Крихітки на купу доларів

09.02.2007
Крихітки на купу доларів

Ритуал задування iменинного торта у клубi «День народження».

      День народження своєї крихітки, лялечки, свого улюбленого чада, домашнього тирана і пупа землі — це хвилююча подія. І відповідальна. «Я не хочу в цей клуб знову, — заявив мій син, «розглядаючи пропозиції» до 8-річчя. — Ми вже там святкували, давай знайдемо щось нове». Будь-якій мамі хочеться, аби день народження малюку запам'ятався, сьогодні для цього не потрібно стояти три дні біля «мартена», випікаючи їжачків і черепах, прикрашаючи їх немислимими зернятками, зеленою цибулею чи іншими «аксесуарами», не треба пекти торти з саморобними кремовими картинками, можна не перевертати гори журналів у пошуках ігор і конкурсів для розваг дітлахів, зрештою, є можливість не перетворювати квартиру в декорації фільму «Один вдома». Звісно, спечений і прикрашений мамою торт — це супер, і тепло домашніх розваг не замінять наймані аніматори, але ж час, час — цей клятий пісок між пальцями XXI сторіччя. Судячи з того, що за тиждень до означеної дати, замовити підходящу годину в потрібний день у київських закладах, що спеціалізуються на дитячих святах, практично неможливо, бізнес на дитячих святкуваннях — діло в Києві прибуткове. Промоніторимо?

 

      Найпростіше, найбанальніше і найдешевше — у «Макдональдсі». Усе продумано, все під контролем, досвідчені ведучі, кульки, практично те ж саме меню, що вам його запропонують в інших закладах, — картопля фрі, гамбургер чи чізбургер, кока-кола тощо, тортик, ковпачки — всі задоволені. Десять дітей можна «ублажити» в середньому за 200 гривень.

* * *

      У 2007 році клубу «День народження» на Позняках виповниться 5 років, і хоч за цей час з'явилися нові, технологічніші заклади, цей дуже люблять за людяність, доброту, за те, що завжди готові піти назустріч будь-яким побажанням клієнта. Із 6 штатних артистів двоє мають вищу педагогічну освіту, але і її замало, коли кожні дві години через тебе проходять нові ватаги енергійних і розкомплексованих сучасних дітей. Їх треба просто любити. Пам'ятаю, два роки тому ми відзначали там день народження сина. У клоунів Люськи і Кнопки — остання зміна. Замість стандартних двох годин ми попросили три, пізній вечір, 10 дітей плюс стільки ж батьків. Жодного вияву роздратування, жодної нотки незадоволення, жодної кривої усмішки — таких звичних у нашому сервісі, навіть дуже елітному і дуже дорогому. Після цього дня народження наш товариш запросив Люську і Кнопку на корпоративний Новий рік — співробітники його будівельної компанії були в захваті. Виявляється, це був не виняток, арт-директор клубу «День народження» Марина Євгенівна розповіла «УМ», що батьки почали звертатися до них з аналогічними проханнями, відтак клуб підготував кілька дорослих програм «на виїзд». Двогодинна програма для дитини в клубі «День народження» обійдеться вам у 680 гривень. Раніше клуб надавав безплатний автобус для іменинника та його гостей, зараз автобусів два, але вони платні — фактично це вартість бензину. «Клубний оператор» знімає все дійство на відео — вартість відеокасети 80 грн., диску — 150 грн. У клубі немає кухні, наїдки, напої, солодощі рекомендують приносити з собою, працівники швидко наріжуть, подадуть, сервірують, причому столик для батьків також. В активі клубу — 12 програм для дітей від 3 до 14 років, приміщення вміщає 30 дітей — навіть повноцінний клас «влізає».

* * *

      Минулого року біля «Дитячого світу» на Дарниці цілком логічно для дитячого містечка, яке там поступово розгортається, з'явився клуб «Квартальчик». Це великий павільйон із двома ігровими залами: один — для більш рухливих ігор, другий — для дискотек, і одним додатковим — для малюків, від яких неможливо було відкараскатися. Як правило, з дітьми працюють двоє ведучих і відповідальний за техніку — включити мікрофон, поставити фонограму, вибрати улюблену пісню іменинника. У «Квартальчику» є програми «Острів скарбів», «Гаррі Поттер і школа магії», «Посвячення в індійців», але найбільшою популярністю користується «Конкурс «Євробачення». Першу годину діти граються в рухливі ігри, конкурси, змагання, а другу — гримуються, перевдягаються в якогось естрадного кумира і співають його шлягер під караоке. Це задоволення коштує 750 гривень за дві години, а замовлення їжі та тортика на десять дітей обійдеться в середньому в 900 гривень.

* * *

      У розважальному центрі «Ультрамарин-Баттерфляй» запустити дітей у кількаповерховий лабіринт із ведучим коштуватиме 25 гривень за одну дитину, за годину малюків треба зустрічати зі змінним одягом — після пошуків «ключів від форту «Буайяр» їх хоч викручуй. Після цього можна замовити доріжку в боулінг — у будній день: до 15.00 години коштуватиме 75 грн., після — 144, у вихідний: до 13.00 — 75 грн., після — 90, робота інструктора, який навчить малюків запускати кулі, оплачується за тарифом одна хвилина — одна гривня. Тут-таки можна замовити дітям піцу і сік, і програма дитячого дня народження буде майже ідеальною.

