Казали ж вам — усi на вибори!..

05.05.2007
Казали ж вам — усi на вибори!..

Янукович задоволений тим, що зберiг обличчя. Хоча нiяких паралельних виборiв Президента не буде. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учора Президент Віктор Ющенко і Прем'єр-міністр Віктор Янукович зустрілися після тривалої перерви. Напередодні глава уряду скаржився, що Ющенко його уникає і взагалі не відповідає на дзвінки. Що ж, можливо, і це теж було «останньою краплею», яка спонукала-таки Януковича пристати на умови Президента. Близько третьої години дня керівники держави (спікер Мороз не рахується) оголосили про те, що досягли згоди про перевибори парламенту.

      «Головна домовленість за наслідками сьогоднішніх консультацій — це домовленість про проведення дострокових парламентських виборів, — розповів після переговорів Віктор Ющенко. — Друга домовленість — що треба зробити для того, щоб ці вибори були чесними і демократичними». Цю ж тезу підтвердив Віктор Янукович. Після слів Президента про демократичні вибори він додав: «...і в правовому полі».

      «Треба зробити так, щоб обидві сторони могли достойно вийти з цього конфлікту, без тези про переможців і переможених», — сказав Ющенко з виглядом якраз тріумфатора.

      За словами Президента, зараз важливо узгодити технічну сторону проведення дострокових виборів — «організувати роботу всіх інституцій, Конституційного Суду, ЦВК, щоб вони встигли».

      Президент поінформував, що для цього працюватиме робоча група, і вона «за найближчі два дні повинна буде «покласти на стіл» усі кроки, які треба зробити, щоб відкрити засідання парламенту, прийняти рішення про проведення виборів і поставити крапку». До складу робочої групи ввійдуть представники Банкової та «антикризової» більшості, зокрема Іван Васюник, Іван Плющ, В'ячеслав Кириленко, Юлія Тимошенко, Микола Азаров, Раїса Богатирьова, Адам Мартинюк тощо. До речі, щодо лідерів «Нашої України», то вони побували у Президента безпосередньо перед Януковичем і, очевидно, також узгодили із Ющенком його план виходу з кризи.

      Зі свого боку Віктор Янукович підтвердив, що справді, будуть дані відповідні доручення робочій групі, яка відпрацює алгоритм дій депутатів у парламенті для прийняття дати перевиборів ВР. Група, за словами Ющенка, працюватиме впродовж вихідних та в понеділок, аби винести узгоджені проекти рішень для голосування в парламенті 8 травня, у вівторок. На цей день Президент погоджується призупинити свій указ про припинення повноважень Ради V скликання. І Янукович, схоже, підтримає такий сценарій, хоча, пригадується, після того, як Президент уже оголошував ініціативу з призупиненням, «синій» міністр Лавринович стверджував, що призупинити указ юридично неможливо — слід лише скасовувати. Але коаліціянти за час тривалого протистояння багато чого зрозуміли. В тому числі й те, що Президент став жорстким безповоротно і відступати зі своїх позицій не буде. Знаковою у цьому сенсі була ранкова заява глави секретаріату Президента Віктора Балоги, розповсюджена прес-службою Банкової: «Із кризового провалля країна може вийти лише в один спосіб — через позачергові вибори до Верховної Ради. Це чітка, зрозуміла та непорушна позиція Президента Віктора Ющенка, до якої слід приєднатися і Прем'єр-міністру Віктору Януковичу. Це логіка, яку має поділяти і влада, і опозиція. Це логіка права і здорового глузду. Це витребувана суспільством дія, яка убезпечить державу від рецидивів політичної корупції та владного монополізму... Фабрика з виробництва «круглих столів» у секретаріаті Президента не працюватиме аж до дня голосування».

      Щодо дати виборів, то, певно, вони відбудуться все ж не 24 червня, як випливало з другого указу Президента. Термін виборів буде визначено указом Президента, який «має бути виписаний у контексті консолідованих домовленостей, напрацьованих у рамках робочої групи», — сказав учора Віктор Ющенко на прес-конференції. Тут же УНІАН розповсюдив інформацію про те, що лідер руху «Народна самооборона» Юрій Луценко має дані, ніби сторони попередньо домовлялися про 8 липня як день голосування за новий парламент.

      У цьому парламенті, схоже, не буде Олександра Мороза із соціалістами. Саме через надто низький рейтинг своєї партії Голова ВР категорично виступав проти перевиборів і вчора після проголошення спільної заяви Ю. і Я. довго тримав гнітючу паузу.

      Натомість вимушену зміну своїх позицій коаліцією оголосив Віктор Янукович: «Треба зробити все, щоб провести чесні демократичні вибори, щоб ми обрали народних обранців, які б працювали на український народ, на суспільство і держава від цього отримала позитив. Це головна мета, яку ми поставили перед собою і ми будемо рухатися цим шляхом».

      Після Банкової Віктор Янукович змушений був пояснювати пом'якшену «політику партії» перед численним мітингом своїх прихильників, який зібрався на майдані Незалежності.

      Що ж, буває і на «регіоналів» поразка. Де й поділася їхня жорстка позиція щодо потреби рішення Конституційного Суду з приводу дострокових виборів. Тепер час згортати присутність у Києві і починати роботу в рамках виборчої кампанії...

 

НАКАЗ НАРДЕПАМ

      Варто нагадати, що опозиційні блоки хоч і обнулили свої виборчі списки, але мандати БЮТівців і «нашоукраїнців» досі лишаються чинними. Тож у поновленому у своїх повноваженнях парламенті голосувати зможуть усі разом.

      «Буде внесено ряд законопроектів для того, щоб відкрити на один день засідання ВР, узгодити порядок денний, прийняти комплексне, можливо, пакетне рішення по колу всіх питань, і на принципах збалансованості завершити правове оформлення дати дострокових виборів», — сказав учора Президент Віктор Ющенко. За його словами, слід «пройти етап політичних домовленостей на рівні політичних фракцій у парламенті, а потім прийняти відповідний указ Президента, який дає умовний час провести дострокові вибори, щоб це відповідало Конституції і гармоніювало з позицією політичних сил у парламенті».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>