Команда — в Європу, а вдома будівельний бум?

09.02.2007
Команда — в Європу, а вдома будівельний бум?

Президент ФХУ Анатолій Брезвін (у центрі) виступає перед журналістами. (Фото Олександра ГРИБАНОВА.)

У Французькі Альпи — добивати італійців

      Головним стартом сезону для нашої національної команди є чемпіонат світу, який цього разу у квітні—травні відбудеться в Москві та Підмосков’ї. Щоб краще підготуватися до світової першості, збірна України бере участь в етапах європейського «Кубка виклику». Один із них традиційно проходить у грудні в київському Палаці спорту, а на другий, і останній у зимовому сезоні 2006/07, команда Олександра Сеуканда вирушила до Франції.

      На турнірі, що пройде в містах Шамоні, Межев, Сен-Жерве й Аннесі у Французьких Альпах, крім українців і господарів, виступлять також збірні Голландії й Італії. Команди, прямо скажемо, не надто сильні. Серед перелічених суперників лише італійці входять до елітного дивізіону. І саме «Скуадра адзурра» має зуб на «синьо-жовтих» — за поразку на останній світовій першості в Ризі й спровоковану самими ж італійцями бійку.

      До Франції керівництву збірної України вдалося повезти гравців українських і білоруських клубів та кількох представників російської вищої ліги. У складі — лише один дебютант: 19-річний нападаючий лієпайського «Металургса» Павло Борисенко, який яскраво виступає в чемпіонаті Латвії і непогано зарекомендував себе у білоруському «Вітебську» минулого сезону.

      З 6 по 8 лютого хокеїсти провели три тренування у столиці, а вчора вилетіли на місце баталій, які стартують сьогодні о 21.45 за українським часом.

Українському хокею допоможуть донецькі індуси

      Перед турніром керівники збірної на чолі з президентом Анатолієм Брезвіним провели в Києві прес-конференцію, на якій оголосили про підписання контракту з ще одним спонсором. Офіційним партнером ФХУ на 2007 рік стала металургійна компанія «Істіл-Україна» (до «Міттал стіл», яка купила «Криворіжсталь», донецькі індійці відношення не мають). Голова наглядової ради нового спонсора Мохамад Захур, який, до речі, вчився в Донецьку, повідомив, що з задоволенням відгукнувся на пропозицію допомогти хокею, оскільки йому подобається цей вид спорту.

      Президент ФХУ, а одночасно — головний податківець країни, на запитання, як йому вдається залучати спонсорів, вiдповiв: «Треба лише знайти в керівництві компаній небайдужу до спорту людину. Якщо ми хочемо жити й працювати в Україні, треба думати й про спорт, адже все для себе — це неправильно».

      Крім того, віце-президент ФХУ Володимир Сисюк повідомив, що цього року планується принаймні почати будівництво льодових палаців на 1500—2500 місць в Одесі, Донецьку, Харкові й Калуші на Івано-Франківщині. Близько 60 млн. грн. на це виділяється з бюджету, розраховують і на допомогу спонсорів та місцевої влади. Зокрема у виділенні земельних ділянок. Питання із землею й оголошенням тендера на побудову майданчиків ФХУ планується вирішити швидко — у найближчі сорок днів. Є задумка також створити й базу для «Сокола» і збірної України у столиці, а поки що головна команда країни готуватиметься до чемпіонату світу на сучасній ковзанці у Броварах.

 

ХТО, КОЛИ, З КИМ

Склад збірної України на етап Кубка виклику у Франції

       Воротарі: Симчук (ЦСКА (М), Росія), Карпенко («Динамо» (Мн), Білорусь), Федоров («Хімволокно», Білорусь)

       Захисники: Алексюк, Ісаєнко, Благий (усі — «Сокіл»), Гунько (АТЕК), Побєдоносцев («Хімволокно»), Наваренко («Вітебськ», Білорусь), В. Тимченко («Гомель», Білорусь), Срюбко («Дмитров», Росія)

       Нападаючі: Матвійчук, Бобровников, Бобкін, Панченко, Лясковський (усі — «Сокіл»), Сальников («Керамін», Білорусь), Шафаренко («Динамо» (Мн)), Матерухін («Хімволокно»), Олецький («Гомель»), Доніка («Нафтовик» (А), Росія), П. Борисенко («Металургс», Латвія), Цируль («Хімік» (Вс), Росія).

Розклад турніру

9 лютого: Франція — Італія, Україна — Голландія

10 лютого: Франція — Голландія, Україна — Італія

11 лютого: Франція — Україна, Голландія — Італія

 

А ТИМ ЧАСОМ У НХЛ...

      Результати матчів команд, за які виступають українці: «Сент-Луїс» — «Торонто» — 1:2 (Понікаровський («Т») — 17:37, 1+0, 3 кидки, «0», 4 хв. штр.), «Тампа-Бей» — «Лос-Анджелес» — 3:2 (по бул.; Федотенко («Т») — не грав), «Монреаль» — «Кароліна» — 1:2 (Бабчук («К») — не грав), «Айлендерз» — «Філадельфія» — 2:0 (Житник («Ф») — 23:37, 4 кидки, «-1», 2 хв. штр.).

      Олексій Понікаровський відкрив рахунок у матчі проти «блюзменів», закинувши свою 14-ту шайбу в сезоні. А «Кароліна» відсторонила Антона Бабчука від ігор за те, що він відмовився грати за фарм-клуб «ураганів», який базується в Олбані.