«Треба перестати мордувати країну»

14.06.2007
«Треба перестати мордувати країну»

(Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учорашня прес-конференція глави держави проходила в досить незвичному місці — на зеленій галявині у дворі секретаріату Президента. В такому форматі Віктор Ющенко з журналістами ще не спілкувався, якщо не враховувати день відкритих дверей минулого тижня на Банковій. На галявині встановили два криті майданчики: один для Президента, інший — десь на 250 місць — для журналістів. Тісне приміщення прес-центру в самому СП стільки кореспондентів не витримало б, тож позитив «вуличної» прес-конференції полягав уже i в тому, що помiстилися всі.

 

«Маніпуляції не приймаю»

      Віктор Ющенко, сівши за стіл, одразу почав із головного. У своєму вступному слові Президент зумів розставити всі ключові акценти щодо політичної кризи та ролі, яку в ній відіграє Верховна Рада, керована Морозом. «Питання повноважності Верховної Ради V скликання по суті закрите. Я не приймаю тих маніпуляцій, які сьогодні проводить, зокрема, керівництво Верховної Ради», — наголосив Віктор Ющенко. Він нагадав про домовленості, які були досягнуті політиками і «для хитрих» (особливо — для Мороза, якому глава держави присвятив чимало слів) зачитав відповідні пункти угоди.

      Президент наголосив, що коаліція не виконує зобов'язань. На відміну від опозиції, котра — «таких прецедентів в історії європейського парламентаризму, мабуть, не було» — добровільно відмовилася від мандатів. Як доказ Ющенко показав теку заяв депутатів про вихід із фракції і зачитав довідки про те, що управління кадрів апарату ВР отримало 106 заяв від БЮТ (з яких 103 — підтверджено) і 66 заяв із «Нашої України» (підтверджено 64).

      Віктор Ющенко розкритикував постанову ВР, яка передбачила, щоб Голова ВР зачитав заяву про вихід депутата із фракції на найближчому після реєстрації заяви засіданні парламенту. «Скажіть, будь ласка, — зазначив Президент, — яке може бути найближче засідання пленарне, якщо стаття 82 Конституції говорить: якщо в парламенті нема двох третин народних депутатів — вона не є повноважною. Для кого придумана ця постанова?».

А Мороза — на кухню

      Президент висловив думку, що Мороз у такий спосіб хапається за соломинку, бо може не пройти до парламенту наступного скликання. «Його надія, очевидно, пов'язана з тим, що це його останній прихід до Верховної Ради, — сказав Віктор Ющенко. — Та серія зрад, які були вчинені ним і його політичною силою, не красить політичну поведінку партії, яку він очолює. І, очевидно, проблема номер один — як боротися за кожен день нелегітимного режиму роботи ВР для того, щоб якимось чином використати трибуну, телекамеру для амністії перед людьми».

      Президент не має сумнівів, що нинішня гра парламенту не вплине на дострокові вибори, і вони однаково відбудуться. «У мене жодного сумніву нема, що вибори відбудуться 30 вересня, — запевнив глава держави. — Але питання не в цьому стоїть. Питання стоїть у тому, чи ми маємо традицію у високих політиків і в політичних силах виходити з політичної кризи гідно, достойно, чесно, вийти красиво».

      У продовження теми Віктор Ющенко згадав про одного Голову ВР, якого «з кабінету «виходили» разом із кріслом — так воно приклеїлося». «А якщо йому сподобалося те крісло , — відзначив Президент, — я думаю, що невелика втрата буде для української нації, якщо його забрати, поставити на кухню, і хай воно стоїть, і любується та людина ще багато-багато років. Але треба перестати мордувати країну».

Не втрачати жодного відсотка

      Президент дивиться на результати майбутніх дострокових виборів оптимістично. Віктор Ющенко вважає, що наступний парламент «навіть і в тому форматі політичних сил, який є сьогодні», проникнеться кількома «унікальними обставинами». «По-перше, вони засвоять, що неконституційне формування парламентської більшості — це дорога в нікуди, — відзначив Віктор Ющенко. — По-друге, проведення політичних діалогів, консолідація політичних сил, реалізація спільних зусиль, незалежно від кольору, відносно національних пріоритетів — я думаю, що це буде новим заповітом, із яким політичні сили пройдуть у парламент».

      Глава держави висловився за те, щоб «тактику взаємознищення між політичними силами замінити хоча б тактикою співжиття».

      Що ж до майбутньої коаліції, то Віктор Ющенко висловив переконання, що «сьогодні найбільше, чого потребує українське суспільство — це коаліція демократичних сил». Президент закликав «помаранчевих» берегти свій авторитет у суспільстві. «Демократичний фронт не може втрачати хоча б один відсоток, — відзначив Віктор Ющенко. — Дійсно, мова йде навіть на відсотки».

      Крім іншого, Президент дав «помаранчевим» настанову: почати ліквідацію депутатської недоторканності.

Цушко відповість по закону

      Низку органів влади Президент закликав діяти в межах своєї компетенції і не займатися політикою. Зокрема, це стосується Центральної виборчої комісії, яка стала осередком кількох скандалів, хоча ще толком не починала працювати. «Хотів би  підкреслити, що це технічний інститут, — зазначив Віктор Ющенко, — він не приймає політичних рішень, він обслуговує виборчий процес». Глава держави додав, що буде нейтралізовувати будь-які спроби вчинити тиск на ЦВК «всіма можливими правовими засобами, які є в Президента».

      Зі свого боку Ющенко запевнив, що не втручатиметься у виборчий процес і не використовуватиме адмінресурс. І свідченням цьому назвав те, що «не дав жодного розпорядження, яке б стимулювало силовий варіант розв'язання проблеми».

      Розповідаючи про політизації органів влади, Віктор Ющенко висловив сподівання, що судові та правоохоронні органи усвідомили: такий шлях веде до непередбачуваних наслідків. У цьому негативному контексті Президент згадав про міністра внутрішніх справ. «Прикрий інцидент, який організував міністр внутрішніх справ Василь Цушко щодо захоплення Генпрокуратури, думаю, ще багато років буде прикладом того, як не треба діяти. Я зроблю все, щоб ця людина відповідала відповідно до закону», — зазначив Президент.

 

АНТУРАЖ
«Стіни тиснуть»

      Найімовірніше, Президент і надалі даватиме літні прес-конференції у «відкритому» режимі. Про це кореспондентові «УМ» розповіла прес-секретар глави держави Ірина Ванникова. «На наш спільний погляд, це дуже правильний формат для спілкування з пресою. Мені здається, що контакт виходить набагато безпосереднішим. Зрештою, на відкритому повітрі легше працювати, бо стіни завжди тиснуть», — відзначила речниця глави держави.

      Ірина Ванникова додала, що подібний формат прес-конференцій уже став традицією для демократичних країн. «Зелена галявина», на якій Президент спілкується із журналістами, є, наприклад, у вашингтонському Білому домі.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>