Сімдесят п'ять копійок і крапка

27.04.2007

      Голова Харківської облдержадміністрації має на меті відстояти для регіону одразу дві ціни: на проїзд у метрополітені й опалювальний газ для мешканців приватних будинків. У розповсюдженому прес-службою облдержадміністрації повідомленні йдеться про те, що «губернатор» не виключає варіант навіть судового позову.

      Весняний сюрприз від Харківського метрополітену здивував не лише обласних чиновників. У той час, коли мешканці Дніпропетровська та Києва продовжують платити за одну поїздку 50 копійок, із харків'ян уже півроку беруть по 75. Але й цього виявляється замало. Керівники підземки днями розповсюдили відкритого листа до Міністерства транспорту і зв'язку та облдержадміністрації, в якому просять збільшити вартість одного жетона до гривні. У такий спосіб метрополітен прагне захистити себе від можливого подорожчання електроенергії. Причому, аби досягти свого, вдається навіть до легкого шантажу. Начальник підземки Сергій Мусєєв уже повідомив: у разі, якщо управлінці не дадуть «добро» на додаткові 25 копійок, інтервал руху електричок помітно збільшиться.  

      Як відреагують на весняний апетит перевізників урядовці, наразі невідомо. Але Арсен Аваков свою точку зору вже висловив. За його словами, Кабмін дійсно прийняв нову доктрину поетапного підвищення ціни на електроенергію і підвищує її регулярно на декілька відсотків. Проте у калькуляцію, розроблену раніше для 75 копійок, уже було закладено достатній резерв, аби надалі тариф не змінювався. На його думку, ріст ціни за проїзд призведе до ще більшого відтоку пасажирів. Тому обласний голова радить метрополітенівцям компенсувати свої збитки за допомогою внутрішніх резервів та комерційної діяльності. При цьому Арсен Аваков категорично відкинув будь-який варіант пошуку компромісу. «Метрополітен працюватиме з 75 копійками — і крапка», — підсумував він розв'язану підземкою дискусію.

      Уже підтримав голову облдержадміністрації і заступник голови об'єднання профспілок Анатолій Шевчук. Він говорить, що минулого року Харківський метрополітен у національному конкурсі «Пасажироперевезення» посів перше місце одразу в трьох номінаціях («Обсяг реалізованої продукції», «Продуктивність праці» та «Заробітна плата»), а заодно був нагороджений почесним дипломом та медаллю «Лідер галузі». «На чому ж тоді грунтуються заяви про нерентабельність?» — цікавиться пан Шевчук.

      З ціною на газ — ще більші проблеми. Йдеться про постанову, згідно з якою мешканці газифікованих приватних будинків змушені тепер платити по 980 гривень за тисячу кубометрів блакитного палива. Такий порядок нарахування Арсен Аваков назвав «грабіжницьки неадекватним» і має намір домогтися його відміни через суд. «Губернатор» говорить, що переглянути встановлений НКРЕ тариф не так давно обіцяли віце-прем'єри Клюєв та Рибак, міністр палива та енергетики Бойко. Причому у присутності Президента. Але ситуація залишилася без змін. Пан Аваков говорить, що мешканці регіону буквально засипали облдержадміністрацію листами, в яких, без перебільшення, благають про порятунок. Саме тому свій позов до суду обласний голова має намір подати вже до кінця поточного тижня. У такий спосіб він прагне привернути увагу столичних високопосадовців до гострої соціальної проблеми.