* * *

      Ще одне місце, де дітям «медом помазано», — дитячий розважальний центр «Тропікал парк» на вулиці Фрунзе. Він виглядає так, як ваша дитяча мрія, — гігантський зал довжиною 12 метрів, шириною 8 і висотою 4,4 метра густо-густо натиканий різноманітними іграшками, гірками, батутами, автоматами. В ньому є лабіринт, автодром, екран для мультиків і караоке. У будній день вхідний квиток на одну дитину коштує 49 гривень, у вихідний — 59, якщо вам потрібен клоун чи фокусник — година одного ведучого коштує 300 гривень. Запросто можна запустити маленьких гостей у «Тропікал-парк» без будь-яких модераторів, вони гарантовано знайдуть собі заняття — благо, час не обмежений. Тільки треба заздалегідь запастися жетонами (4 грн. за штуку), бо три жетони, які дають разом зі вхідним квитком на ту кількість автоматів, що стоять у «тропіках», розтануть буквально за перші 10 хвилин. Додайте до суми вхідного квитка 30-40 гривень за харчі на кожного гостя і помножте на кількість гостей. Кусається, це правда, але незадоволених днем народження в «Тропікал-парку» дітей я ще не зустрічала, і навіть дорослих. І навіть на форумах в інтернеті.

* * *

      На допомогу батькам у таких справах спішать і торговельні центри — майже в кожному великому ТЦ є, як мінімум, дитяча кімната, як максимум — якийсь ігроленд, ковзанка, скеледром чи кінотеатр. У сумі буде не більше, ніж із програмою, але старші діти радітимуть відносній свободі. «Променада», «Караван», «Аладдін», Піраміда», «Метрополіс» — домовляйся і радій, до того ж, сьогодні є виїзні клоуни, жонглери, фокусники, вони приїдуть хоч на край світу на ваше свято, головне — аби цей край добре оплачувався в обидва кінці.

* * *

      Нове модне місце в дитячому хіт-параді — розважальний центр «Дивосвіт» біля станції метро «Оболонь». 4 поверхи розваг, стрілялок, гонок, 4D-кінотеатр, лабіринт, атракціони, лазербласт — очі розбігаються. Гідом дітлахів у цих джунглях розваг на дві години стає аніматор, якщо дітей більш як десять, один аніматор не впорається, значить, дві години двох аніматорів коштуватимуть вам 160 гривень. Програма для дітей 6—8 років — «Подорож шкодерльотом» — це 250 гривень, а «Кіностудія Шкодер клаб» для 9—12-річних дітей — 300 гривень. 30 хвилин перебування однієї дитини на дитячому майданчику — 25 гривень, меню «Бомбер» на одну дитину коштує 25 гривень, а меню «Космобокс» — 35—40 гривень, набір стандартний і там, і там — курячі шматочки, картопля фрі, сік, тістечка. Можна відмовитися від стандартного меню і викликати кухаря, який приготує те, що любить ваша дитина, або що передбачає її дієта чи алергія. За дві години діти встигають і набігатися, і настрибатися, і двічі зголодніти. Для ефектної крапки в дні народженні потрібен святковий торт, кілограм якого обійдеться вам у 70 гривень. Плюс свічки, дитяче шампанське, фрукти. У «Дивосвіті» ще є й таке кондитерське диво, як шоколадний фонтан: 120 гривень — і ви в повному шоколаді. В прямому сенсі. Цей випадок стався з нашими маленькими гостями, тому мій обов'язок вас, читачу, попередити. Триповерховий шоколадний фонтан — це така штуковина, яка включається у розетку, крутить цей самий фонтан, і з нього стікає шоколад. До фонтана подають печиво і фрукти на шпажках, їх треба вмочати в шоколад і тішитися. Наш фонтан простояв хвилин 7, бо хлопців-другокласників цікавив не стільки шоколад, як та штуковина, що його обертає — пару пластмасових шпажок між «поверхами», фонтан завертівся втричі швидше, тільки спотикаючись, ніби в нього закрутилась голова, і з виляском завалився на бік. Усі, хто сиділи з того боку, — в шоколадній патині. «Класне шоу» — хлопці явно залишилися задоволеними.

      Утім у «Дивосвіті» є й альтернатива організованій програмі, можна купити плей-картки кожному гостю, покласти туди грошей побільше і нехай платять цими картками в автоматах, які їм сподобаються. 20—25 хвилин може зайняти лазер-бласт (25 грн. на людину). Якщо діти втомляться від заліза і гуркоту, на першому поверсі вони можуть підійти до гончара і занурити руки в глину, а душу в традиції — і зробити власноруч на гончарному крузі горщик чи миску. А потім зайти тут же в «Кухню кроманьйонця» і, як у звичайному кафе самообслуговування, набрати їжі до вподоби.

* * *

      Підлітки, найімовірніше, оцінять день народження у лазерному центрі Megazone. Лазерні бої в підземних лабіринтах тривають 20 хвилин один сеанс, у суботу-неділю гра коштує 35 гривень з носа, у будні — 20 удень і 30 ввечері. Між битвами можна перекусити піцою, фруктами, випити чаю й кока-коли, підрахувати кількість попадань твоїх і в тебе.

 

ЦIНА ЗАДОВОЛЕННЯ

      У списку організаторів дитячих свят я відкопала одне ідейне бюро, яке обіцяло креативно та ексклюзивно постаратися для вашого чада. «На яку суму ви розраховуєте? — першим ділом запитали мене в бюро. — Ні, ні, ми за таке не беремося, у нас тільки агентських 500 доларів, а решта витрат — ого-го».

      Моніторинг показав, що день народження крихітки обійдеться батькам не в одну і не в дві сотні доларів, а надто якщо чадо дуже дружелюбне і запросило весь клас і ще трохи дітей із сусідніх. Але пам'ятайте, що в дні народженні головне — щоб «прилетел вдруг волшебник в голубом вертолете», а в яку суму він вам обійдеться — ваш особистий секрет.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>