Амнезія і зла пам'ять

09.02.2007

      Словесна перепалка між міністром оборони Анатолієм Гриценком та спікером Олександром Морозом, пов'язана з майном Одеського інституту Сухопутних військ, набуває нових обертів. Фракція СПУ вимагає від міністра вибачень за звинувачення на адресу Голови Верховної Ради. Апарат ВР і собі відреагував заявою: претензії Гриценка до Мороза щодо образливих висловів не обгрунтовані. «Викликає сумнів те, що Анатолій Гриценко як міністр українського уряду усвідомлює ступінь відповідальності за свої слова. Голова парламенту ніколи не допускав і не допускає образливих заяв ні на адресу міністра, ні на адресу будь-якого іншого громадянина України», — цитує УНІАН заяву. А виступи очільника оборонного відомства, мовляв, показують, що «спроба дискредитації голови парламенту України з його боку не є випадковою».

      Нагадаємо, кількома днями раніше Олександр Мороз повідомив, що надіслав Кабінету Міністрів листа, в якому просить захистити інтереси держави при розподілі будівель і споруд Одеського інституту Cухопутних військ. І висловив надію, що це майно буде передано від Міноборони Міністерству освіти і науки, яке очолює соціаліст Станіслав Ніколаєнко. У свою чергу, Анатолій Гриценко відзначив, що заява спікера парламенту є некомпетентною, за це й отримав привселюдно на горіхи від Прем'єра Віктора Януковича. Щоправда, пообіцяв «відкликати свою заяву, якщо першим свою заяву відкличе Олександр Мороз».

      Учора, до речі, Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив журналістам, що не має намірів звільняти міністра оборони Анатолія Гриценка через його конфлікт із Головою ВР. І ще раз прочитав лекцію з правил поведінки. «Тут ситуація етична... Це питання стосується не тільки Гриценка — це загальне питання, — розмірковував Віктор Федорович. — Ми повинні поважати посадовців високого рівня нашої держави. І не можна про них говорити в образливій формі».

      А далі Віктор Янукович вочевидь проявив «коротку» пам'ять: «Ви чули коли-небудь, щоб я казав щось про Президента? Нічого! І ніколи я цього не буду робити», — зазначив Прем'єр, напевно, забувши і про «шкодливого кота Леопольда», і про «козлів, які заважають нам жити», і про облаяного діда на Житомирщині. «Ми (із Президентом. — Авт.) можемо з'ясовувати стосунки, коли збираємося і «тягаємо канат» із будь-якого питання, — це нормальний підхід. Але в державі повинен бути спокій, стабільність, і її повинні забезпечити всі гілки влади», — вважає глава уряду.

      Тим часом партійні колеги Олександра Мороза не такі «дипломатичні», як Янукович. Один із лідерів СПУ — Ярослав Мендусь — учора з трибуни парламенту зазначив, що пан Гриценко «у хамській формі звинуватив спікера в лобіюванні чиїхось інтересів у питанні передачі майна Одеського інституту Сухопутних військ». «Міністр оборони любить підкреслювати, що він здобув військову освіту в американському військовому вузі, — цитує депутата «Українська правда». — Якби американський офіцер або міністр оборони почав нести таку нісенітницю на адресу вищого керівництва, (...) ймовірно, справа завершилася б не тільки його відставкою, а й медичним оглядом».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Огризко постраждає через українську мову?

      Прем'єр Віктор Янукович оцінює шанси призначення виконувача обов'язків міністра закордонних справ Володимира Огризка міністром як «50 на 50». «У нас ще не відбулася розмова з цього приводу як на рівні фракції Партії регіонів, так і на рівні коаліції», — зазначив учора Віктор Янукович. Прем'єр планує поговорити особисто з кандидатом у міністри і почути відповіді на запитання, «які засмучують депутатів».

      Наприклад, Віктора Федоровича бентежить історія, про яку він почув зовсім нещодавно: начебто минулого року під час відвідин України російською делегацією Огризко розмовляв із росіянами через українського перекладача. «Так це чи ні? — турбується Віктор Янукович. — Чи хтось зараз створює інтриги навколо виконувача обов'язків міністра — я не знаю. Мені потрібно багато чого з'ясувати... Безумовно, позиція Президента буде переважати при прийнятті рішення, вона буде врахована. Але однозначно дати відповідь на це питання я не можу».

      Так само не зміг відповісти Віктор Янукович і на запитання, чи буде Партія регіонів підтримувати призначення Віктора Короля на посаду голови СБУ — щодо цієї кандидатури також «не було розмови з фракцією».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>