Нагороди від Нестора

11.11.2006

      Відтепер українські письменники та журналісти-книжники отримуватимуть подарунки не лише на Миколая, а й на святого Нестора. Цьогорічна премія  існує в трьох номінаціях: автору книжки, яка справила найбільше враження на колектив журналу (двадцять тисяч гривень); журналісту, який працює з книжковою тематикою (десять тисяч гривень); автору найкращої публікації у часописі «Київська Русь» (десять тисяч гривень).

      Головний редактор журналу й ініціатор премії Дмитро Стус сказав, що дуже цінує журналістів, які пишуть про сучасний літературний процес. Адже всі знають, що на гонорари, які виплачуються за висвітлення культурологічної тематики, прожити практично неможливо, тому багато людей ідуть у значно прибутковішу царину: політичну журналістику.

      - Ми хочемо допомогти відчути колегам, що вони працюють не тільки для себе, що їхня робота потрібна й українським видавцям, і літераторам, і звичайним читачам, - сказав Дмитро Стус.

      Про правила та  засади вручення премії «УМ» писала у числі за 9 листопада. Що стосується преміального фонду, то гроші збирають буквально «з миру по нитці». Хто ж врешті-решт ту премію отримав, стало відомо саме в четвер. Чистим, так би мовити, переможцем може стати особа, за яку проголосувало тридцять відсотків членів Суспільної ради. Самі ж члени цієї ради мають право лише на почесну відзнаку.

      Найбільше враження на колектив журналу та на Суспільну раду справила книжка Василя Портяка «У снігах». А з журналістів - Марина Фіалко: за програму «Книжковий базар» (радіо «Ера» FM). Решта претендентів набрали менше ніж тридцять відсотків голосів, тож отримали просто почесні відзнаки.  Це наш земляк Олесь Бережний, який зараз мешкає у Нью-Йорку, - за оповідання «Тузла. Дядя Вася і весло» та Маріанна Кіяновська - за цикл віршів «Діва Єдиноріг: здогад однієї смерті». Спеціальну відзнаку часопису «За досконалість ліній та активну участь у році Книги в Україні»  отримала людина, доробок якої, за словами Дмитра Стуса, «навряд чи вдасться колись опублікувати в «Київській Русі», блискучий математик, засновник власної школи Ісаак Кушнір.

      Була ще й спеціальна відзнака від товариства «А.Е.Л.» - «Гармонія слова». Товариство займається створенням аудіодисків iз творами української літератури, зокрема з творами сучасних письменників, начитаних ними самими. Відзнаку отримали письменниці Ірен Роздобудько («Зів'ялі квіти викидають») та Лариса Денисенко («Танці в масках»).

      У день Нестора Літописця було створено нову асоціацію «Академія книги» і відбулися її установчі збори. Президент асоціації, згадуваний уже Дмитро Стус, каже, що наступного року премію Нестора Літописця вручатимуть  уже «Академією книги». Ця організація об'єднає видавців, письменників, бізнесменів та громадсько-політичних діячів, яким небайдужа доля української книги, книговидання та книгорозповсюдження.

      - Останній рік був для української культури просто страшний, - розповідає Дмитро Стус.- На жаль, розвиток книжкової справи і популяризація української книги серед наших співвітчизників дуже суттєво залежить від державних мужів і від чинного законодавства. Хоча багато найвищих державних посадовців і обіцяють підтримати нашу справу, поки що вони не дотрималися жодної своєї обіцянки.