«Сталінець», на вихід!

08.05.2007
«Сталінець», на вихід!

«Реанімований» ЗІС-5: готовність номер один!

      У День Перемоги додаткову сльозу ностальгії з очей ветеранів «спровокує» запорізький підприємець Дмитро Позняк. На кшталт того, як це було 9 травня 2006 року, коли центральним проспектом Запоріжжя гордо «продефілювали» легендарні «катюші» (багаторазові пускові установки «завалялися» і в кількох інших регіонах України, однак тільки в руках пана Дмитра вони ожили — наполовину, бо ж їздять та не стріляють!).

      На цьому член запорізького  автомотоклубу «Фаетон» не вгамувався і став власником вантажівки ЗІС-5. Кандидата на металобрухт Позняк надибав позаторік у Херсонській області, в гаражі однієї з агрофірм. Журналістам розповів, що біля «стариганя» уже стояв автоген, аби порізати фронтову «тритонку». Життя ЗІСа запорожець відстоював так активно, що херсонці віддали «мертву» вантажівку за десять новеньких коліс для КамАЗу!

      Ще складніше було знайти запчастини для радянської автолегенди. На українських авторинках із реставраторів тільки кепкували; усе необхідне друзі пана Дмитра знайшли в Москві — у політехнічному музеї і на заводі ЗІЛ. Купу грошей витратив Дмитро Позняк, проте не жалкує: з випущеного у 40-х роках мільйона вантажівок ЗІС-5 на теренах СНД лишилося декілька десятків — і лише його «тритонка» на ходу! Потужність, між іншим, — 76 кінських сил, об'єм двигуна — 5,5 літра, швидкість руху — до 73 км на годину.

      Логічно, що саме порятований від автогену «сталінець», за рішенням ради автоклубу «Фаетон», 9 травня очолить колону автівок-«фронтовиків», які проїдуть центральним проспектом Запоріжжя. На втіху сентиментальним ветеранам.