Жан у Задзеркаллі

07.10.2006
Жан у Задзеркаллі

Жан Паньє: помсти хочу. (Фото PHL.)

      Французький адвокат Жан Паньє судиться з Україною. Про це  написала нещодавно газета «Фігаро» з посиланням на інтернет-видання Capital.fr. Унікальну історію стосунків Жана Паньє з українською Фемідою, перефразовуючи назву однієї славетної книжки, можна було б назвати «Жан у Задзеркаллі». Понад два роки він відбув у Лук'янівському СІЗО. Сам Паньє уточнює — 830 днів.

      Передісторія поневірянь 61-річного Жана Паньє почалася ще в 1992 році, коли він, за визначенням «Фігаро», «найкращий французький фахівець у галузі митного права», а також успішний паризький адвокат, вирішив поїхати шукати долю в Україну. Початок не пророкував нічого поганого: працював у Києві адвокатом і репрезентував інтереси таких відомих компаній, як «Ер Франс», «Електрісіте де Франс», «Газ де Франс». Тут одружився. В подружжя Паньє народився син. Відтак частину своїх заробітків Жан Паньє вирішив інвестувати в київську нерухомість, і це стало його основним заняттям.

      Перші проблеми почалися на сімейному грунті — з розлученням, тривалими судовими справами довкола права на дитину (сторони дійшли до Верховного Суду України), вивезенням сина до Франції... Але це вже в доволi далекому минулому, і ті проблеми виглядають доволi невинно у порівнянні з тим, що Жана Паньє очікувало в 2002 році, коли він вирішив розірвати угоду на винайм одного зі своїх офісних приміщень з компанією «Фінансово-консалтингова група», до якої мав відношення родич тодішнього міністра закордонних справ Анатолія Зленка. Починаючи з жовтня 2001 року ця компанія не платила жодної копійки за оренду приміщення в самому центрі столиці, за дві сотні метрів від Адміністрації Президента. Жан Паньє звернувся в Печерський суд з вимогою виселити недобросовісного орендаря — і виграв процес. Апеляції не було, але й судові виконавці не поспішали. Тоді він запросив слюсаря, озброївся судовим рішенням і запросив кілька телекамер, під прицілом яких були зламані двері, замінений замок, а меблі компанії було вивезено в гараж — щоб потім їх повернути власникам. Пізніше Жана Паньє звинуватять у зникненні низки речей, а також одного контракту. Далі цитую «Фігаро»: «Жана Паньє відразу ув'язнили, а його майно конфіскували... Піклуючись про добрі стосунки з режимом Леоніда Кучми, посольство Франції залишає французького адвоката гибіти в тюрмі».

      Після Помаранчевої революції про французького в'язня заговорили в його рідній країні: з'явилася стаття в газеті «Ліберасьйон», вийшов репортаж на першому телеканалі. Голова парламентської групи в Національній Асамблеї Франції Тьєррі Маріані неодноразово звертався до французької та української влади. Але справа зрушила лише тоді, коли інший депутат Національної Асамблеї Жан-Луї Дебре прилюдно розповів про цю історію тодішньому Прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко під час її перебування у Парижі в червні 2005 року. Оскільки існувала певна загроза зриву офіційного візиту Президента України, Жана Паньє через три дні амністували і випустили на волю, а ще через чотири він зумів добитися до Віктора Ющенка, який у рамках візиту зустрічався з українською діаспорою в Парижі.

      Мені тоді довелося висвітлювати цей візит для радіо «Свобода», і все це я бачив на власні очі. Ось як «Фігаро» написала про це: «Президент України Віктор Ющенко, якого отруїла діоксином секретна служба його попередника і внаслідок чого у нього спотворене обличчя, особисто пообіцяв, що справу Паньє переглянуть, а майно йому повернуть. Але коли позивач звернувся до Верховного Суду України, ця судова інстанція мала цинізм вимагати в нього 300 тисяч доларів «витрат на справу».

      Оскільки за рік справа не зрушила з місця, 16 червня 2006-го. Жан Паньє виступив на українсько-французькій економічній конференції в Сенаті. Він вирішив не загортати свої слова «в папірчики», звертаючись до півтори сотні відомих французьких бізнесменів: «Якщо ви хочете займатися бізнесом в Україні, попередьте вашу дружину, щоб вона була готова приїхати за вами до Києва в тюрму — після того як український уряд конфіскує все ваше майно».

      Ось що розповів мені телефоном із Парижа Жан Паньє: «Мій виступ у Сенаті був додатковою нагодою привернути увагу українського уряду, тому що був присутній міністр (тодішній керівник Мінекономіки Арсеній Яценюк. — Ред.). Журналісти почали ставити йому запитання про мою справу, пропонували нагадати про неї Вікторові Ющенку, на що міністр відповів, що в цьому не варто розраховувати на нього. Крім того, як один з аргументів він вказав, що в Україні кожен несе свій хрест». Наступного дня ця фраза стала назвою статті в газеті «Франс-суар»,— резюмує Паньє.

      Жан Паньє розповів також, що минулого тижня заступник голови комітету із закордонних справ іншої палати парламенту — Сенату, який є також головою групи дружби «Україна —Франція» в Сенаті, звернувся з листом до посла України в Парижі, однак відповіді поки що немає: «Україна вдає, що не чує, тому що, на мою думку, Українська держава не здатна контролювати корупцію, якщо вона доходить до певного рівня, і це — велика проблема», — резюмує Паньє.

      Жан Паньє повідомив, що рік тому подав позов проти України до Європейського суду з прав людини і чекає відповіді зі Страсбурга щодо прийняття справи до розгляду, а також готує позов у паризький суд, вимагаючи стягнути з України загалом 8 мільйонів доларів. Жан Паньє каже, що збирається йти до кінця. 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>