Маю, але тільки для себе...

26.04.2007
Маю, але тільки для себе...

Вiце-прем'єр Клюєв вiтає колегу Азарова зi знаходженням прихованих резервiв. (Фото Укрінформ.)

      На вчорашньому засіданні уряду перший віце-прем'єр-міністр Микола Азаров знову сильно здивував. Скромно вмостившись на краєчку добротного крісла Прем'єра (сам Віктор Янукович у цей час перебував у Москві на похороні Бориса Єльцина. — Авт.), Микола Янович нахилився до мікрофона і тихенько, плутаючись у наголосах та вимові підступних українських слів, на одному подиху прочитав заготовлені для нього півтори сторінки тексту.

      Короткий спіч Азарова викликав більше запитань, ніж відповідей. Про економічний колапс, яким Микола Янович лякає свій народ iз початку квітня, ми не почули жодного слова. Натомість виявилося, що грандіозні успіхи уряду дозволять підняти рівень життя пересічного прихильника Партії регіонів до космічних висот. Означати це може тільки одне — коаліція готова до виборів.

 

Другий склад Кабміну — це набагато цікавіше

      Довідавшись, що шефа не буде, багато міністерств учора виступали другим складом, — і за табличками з прізвищами шановних міністрів сиділи зовсім інші, мало відомі широкій публіці люди. Атмосфера у залі була напівсонною, охорона не відтісняла грудьми фотокореспондентів подалі від головного крісла, як вона це завжди любить робити.

      Журналісти свідомо йшли «на Азарова». І, як виявилося, правильно зробили. Адже вони першими довідалися, що з державного бюджету українським ветеранам війни (стійкий електорат Партії регіонів і найрізноманітніших комуністів. — Авт.) виплатять на 24 мільйони гривень більше, ніж торік. Ці гроші, як повідомив Микола Янович, Міністерство праці та соціальної політики уже перерахувало. Цим кроком урядовці порушили його ж, шановного пана Азарова, наказ від 11 квітня про найжорсткішу економію бюджетних коштів.

      Та зараз перед чиновниками інше завдання — піклуватися, аби ці гроші вчасно дійшли до ветеранів, «щоби вони з належними привітаннями просто в руки отримали ту допомогу». Сподіваємося, працівники соціальних служб не забудуть вкласти до святкових конвертів кілька передвиборчих листівок у блакитних тонах. 

      «Звичайних» пенсіонерів уряд Віктора Януковича також традиційно шанує. Вiце-прем'єр-мiнiстр Азаров щиро переконаний, що 13 мільйонів із них одержують пенсію на третину вищу. На це Пенсійний фонд від усього серця виділив 5 мільярдів гривень.

      Молодь, яка ще не всюди голосує «правильно», також отримає щедрий дар — «за перший квартал 2007 року виплати допомоги дітям, сім'ям iз дітьми, малозабезпеченим, інвалідам зросли майже удвічі». Загалом, бюджетні видатки на такі витрати, за словами Азарова, у 2007 році подвояться.

      Річницю Чорнобильської катастрофи Микола Азаров також вирішив відзначити довгою гривнею. «Нещодавно уряд уп'ятеро збільшив розмір щомісячної грошової допомоги на дітей громадянам, які постраждали внаслідок аварії, та у 20 разів — розміри одноразової компенсації дітям-інвалідам ліквідаторів, — заявив перший віце-прем'єр. Загалом, уряд збільшив видатки на Чорнобиль майже на 100 мільйонів гривень.

Загадка повного гаманця

      Після цих слів у присутніх виникло природне запитання: «А звідки ж грошенята?!». На моєму робочому столі досі лежать скріплені між собою дві сторінки дорогого, аж синюватого крейдового паперу. На них Мінфін, оперуючи цифрами, переконливо доводить, що через кілька тижнів (якщо Президент не скасує свій указ про розпуск парламенту) Україні настане фінансовий каюк. Ющенко указ не скасував, але мільярди гривень при цьому упали на Кабмін, мов манна небесна.

      Туману в цій ситуації додатково напустило Міністерство фінансів. Так, позавчора воно повідомило одному з ділових українських видань, що Кабінет Міністрів готує постанову, яка ... дозволить Держказначейству торгувати вільними ресурсами бюджету. Тобто, з одного боку, держава нібито «на нулі», пан Азаров щиро радить затягнути паски і заощаджувати, на чому тільки можна. Іншою ж рукою Микола Янович дозволяє продавати державні багатства. «Коли уряд говорить правду? Коли твердить, що треба економити на бюджетниках, чи коли визнає наявність надлишку коштів?» — риторично запитав у громадськості попередник Миколи Азарова на цьому посту, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

      Вельмишановний Микола Янович, на жаль, не зміг прояснити ситуацію. «З 1 квітня, виходячи з високої динаміки розвитку економіки (!), уряд прискорює підвищення соціальних стандартів життя громадян», — заявив він, зробивши потрійний зигзаг конем на політичній шахiвницi і примусивши всіх гарячково аналізувати: що ж за така бурхлива істерика опанувала нашими урядовцями у десятих числах квітня? І якщо цілий Кабмін говорив про кризу, то яким чином ми її так безболісно подолали?

      Ось як воно буває — економіка ніби буксує, але прибутки зростають, а бюджетний дефіцит бере за горло на тлі зайвих грошей у держскарбниці. Втім зрозуміти це набагато важче, ніж заявити.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>