Мости спалені. А понтони?

07.10.2006

      Крапку таки поставлено — «широкої» коаліції не буде. У цьому запевняє лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний, який після оголошення про перехід «НУ» в опозицію вже кілька разів устиг твердо заявити: відтепер його політична сила спілкуватиметься з представниками Партії регіонів, Соцпартії та КПУ винятково як опозиція.

      «Переговори завершені, мости спалені, «Наша Україна» в опозиції. Про це свідчить рішення шести партій, які входять до блоку, і одностайне рішення фракції. Ні про які інші варіанти говорити не можна», — заявив Безсмертний в ефірі «5-го каналу» у відповідь на заяву Президента щодо продовження переговорного процесу зі створення коаліції.

      І винна в тому, що переговорам кінець, не «Наша Україна», адже не вона порушувала запропонований Ющенком «рецепт від усіх болячок — Універсал національної єдності».

      «Навпаки — наша політична сила була єдиним інтелектуальним центром, який робив усе для того, щоб досягнути мети. Однак інші лідери були не готові до об'єднання України», — зауважив Роман Безсмертний. При цьому він не виключив можливості переформатування парламентської коаліції, оскільки між Партією регіонів, Соцпартією та Компартією виникає дедалі більше непорозумінь. І взагалі, з огляду на те, що триває бюджетний процес, коаліції доведеться враховувати позицію Президента і «Нашої України». Адже в разі, якщо парламент не ухвалить бюджет, глава держави може його розпустити.

      До слова, цієї ймовірності — розпуску Верховної Ради — здається, побоюються і... в Росії. Принаймні перший віце-спікер Держдуми від фракції «Єдина Росія» Любов Сліска висловила занепокоєння тим, що заяви «нашоукраїнців» про перехід в опозицію «можуть привести, в підсумку, до розпуску парламенту і як результат — загострення політичної боротьби у зв'язку з необхідністю проведення нових виборів». Непокоїть пані Сліску також те, що під загрозою розпуску може виявитися й уряд Віктора Януковича. Ось, мовляв, які вони — «плоди Помаранчевої революції». «І зараз, напевно, багато хто пошкодував, що стояв на Майдані», — вважає російська депутатка.

      І з нею цілком солідарний колега, віце-спікер парламенту РФ від фракції «Родіна» Сергій Бабурін — він «не сумнівається», що «слідом за переходом фракції «Наша Україна» в опозицію буде почата спроба змістити уряд Януковича». «Боюся, що без дострокових парламентських виборів із кризи Україні не вийти», — підсумував Бабурін.

 

ПРЯМА МОВА

Віктор Ющенко:

Переговорний процес повинен тривати

        «Досягнення порозуміння, формування політики національної єдності, можливо, є альфою і омегою сьогоднішнього курсу, — сказав позавчора Президент Віктор Ющенко з приводу творення коаліції і опозиції. — Нам треба звикати до того, що Україна повинна дихати двома легенями, розуміти, що формування узгодженої політики – це справа нелегка, і жодна сторона не повинна перетягувати на себе ковдру в цьому питанні».

      За словами Віктора Ющенка, «Україні як кисень потрібна політична стабільність». Саме для її досягнення й був підписаний Універсал національної єдності. Однак, підкреслив глава держави, «проблема в тому, що після підписання Універсалу багато політичних сил або забули, або просто проігнорували деякі ключові положення, які вже треба було виконувати». Зокрема, деякі підписанти цього документа не виконують його пункти про унітарність України (не внесли поправок до програм своїх партій, у яких передбачений федеральний устрій), статус української мови, про формування єдиної інтеграційної політики (йдеться про вступ України до Світової організації торгівлі, початок переговорів про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, прогрес у процесі зближення з НАТО тощо).

      З прикрістю констатувавши, що ці «прямі записи в Універсалі національної єдності не виконуються», Віктор Ющенко наголосив: «Я це говорю не з метою обірвати переговорний процес. Як Президент України я переконаний, що сьогодні переговорні сторони все ж таки мають шанс домовитися про ключові речі. Це та політика, яка потрібна Україні, це те оригінальне власне, що чекає громадянин, бізнес від українських політиків. Тому моє звернення сьогодні піде до Партії регіонів, «Нашої України» як основних учасників цього переговорного процесу. Хоча стосується воно і представників Соцпартії, Комуністичної партії, які знаходяться в цьому процесі. Я ще раз звертаю вашу увагу на необхідність повернення до конструктивного діалогу. Розійтися сьогодні не є оригінальним. Тому я не вважаю вичерпаним переговорний процес. Я націлюю кожну політичну силу ще раз подумати над своєю позицією і завершити «круглий стіл» підписанням відповідної угоди. Але з урахуванням того, що ця угода дійсно ввібрала в себе основи Універсалу і дає відповідь на врегулювання ключових економічних, гуманітарних, політичних, соціальних викликів, які існують перед країною.

      Звісно, я хочу сказати, що, якщо цей процес не приведе нас до успіху, я хотів би ще раз підкреслити, що як Президент України я буду співпрацювати і з парламентською більшістю, і з парламентською меншістю».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>