У шию гнати таку Генпрокуратуру!

26.04.2007
У шию гнати таку Генпрокуратуру!

Учора ГПУ пiкетували як противники, так i прихильники прокурорської бездiяльностi. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

       Учора численні пікети відбулися також під стінами Генпрокуратури. З самого ранку вулицю Різницьку зайняли кілька тисяч прихильників опозиції, тож «антикризовій» коаліції довелося пожежними темпами перекидати сюди хоча б удвічі меншу кількість своїх фанів. Для збалансування. Воно й зрозуміло.

      «Помаранчевих» обурює бездіяльність ГПУ. Уряд відмовляється виконувати чинний указ Президента, СБУ надсилає матеріали з конкретними фактами корупції у стінах Конституційного Суду, але на Різницькій «ніяких хабарів» не бачать. А коли Генпрокурор Медведько насмілився заявити, що його відомство — поза політикою, непевного керівника «послали на лікарняний».

       Нагадаємо, що виконуючим обов'язки Генпрокурора відтак став перевірений «донецький» кадр Віктор Пшонка. Тоді як очевидно, що на час хвороби Генерального до рангу «в.о.» мав би підвищитися його перший заступник Сергій Винокуров, а не «простий зам» Пшонка. Але, мабуть, Винокуров для «донецьких» «чужий», бо не з Донбасу. Отже, не ризикне порушити закон у відповідальний момент.

       Донедавна в ГПУ були керівні кадри, які не лише не збиралися мовчки погоджуватись із таким станом речей, а навпаки, мали сміливість заявляти про чинність указу Президента, доки не винесено рішення Конституційного Суду. Тобто до порушників указу органи прокуратури мають застосовувати адекватні дії, згідно із законодавством. Ідеться про заяву тепер уже колишнього заступника Генпрокурора Миколи Голомші на колегії ГПУ минулого четверга.

      Позиція Голомші — ГПУ має перебувати не на політичних барикадах, а на боці закону — добре відома. У 2004 році саме Голомшу ЗМІ називали «прокурором Помаранчевої революції» — через те що він відмовився виконувати незаконну вказівку тодішнього Генпрокурора Васильєва про порушення кримінальних справ проти Ющенка та Тимошенко за організацію «масових заворушень» на Майдані.

       Історія повторюється. За даними «УМ», виступ пана Голомші на колегії буквально шокував «донецьке» керівництво. Вже за кілька годин його викликали на килим до Пшонки, де повідомили, що посаду заступника Генпрокурора (яку Голомша обіймав із 2003 року) скорочено. Відтак пану Миколі запропонували посаду прокурора Львівської області.

      «Україні молодій» вдалося зв'язатися із Миколою Голомшею вже у Львові, але від наведення деталей такого переведення він відмовився. «Офіційно скажу лише одне: виконувач обов'язків оголосив про скорочення моєї посади i запропонував роботу у Львові. Колективу облпрокуратури мене було представлено в понеділок. Мій попередник Анатолій Пришко, згідно з рапортом, навпаки перейшов до Києва — його призначено на посаду заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ», — каже Микола Ярославович.

      Новий прокурор Львівщини значно охочіше говорить про нове місце роботи, ніж про попереднє, тим більше що він свого часу обіймав посаду першого заступника прокурора Львівщини. «Для мене цей колектив облпрокуратури не новий, i я вважаю його, хай не ображаються інші — одним із передових колективів в Україні. Тут завжди питання вирішуються не на користь політики, а на користь закону», — каже Голомша.

      Цікаво, що на сайті ГПУ вже зачистили всю інформацію про заступника Генпрокурора Голомшу — він значиться як прокурор Львівщини, але в розділі «приймальня» заступник Голомша М. Я. досі приймає громадян щочетверга з 14.00 до 17.00.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>