Блокада не за адресою

21.10.2006

      На Донеччині - протистояння на кшталт того, що не траплялося тут уже багато років. Його рушійною силою виступають робітники, але тиснуть вони не на представників влади чи власників своїх підприємств, а на інше підприємство.

      У середу ввечері близько трьохсот працівників Алчевського металургійного комбінату прибули до Макіївки нібито з метою переговорів зі своїми колегами - трудовим колективом ЗАТ «Макіївський металургійний завод». Але основне їхнє завдання було зовсім не таким мирним: половина прибульців із Луганщини просто перекрили залізничні колії, по яких на ММЗ доставляють сировину. Відтак вантажоперевезення на метзавод i сусiднiй «Макіївкокс» були повністю заблоковані. Решта алчевців на чолі з головою профкому АМК Шавальдіним влаштували пікет біля заводоуправління Макіївського металургійного заводу. Свої дії представники ВАТ «АМК» мотивували необхідністю долучити колег до боротьби за зниження тарифів на залізорудну сировину для металургів України.

      Тут потрібно зауважити, що Алчевський меткомбінат належить «Індустріальному союзові Донбасу», а ММЗ - це власність «Смарт-груп», яку очолює Вадим Новинський. До цього  холдингу входить також Інгулецький гірничозбагачувальний комбінат, який є одним iз постачальникiв залiзорудного концентрату на Алчевський меткомбiнат.  Відтак власники АМК намагалися силовими методами зупинити зростання ціни на сировину від ІнГЗК, «наїжджаючи» на iнше пiдприємство - «Смарт-груп».

      Природно, профспілковий актив ЗАТ «ММЗ» не пішов на переговори з Шавальдіним, а той засвідчив, що не має впливу на групу пікетників, яка заблокувала під'їзні колії. Делегація Макіївського метзаводу на чолі з головою профкому Юрієм Бутовим, прибувши на місце блокади, спробувала вплинути на радикальних гостей. За повідомленням агенції «УРА-інформ», пан Бутов назвав дії алчевців «терором проти колективу» ММЗ, а весь конфлікт - «економічними розборками олігархів».

      Через 17 годин, тобто вже в четвер по обіді, радикали з АМК таки розблокували колії, але Макіївка зазнала значних прямих збитків, сума яких зараз підраховується. Як повідомили «УМ» на метзаводі, режим роботи агрегатів виробничо-технічного ланцюга ЗАТ «ММЗ» залежить від ритмічності постачань сировини і матеріалів залізничним транспортом, і блокування під'їзних колій підприємства могло призвести до повної зупинки Макіївського металургійного заводу. Відтак адміністрація ММЗ офіційно звернулася в правоохоронні органи із заявою про протиправні дії щодо підприємства та його трудового колективу.

      «Вважаємо за необхідне відзначити, що вказані події відбуваються саме тоді, коли наш завод, завдяки інвестиціям компанії «Смарт-груп» у буквальному сенсі почав відроджуватися з руїн, - зазначають у своєму коментарі речники ММЗ. - Уперше за останні 12 років на підприємстві здійснюються масштабні капітальні ремонти, реалізується комплексна програма технічного переозброєння. Завод почав працювати стабільно. Заробітна плата значно зросла, виплачується без затримок і регулярно підвищується.

      Умови виробничої діяльності ЗАТ «ММЗ» анітрохи не відрізняються від загальної ситуації в гірничо-металургійному комплексі України. Понад те, Макіївський металургійний завод, як і раніше, більше за інших має потребу в реконструкції основних виробничих потужностей, упровадженні сучасних енергозберiгаючих технологій, поліпшенні умов праці металургів та екології. Усі ці проекти завод планує здійснити завдяки інвестиціям компанії «Смарт-груп». Трудящі нашого заводу виявили витримку і розсудливість. Трудовий колектив не піддався на провокації і зробив усе можливе, щоб урегулювати ситуацію у законний, цивілізований спосіб».

      До цього варто додати, що, як уже писала свого часу «УМ», «Смарт-груп» відродила Макіївський метзавод із фактично «вбитого» стану. На початку антикризової програми за участю компанії Новинського на ММЗ було залучено 654,8 млн. грн., з них на технічне переозброєння і модернізацію устаткування спрямовано 276 млн. грн. Цього року обсяг інвестицій у ММЗ становитиме 429,6 млн. грн. ІнГЗК, на відміну від інших комбінатів, зорієнтований лише на внутрішній ринок, і якщо десь і підвищує ціну (для Алчевська вона зросла лише на 2 долари за тонну), то лише через те, що комбінати-споживачі впродовж поточного року рiзко збiльшили заборгованість за концентрат. Скажімо, середня щомісячна заборгованість ММК ім. Ілліча перед Інгульцем за перші вісім місяців цього року становила майже 80 млн. доларів, що вдвічі більше порівняно з 2005-м. Крім того, підвищення цін на залізорудну сировину деякою мірою залежить від цін на металопродукцію.

      Резюме ж із цього протистояння таке: компанії, які виводять свої активи за кордон і перепродують продукцію через найбільших трейдерiв, обвинувачують і «пресують» найбільшого інвестора у вітчизняну промисловість, націленого, насамперед, на підтримку українських виробників металу.

 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>