ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

14.12.2006
Дем'яненко залишається на чолі «Динамо»

      Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс заявив, що продовжує довіряти Анатолію Дем'яненку й залишає його на посаді головного тренера в другому колі національної першості — навіть попри провал у Лізі чемпіонів. У свою чергу, наставник «біло-синіх» взяв на себе частину провини за невдачі. «Я мав поводити себе з гравцями жорсткіше, бо деякі з них після потрапляння до Суперліги переоцінили свої можливості», — сказав тренер на позавчорашній прес-конференції.

      У майбутньому «Динамо» збирається запровадити в контрактах легіонерів пункт про обов'язкове вивчення російської мови. Помилки в обороні й велику кількість пропущених голів Дем'яненко пояснює передусім непорозуміннями між захисниками й виступає за те, щоб на цих позиціях грали українці.

      Поки що клуб надав статус вільних агентів Реві й Дмитруліну, а також виставив на трансфер Алієва, Пеєва, Гавранчича, Верпаковскіса, Петковича, Іримію, Оберемка, Аладашвілі. Натомість селекціонери віце-чемпіонів похвалилися, що під Києвом знайшли 17-річного хлопця, якого поспішили назвати «другим Шевченком».

      Основний воротар команди Олександр Шовковський лягає на операцію, з якою вже й так затягнув, але планує відновитися до початку підготовчого періоду в січні.

Суркіс може впливати на іноземних арбітрів

      На спільному засіданні центральної ради й ради вищої ліги ПФЛ президент ФФУ Григорій Суркіс недвозначно дав зрозуміти, що міг вплинути на результат матчу Ліги чемпіонів між грецьким «Олімпіакосом» і донецьким «Шахтарем». Звертаючись до представників «Шахтаря», він заявив: «Передайте Рінату Ахметову, що якби я користувався важелями влади, то арбітр Стів Беннет точно призначив би пенальті у ворота Шуста».

      Крім того, глава футбольного відомства повідомив, що в розмовах із ним українські арбітри зізнаються, що отримують хабарі від команд. Розв'язання проблеми суддівства Суркіс вбачає у проведенні «круглих столів» між президентами клубів.

Продовження «Моджі-гейту»

      Чемпіонат Італії у самому розпалі, а розборки навколо скандалу з договірними матчами минулих сезонів досі не закінчилися. Позавчора Національний олімпійський комітет Італії вирішив зменшити покарання «Реджині», і тепер її стягнення становить не 15, а 11 очок. Ця індульгенція дозволила команді з Реджо-ді-Калабрії піднятися з останнього місця турнірної таблиці, випередивши «Асколі».

Блохін — тренер номер один

      Наставника збірної України Олега Блохіна названо кращим тренером України 2006 року, за опитуванням журналістів вітчизняної преси й телебачення. Керманич чвертьфіналістів чемпіонату світу набрав 259 балів. Другим у рейтингу став головний тренер київського «Арсеналу» Олександр Заваров (72 очки), третім — наставник молодіжної збірної Олексій Михайличенко (46).

Калині пропонують російський паспорт

      Генеральний директор московського «Спартака» Сергій Шавло повідомив, що його клуб пропонує українцеві Максиму Калиниченку прийняти російське громадянство, але той відмовляється. Оскільки «Спартак» нині не має пропозицій з купівлі півзахисника, ймовірно, що Калиниченко наступний рік почне в Москві. «Спартак» же за рахунок зміни громадянства Максима хоче зменшити кількість легіонерів у своєму складі, щоб простіше вписуватися у ліміт на іноземців.

Альтман лікуватиметься й надалі

      Керманич одеського «Чорноморця» й тренер збірної України Семен Альтман найближчим часом продовжить лікування в Ізраїлі. Після трьох тижнів, проведених Альтманом на чеському курорті Карлові Вари, ескулапи порекомендували йому не припиняти курс відновлення після запалення підшлункової залози.