Соняшниковий ювілей Ади Роговцевої

18.07.2007
Соняшниковий ювілей Ади Роговцевої

(Романа ОРЛА.)

      У понеділок Ада Миколаївна Роговцева відзначала день народження. Найперше її привітала родина. Як розповіла донька актриси Катя Степанкова, «мамі влаштували справжнісінький дитячий день народження: зранку зайшли до неї у кімнату, з тортом і свічками, повітряними кульками у вигляді різнокольорових сердечок, і привітали. Реготали, з задоволенням дивилися, як Адуся розпаковує подарунки й радіє».

 

      Проте у свій ювілейний 70-й день народження Ада Роговцева провела лише півгодини з родиною, адже буквально зранку посипалися дзвінки iз усіх усюд, вітання, телеграми, візити, квіти, подарунки. І хоча Ада Миколаївна не готувалася до великого прийому, всіх, хто приходив із вітаннями, радо запрошували до столу, на келих шампанського, чудові домашні пиріжки й фірмовий родинний торт «Наполеон» від Катерини Степанкової.

      Одним із перших зателефонував Роман Віктюк. Його поздоровлення слухали всією сім'єю. Як говорити вміє маестро, всі знають. Переповідати марно. Тут головне — емоція та енергетика улюбленого Адиного режисера. Згодом надійшла телеграма від Президента України Віктора Ющенка. Текст її дуже зворушливий i позбавлений офіційних штампів: «Я належу до тих мільйонів українців, для яких Ви — велика актриса, взірець вітчизняної акторської школи, людина високих моральних якостей та ніжної привабливості»...

      Не забарилися й вітання від президента Росії Володимира Путіна — на кольоровому бланку з грифом «урядова телеграма»: «Актриса удивительного таланта и обаяния, Вы заслужили большую, искреннюю любовь поклонников драматического искусства. Замечательные роли, сыгранные в разные годы на театральной сцене и в кинематографе, отразили широкий диапазон Ваших творческих возможностей, стали примером подлинного мастерства»...

      Особисто в цей день у гості до Ади Миколаївни завітав міністр культури і туризму України Юрій Богуцький, аби власноруч вручити картину у подарунок та відзнаку Міністерства «За багаторічну, плідну працю в галузі культури». Щойно пішов Юрій Петрович, посипалися одна за одною телеграми: від Прем'єр-міністра України Віктора Януковича, заступника Голови Верховної Ради України 5-го скликання Адама Мартинюка, міністра культури Росії Олександра Соколова, голови думського Комітету з культури Йосипа Кобзона, голови Спілки кінематографістів України Бориса Савченка, кінорежисера Григорія Кохана. Особливо щирими і теплими словами Аду Миколаївну привітав голова Ради з питань культури та духовності при Президенті України Микола Жулинський: «Моє захоплення Вами безмежне! Світло Вашої благородної душі розвиднює нудьгу буденності. Наповнює нас святом творчого співпереживання і бажанням відкривати вічну загадку Вашого таланту. Молю Бога за Ваше здоров'я!».

      Серед колективних читань телеграм, змін гостей Ада Миколаївна розповіла про дві ювілейні вистави, які очікують восени на шанувальників її таланту: «Одну робить моя Катя на базі Театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра — «Рожевий міст» (сама зробила інсценiзацiю за книгою «Мости округу Медісон»). Дякую Едуарду Марковичу Митницькому — моєму улюбленому режисерові, — що він нас впустив. Це дебютна режисерська робота моєї доньки. Вона закінчила у Москві Вищі режисерські курси у Петра Тодоровського. Друга вистава антрепризна — «Якість зірки» за п'єсою Ноела Кауарда. Для неї знайшов кошти і робить безкоштовно сценографію Борис Краснов. А ставить її прекрасний режисер Олексій Лісовець. Це один із найкращих і найталановитіших театральних режисерів України, постановник найбільш рейтингових і комерційно успішних театральних спектаклів, відзначений престижною театральною премією «Київська пектораль»... «Якість зірки» збере разом найпопулярніших акторів України: Остапа Ступку, Влада та Олеся Задніпровських, Олексія Вертинського, Світлану Орліченко, Катерину Степанкову. Також у виставі буде зайнятий один із найпопулярніших російських театральних та кіноакторів Микола Добринін.

      Потім серед записів інтерв'ю для майже всіх телеканалів України знов дзвінки від тих, хто любить, шанує, обожнює, пам'ятає: генерального директора кіностудії ім. О. Довженка Ігоря Ставчанського, Голови Верхової Ради України Олександра Мороза, Дмитра Гордона, Марічки Миколайчук...

      І знову уривок із ювілейних роздумів Роговцевої: «...Зараз мені здається, що я дуже часто зраджувала свою професію. Я так легко говорила, що могла би бути не тільки артисткою, а й журналісткою, тому що мені цікаво писати; могла би доглядати за тваринами, загалом я могла би бути ким завгодно... Хоча, звичайно, народилася саме артисткою».

      Ольга Сумська подарувала Аді Миколаївні, з якою разом працювали в Театрі імені Лесі Українки, троянди та парфум. Володимир Горянський разом із режисером Сергієм Проскурнею принесли величезний живий фікус, актор Володимир Талашко — намисто, а продюсер Ади Роговцевої Ірина Зільберман — розкішне боа з чорнобурки: чудовий подарунок для справжньої примадонни. Приїхали земляки з Глухова і Конотопа. Ці прості й щирі люди принесли цілий оберемок суто українських подарунків: мед, каравай, домашню ковбасу, добру горілку й вірші з піснями. Навіть прийшли якісь «ходоки» від мусульман України й вручили Роговцевій дуже практичний подарунок: лампу, зроблену з цільного злитку корисної солі, що очищує повітря. І саме в цей момент Аду Миколаївну підхопили чоловічі руки одного з гостей, і Ада Миколаївна вигукнула, що її знов носять на руках чоловіки, а це так приємно! Гостей було стільки, що їм навіть доводилося шикуватися в чергу. Взагалі в цей день у домі Роговцевих—Степанкових було усе невимушено, тепло, радісно: Ада Миколаївна читала свої свіжі вірші, разом iз гостями співала, пританцьовувала, цілувала квіти, з захопленням розповідала про своїх дітей, онуків, будиночок у селі, підписувала чудові ювілейні афіші й увесь час намагалася всіх посадити за стіл.

      А ще несли квіти: волошки, троянди, дзвоники, польові квіти — вітальня Роговцевої потопала у флорі. Символічно, що найчастіше дарували Аді Миколаївні соняшник: цілий букет цих абсолютно Адиних квітів (і ще ящик шампанського) подарував генеральний директор РR-компанії «Вавилон», що допомагає у підготовці ювілейної вистави, Андрій Різоль. Ще соняшники приніс Сергій Проскурня. Саме ця квітка була у букеті Президента та в окремому букетику, присланому Катериною Ющенко. Власне, Ада Миколаївна була у свій ювілейний день народження така ж сонячна, молода, красива, енергійна, весела, як і ці квіти...

Наталя ТИМУРШАЄВА.