СЛОВО ПРО ЛЬВIВ

06.10.2006

Юрій ПАВЛЕНКО,

міністр з питань сім'ї, молоді і спорту:

«Делегації УЄФА з усіх міст України найбільше запам'ятався Львів»

      — Люблю це місто, бо, не дивлячись на його достатньо-таки складне становище, все одно воно надихає енергією, внутрішньою силою. Львів залишається П'ємонтом, бо він є у стінах і в енергетиці, яка панує в місті. До прикладу, коли нещодавно приїжджала в Україну делегація УЄФА в рамках участі України в тендері за право представляти чемпіонат Європи у 2012 році, то найбільше їй запам'ятався Львів, його люди, його дух, незважаючи на те, що Львів має найгіршу інфраструктуру в порівнянні з іншими українськими містами, які, якщо нам пощастить, теж прийматимуть чемпіонат.

      Але місту треба зробити дуже багато — зорема покращити інфраструктуру в центрі міста.

Олексій ІВЧЕНКО,

народний депутат, екс-голова НАК «Нафтогаз України»:

«Всі мають знати і пам'ятати, що все починалося з Галичини»

      — Я був, є і буду львів'янином, незважаючи на те, що багато часу проводжу в Києві. Прописка у мене львівська. Я тут народжений, тут моя душа, і завжди тут є бажаним моє перебування. А в Києві я перебуваю у відрядженні, бо львівська громада сказала, що потрібно, щоб львів'яни їхали в столицю, завойовували її, розбавляли східну і центральну кров нашою західною. І щоб там наші хлопці керували так, як має бути для нашої держави.

      У мене є жаль з цього приводу, що зі Львова доводиться їхати і працювати в Києві, що поки що Львів ще не є тим містом, з якого можна розвивати Українську державу. Але я думаю, що у Львова тут є велика перспектива. Всі мають знати і пам'ятати, що все починалося звідси — з Галичини.

Василь КУЙБІДА,

мер Львова 1996—2002 років:

«Львів своїм людським потенціалом може ділитися з багатьма містами»

      — Моя сім'я живе у Львові. І я себе відчуваю львів'янином, хоча останні чотири роки працюю в Києві. Очевидно, що через відплив найдіяльніших людей зі Львова чи то в Київ, чи то в інші країни, Львів втрачає свій потенціал. Хоча, з іншого боку, Львів може тим гордитися, бо, як кажуть, з пустого не наллєш. Тому треба якось консолідувати можливості усіх львів'ян, незалежно від того, де вони зараз працюють, щоб вони спільно працювали на розвиток міста, і тоді Львів буде окрасою нашої держави. І треба створити такі умови, щоб львів'яни могли реалізувати свій потенціал у рідному місті. Якщо у Львові будуть відповідні інституції і можливості, то, гадаю, вони переїжджатимуть до Львова, бо немає такого міста в нашій країні, де був би такий волелюбний дух і було так комфортно, незалежно від того чи тебе лають чи хвалять.

Віталій КЛИЧКО,

чемпіон світу з боксу, депутат Київської міськради:

«Львів дає сили»

      — Львів завжди в мене викликає багато емоцій, він додає сил. Я сюди із задоволенням завжди повертаюся, бо у мене тут багато друзів. Люблю сидіти в кав'ярні «Під синьою пляшкою». Крім того, я впевнений, що Львів — це культурна столиця України. Тут ми маємо частину Праги, Варшави, Берліна, Києва. Львів об'єднує українців не лише своїми культурними надбаннями. Я впевнений, що в майбутньому це буде одне з найрозвиненіших економічно міст України.

Євген ЧЕРВОНЕНКО,

голова Запорізької обладмiнiстрацiї:

«У львів'янок такий шарм, який змушує чоловіків тремтіти»

      — На жаль, у Львові я буваю рідко через брак часу. Але Львів зробив мене тим Червоненком, якого побачила згодом вся Україна. Я приїхав сюди в одних штанях, а поїхав звідси керівником найбільшої з обороту фінансової структури. Львів виховав багато талановитих людей. Саме Львів заклав у мені негласний кодекс честі, і тому я ніколи не здаюся. Зі Львовом у мене пов'язані також перші гонки, перше моє весілля, перше випробування: за два тижні після весілля загинула теща під авто. Тут була моя любов. До речі, гарніших жінок, ніж у Львові, немає — я вчора приїхав і ледь не збожеволів. У львів'янок такий шарм, який змушує чоловіків тремтіти.

      Але у Львові є одне, що заважає, — це роз'єднаність. Люди не розуміють, що, об'єднавшись, вони підняли б капіталізацію міста.

Славко ВАКАРЧУК,

лідер гурту «Океан Ельзи»:

«Улюблене місце у Львові — дім моїх батьків»

      — Кожному львів'янину треба працювати над собою. Жодна влада, жодна еволюція чи революція нічого не змінить, поки людина не змінить себе. Якщо ми хочемо бути європейцями і хочемо бути культурним П'ємонтом, то треба починати з того, щоб кожен львів'янин як особистість був достойний того П'ємонту.

      На мою думку, з часу мого переїзду до Києва Львів змінився на краще, як зовнішньо, так і люди за останні три-чотири роки стали впевненішими в собі. Те , що звідси виїжджають люди, — це не лише проблема Львова, а дуже багатьох міст. Але в мене немає відчуття провини, що я виїхав, бо дуже багато роблю для цього міста за його межами.

Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ,

мер Києва:

«Мені жаль, що львів'яни мешкають не в Києві, я б усіх перевіз туди»

      — Після цих відвідин Львова я зрозумів, що після Києва — це друге серце України. Насамперед — не було б Львова — не було б України. Тут є якесь відчуття натхнення. Коли я дивлюся на львів'ян, я розумію, що в Україні є шанс. Я вдруге у Львові, вперше був за радянського часу. Тут люди такі, що хочеться працювати з ними, у них є відчуття батьківщини, вони стовідсоткові українці. Цього не вистачає багатьом людям. Мені жаль, що вони не мешкають у Києві. Я би всіх перевіз туди, бо в них великий потенціал, великі патріотичні серця. Що треба для того, щоб були гроші? (Показує пальцем на себе і посміхається.)

Іван ВАСЮНИК,

заступник голови секретаріату Президента:

«Відчуваю себе львівським киянином»

      — Я не шкодую, що переїхав до Києва, але є жаль, що мало уваги приділяю своїм батькам, родині, Львову, і тому є певне почуття вини. Але я вже не вважаю себе львів'янином, відчуваю себе українцем та львівським киянином.

      Львову потрібно ставити перед собою дуже високу мету. У Львові зникнуть проблеми з дорогами чи водою не тоді, коли щодня ми будемо говорити, як це зробити. Ці проблеми зникнуть автоматично, коли Львів, його влада поставить собі за мету зайняти гідне місце в Україні на шляху її просування до Європи. Така амбіційна мета притягне сюди інвесторів, друзів, і всі інші проблеми вирішуватимуться автоматично.

  • Що сказав би Бандера Шевченку,

    Задум написати цей матеріал виник після прочитання на місцевих інтернет–сайтах мало не сотні коментарів щодо спорудження у Тернополі монумента Незалежності. Відтак походила ще біля наших гарних (і не дуже) пам’ятників, порозмовляла з людьми, пригадала деякі події недалекого минулого і дійшла висновку, що у сучасних тернопільських пам’ятників усе–таки якась особлива «карма», міцно пов’язана з політикою. Йдеться не про монументи політичним діячам, а про зовсім інше. Наприклад, про те, чому більшість головних пам’ятників мого рідного міста розташовані зовсім не там, де вони мали б стояти відповідно до здорового глузду. Але про все по черзі. >>

  • Андрій Садовий: Моє найголовніше завдання — повернути мудрих людей до Львова

    Головною топ-темою минулого тижня є довгоочікуване святкування 750-річчя Львова. Для України відзначення цієї дати, без сумніву, займе чільне місце і серед найпомітніших подій року. Підготовка до ювілею тривала кілька років, але всією основною організаційною роботою та пошуком спонсорів займалася протягом останніх кількох місяців нова влада, яка зайняла крісла в мерії навесні. Про свої враження від святкувань і про наболілі для Львова теми «УМ» розпитала у мера Львова Андрія Садового. Окрім того, на минулих вихідних у Львові вдалося зустріти багато відомих особистостей, серед них і екс-львів'ян. «УМ» вони розповіли про свої асоціації зі Львовом і про те, як повернути столиці Галичини гордий статус П'ємонту, яким вона славилася на початку 90-х років. >>

  • Хто вкорочує терновий корінь?

    Тернопілля виплекало цілу плеяду визначних українських діячів культури, науки, техніки. Воно в доленосному вінкові України тричі слугувало заборолом Європи від степу. Уперше — проти монголо-татар; вдруге — від турків із татарами; втретє — коли лютував московський комуністичний імперіалізм. Недаремно за середньовіччя наше Надзбруччя вкрили твердині-замки, яких тут налічувалося понад сто. Тепер — лише кілька десятків забутих, засмічених руїн.
    Тернопіль — це мур національного відродження 1988—1991 років. Цей край допоміг в особистісному становленні чинного Президента України і цілковито підтримав його у 2004-му. Уже сьогодні дослідження доводять, що через Тернопільщину, яка розташована в українському межиріччі (Дністра та Дніпра), поширювалася Трипільська старожитна культура в глибину Правобережжя.
    28 серпня Тернопіль святкував «три в одному» — традиційні День міста, храмовий празник (Успіння) та 465-річчя від свого заснування. Гримів концерт «Зірки України — Тернополю» з грандіозним феєрверком. Але у фахівців-істориків постає питання: невже Тернопіль такий молодий? Чи не навмисне досі вкорочували його корінь? >>

  • На символ Львова не шкода й пенсії

    Міський голова Львова Любомир Буняк виготовив новий колар (ланцюг), який разом із іншими атрибутами міста носитиме суто на великі свята. Першою такою нагодою стала 14-та річниця незалежності України, коли мер зміг продемонструвати своє творіння, яке спроектував особисто. >>

  • Душа просить свята

    Серпень для святкування харківського ювілею обрали з цілком прагматичних міркувань: 23 числа — місцевий День перемоги і заодно День міста. А 24-го, зрозуміло, — чергова річниця незалежності України. Отож, аби життя на теренах мегаполісу не перетворилося на довге масове гуляння, пожертвувати вирішили останньою декадою літа. Словом, почнуть харків'яни двадцятого, а там уже — як Бог дасть і на скільки вистачить грошей. >>

  • «Чарка кави» за здоров'я Лева

    Львів у мене завжди асоціювався з ароматом кави, із затишною Вірменською церквою, де свічки можна поставити просто у вогкий, ніжний пісок, і — з «дефіцитом» води. Місцевим мешканцям зайве розповідати, що значить її економити (воду у Львові подають три години зранку і стільки ж увечері). Хоча самі львів'яни жартують, що для приїжджих «акви» у них завжди вистачить. Адже навіть, коли всі тутешні крани «сухі», перед центральним вокзалом приїжджих радісно зустрічає діючий фонтан... >>