Міжвиборча кампанія: поділ шкури невбитого Януковича

09.02.2007
Міжвиборча кампанія: поділ шкури невбитого Януковича

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Як відомо, кілька днів тому лідери двох опозиційних парламентських фракцій — Юлія Тимошенко та В'ячеслав Кириленко — підписали угоду про співпрацю. Утім, як виявилося, координація діяльності двох політичних сил цією заявою не обмежилася. Принаймні, за даними газети «Комерсант-Україна», існує ще й проект документа, який передбачає розподіл посад між «Нашою Україною» та Блоком Тимошенко вже в новому складі парламенту — обраному чи на чергових, чи на позачергових виборах, а також у новому уряді.

      Угода «Про створення коаліції об'єднаної опозиції у Верховній Раді V скликання» розроблена інформаційно-аналітичною службою «Нашої України». «Комерсант» пише, що Юлія Тимошенко на зустрічі з Віктором Ющенком буцімто погодилася підписати цей документ. Взамін вона виклала кілька умов. Зокрема, підписання Президентом закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад, який неоднозначно сприймають як на Банковій, так і в «Нашій Україні».

 

Тобі — половина, й мені — половина

      Проект угоди розтягнувся на 117 сторінок. Значну його частину займають чотири додатки, в яких встановлюється розподіл посад між «НУ» і БЮТ уже в парламенті наступного скликання.

      Згідно з проектом, «суб'єкти коаліції беруть участь у формуванні коаліційного уряду і розподілі посад незалежно від результатів чергових або позачергових виборів на паритетних умовах (50х50)». Винятки становлять тільки чотири посади, які закріплюються за конкретною політичною силою на п'ять років: БЮТ отримує крісла Прем'єр-міністра і першого віце-спікера Верховної Ради, а «Наша Україна» — Голову парламенту і першого віце-прем'єра.

      Із цього випливає, що «помаранчеві» роблять ставку насамперед на дострокові, а не на чергові вибори. Крім БЮТ, до такого сценарію схиляється й частина «нашоукраїнців», але перед тим треба наростити свою підтримку і завдати якнайбільших ударів по рейтингу опонентів. Ще один висновок: якщо позачергові вибори й будуть, то «НУ» і БЮТ підуть на них окремо.

«Наша Україна» підтверджує факт існування «блукаючого документа»

      Знайти підтвердження факту існування цього проекту непросто. Так, Віталій Чепінога, народний депутат від БЮТ і все ще прес-секретар Тимошенко, сказав «УМ»: «Мені про це невідомо. На засіданні політичних органів партії та фракції це не обговорювалося. Я дізнався про це так само, як і ви, — із газет».

      Його колега по фракції Андрій Шевченко теж не був поінформований щодо існування цієї угоди. Він порадив звернутися із цим питанням до Турчинова, Томенка або Тимошенко.

      А от у «Нашій Україні» підтвердили: такий документ справді існує. Щоправда, не на рівні угоди, яка вже буцімто дискутувалася на рівні політичних лідерів. «Скажімо так, це не проект угоди, а, швидше, аналітична записка, — розповів «УМ» представник прес-служби «НУ» Ігор Колесник. — Аналітичний відділ попросили зробити таку роботу, вони зробили, але це нікуди не виносилося, політики її не розглядали».

      «Тобто, — перепитав кореспондент «УМ», — цей документ не обговорювався на зустрічі Ющенка з Тимошенко або лідерів «НУ» і БЮТ?». «Ні, — відповів пан Колесник. — Була проведена аналітична робота, але це не є угода».

      Народний депутат Анатолій Матвієнко — лідер УРП «Собор», яка є складовою «Нашої України», — теж зазначив, що такий документ «блукає». Матвієнко додав, що «на серйозному рівні він ніде не обговорювався і, очевидно, не є позицією «Нашої України». Загалом же Матвієнко скептично ставиться до того документа і називає подібний розподіл «м'яко кажучи, завчасним» і «несерйозним».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>