«Соло» письменника, що співає

04.05.2007

       Уже дев'ять років поспіль у квітні до Харкова з'їжджаються письменники та видавці, аби «наживу» показати себе численній братії книголюбів. Ось і нині в останні дні квітня три поверхи Оперного театру і прилеглі алеї саду імені Т. Шевченка ледве вмістили розкішні стелажі з друкованими новинками. Власну продукцію презентували видавництва майже всіх регіонів України, а також сусідніх Росії та Польщі. Поруч із примірниками, які ще пахнуть свіжою фарбою, справжні раритети від бібліотеки імені Короленка: рукописне Євангеліє та перше друковане видання міфів про аргонавтів. Обом історичним пам'яткам немає ціни, тому їх застрахували на мільйон гривень.

      Особливість цьогорічного фестивалю — переможна хода початківців під девізом «Назустріч славі новий крок». Таку тему організатори обрали не випадково. На їхню думку, серед теперішньої молоді знайдеться не так уже й багато хлопців та дівчат, які мають репутацію справжніх книголюбів. Але водночас у них чималий інтерес викликають твори, написані відомими співаками, телезірками, акторами, композиторами. Звідси — список віп-гостей. Скажімо, Євген Кемеровський презентував на фестивалі збірку власних поезій під назвою «Щастя». А відомий бард Ігор Корж — і того більше: справжній роман зі співучою назвою «Соло». Обидві російські зірки разом із авторкою детективних романів і телеведучою Тетяною Устиновою, за задумом організаторів, ще раз довели розхожу істину: талановита людина талановита в усьому. До того ж на всіх етапах власного життя, про що свідчить досвід ще одного гостя фестивалю, відомого російського актора Сергія Юрського. Незабутній Остап Бендер, виявляється, окрім блискучих ролей у театрі й кіно, вже встиг написати півтора десятка книг у філософсько-іронічному стилі й продовжує осмислювати проблеми незрозумілого для нього тисячоліття на сторінках нового рукопису.

      У свою чергу, для пані Устинової Харків став першим містом, де вона презентувала свою нову (двадцять четверту за рахунком) книгу «Колодязь забутих бажань». Примірники за 30 гривень розходилися, мов гарячі пиріжки, дякуючи, як не дивно, в основному харків'янкам бальзаківського віку. Активні жіночки спочатку засипали письменницю запитаннями на творчій зустрічі, а потім із таким же ентузіазмом вишикувалися до неї у чергу за автографами. Тетяна Устинова також встигла вручити «Золотого фенікса» (головну премію фестивального конкурсу) нашій Ірен Роздобудько, що перемогла у номінації «Відкриття року». Остання, до речі, успішно поповнила список улюблених авторів харківського видавництва «Фоліо», яке за останні півтора року видало сім її книг і ще три готує до друку. До числа переможців також потрапили видавництва «Дніпро книга» (Дніпропетровськ), «Саквояж» (Київ) і «Талант» (Харків), що вибороли першість, відповідно, у номінаціях «Книга року», «Видавництво року» і «Дитячий Всесвіт».

      Програмою українських письменників на фестивалі традиційно опікувалося видавництво «Фоліо». В її рамках пройшла презентація книги Андрія Куркова «Пригоди Чепухоносиків», а також святкувався десятирічний ювілей його «Пікніку на льоду», що приніс автору всесвітню славу. Свої ще зовсім нові і вже достатньо «розкручені» твори представили також Сергій Жадан, Любко Дереш, Юрко Покальчук, Ірена Карпа.