Приборкати першокласника

22.11.2006

      Минула п'ятниця стала останнім робочим днем пані N. у статусі керівника 1-Б класу колегіуму «Елінт» Запорізької міської ради. Досвідчений педагог визнала, що не може вплинути на доведену до абсурду ситуацію і від безвиході поклала заяву на стіл директора.

      Колеги класного керівника кажуть, що вчинили б аналогічно. І ще раніше. Бо ж мало кому вистачить терпіння упродовж майже трьох місяців зносити знущання над собою і тридцятьма твоїми першокласниками. Тим паче, якщо невичерпне джерело цих знущань — учень того ж таки 1-го Б. Щодня його однокласники приходять додому якщо не з гулями, то з синцями і подряпинами. Діти відмовляються ходити до колегіуму, де їх чекає «екзекуція» і чергова порція стресу.

      Наталя Печерська каже, що її сина однокласник-садист «ледь не щодня душить». «Він постійно зриває уроки, знущається над усіма, конфліктує. Наші докори не сприймає, грубіянить навіть вчительці». «Так і до каліцтва дітей може дійти, — додає Алла Трошина. — Якось він взяв олівець і гострим кінцем вдарив мою дитину. Цілився в око! На щастя, не влучив, але знак є. Іншим разом вдарив скронею в ребро парти!». Галина Корицька каже, що батьки влаштували чергування дорослих на уроках, але й це, всупереч сподіванням, не оздоровило ситуацію: «Він стає ще зухвалішим. Дівчинку, приміром, вдарив головою об стіл лише тому, що та впорядковувала портфелик у той момент, коли він проходив повз. Не побоявся, що мама дівчинки була поряд!».

       Ситуацію ускладнює поведінка батьків шестирічного садиста. Витівки свого чада не те що паталогічними — навіть аномальними вони не визнають. Попри делікатні застереження педради. Директор колегіуму Тетяна Карпачова визнала, що керівник класу давно і не раз акцентувала на неадекватній поведінці дитини: «На розмову замість запрошеної мами якось прийшла бабуся. Потім була низка спілкувань і з його мамою. Педагогічна рада ухвалила вмотивоване рішення. Та до наших рекомендацій ці батьки не прислухалися». Більше того: ледь не щодня хтось із родини навідується до «Елінта», аби з'ясувати, хто тут ображає їхнє чадо! І усерйоз висуває абсурдні претензії до класного керівника, котра, як вони вважають, мала б поставити на місце кривдників «вундеркінда». За десять років роботи в цьому закладі педагог уперше зіштовхнулася з небаченою досі агресією батьків, від «моральної сліпоти» котрих потерпають десятки людей з адекватною поведінкою. А передовсім — тридцятеро учнів.

      Дізнавшись про звільнення класного керівника, котра не влаштовувала лише одну сім'ю, батьківський комітет озвучив рішення про відмову водити своїх дітей до «Елінта». Відповідні клопотання відправлено міськуправлінню освіти, заступнику запорізького мера і прокурору Ленінського району. Однак не все так просто. Чинне законодавство України унеможливлює виключення з колегіуму учня без згоди батьків, а ті навідріз відмовляються бодай перевести свого бешкетника до іншого навчального закладу.

      Наразі чи не єдиний задіяний важіль — долучення до скандалу служби у справах неповнолітніх Ленінського району Запоріжжя. «Сімейний Кодекс передбачає відповідальність батьків за свою дитину, — зауважив начальник управління освіти Ленінської райдержадміністрації Микола Яма. — У даному ж випадку всю «погоду» роблять дідусь і бабуся. Охороною прав дитинства опікується прокуратура. Вона повинна вплинути на батьків, аби ті реально зайнялися здоров'ям свого сина».

      Педколектив «Елінта» і батьки першокласників пропонують компромісний вихід із тупикової ситуації: відтермінувати навчання бешкетника на один рік. Аби його поведінку оцінили і, ясна річ, відкоригували лікарі відповідної спеціалізації. Якщо батьки цьому не посприяють, то з часом міць своїх кулаків їхнє чадо заходиться випробовувати і на них...