Федерація профспілок

27.04.2007

      Згідно зі статистичми даними ФПУ, на сьогодні в Україні порушують права кожного дев'ятого працівника. І це тільки дані офіційної статистики, а скільки є незареєстрованих випадків. На жаль, самі працівники при порушенні їхніх прав дуже рідко звертаються по правову допомогу. Мотивацію такої інертної поведінки досить просто пояснити — страх перед роботодавцем, відсутність грошей на адвоката, відсутність елементарних правових знань.

      Саме тому ФПУ виступає з новою програмою правового захисту. Начальник управління правової роботи Зоя Василева вважає, що профспілки починаються з надання юридичної допомоги, правового регулювання стосунків між працівником і роботодавцем. Федерація займається наданням правової допомоги вже давно. На її рахунку багато виграних судових спорів. Дана практика вже зарекомендувала себе. Людей, які змогли вирішити свої проблеми за допомогою профспілкових юристів, стає все більше і більше.

      Зараз створюють спеціалізований правовий центр, який працюватиме зі зверненнями членів профспілки в усіх регіонах і об'єднає всі профспілкові структури, які надавали правову допомогу раніше. Тепер будь-який пересічний громадянин, член профспілки, зможе отримати кваліфіковану, безплатну юридичну допомогу у вирішенні трудового спору зі своїм роботодавцем.

      Для роботи в Центрі запрошують усіх бажаючих юристів, але головну ставку ФПУ робить на молодь. Завдяки співробітництву з юрфаками вузів, коледжів і ліцеїв на роботу на місцях залучають студентів-випускників.

Олеся ТЕРЕЩЕНКО.