських націоналістів підпис під угодою ніхто не поставив.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>