Цар лікуватися бажають!

20.09.2006
Цар лікуватися бажають!

Лев із одеського Міського саду. (Фото автора.)

      Увіковічнені в міді лев із дичиною та левиця з левенятами вже майже 80 років прикрашають одеський Міський сад, що розташований на розі вулиць Дерибасівської та Преображенської. За весь цей час їх ремонтували лише косметично та нашвидкуруч, хоча велична скульптурна група має дуже давню та непросту історію.

      Витвір мистецтва, який належить до пізнього французького анімалізму, має латинський напис «A. Cain 58». Це дає історикам можливість припускати, що його автором є скульптор А. Кен, а датою народження — 1858 рік. На думку деяких краєзнавців, перед тим як потрапити до Міського парку, лев та левиця були прикрасами заміського будинку барона Ф. Масса. Про це свідчить і той факт, що в середині ХІХ століття стиль ампір, у якому виконані скульптури, часто використовували в будівництві дач одеської знаті. Частиною парку залізні тварини стали у 1927 році, коли власність заможних людей перетворювалася на надбання народу.

      Відтоді більш ніж двометрові пам'ятники багато чого пережили. Час залишив на них свій відбиток у вигляді бруду, тріщин, деформацій та іржі. Найжалюгідніше ж видовище — «рани» у тілах хижаків, заподіяні пострілами під час Великої Вітчизняної війни. Деякі кулі влучили лише в один бік скульптур та так і залишилися в них у животі, але є й такі, що «навиліт» пробили інший бік. Крізь ці та інші дірки в середину левів потрапляли дощ та сніг, спричиняючи корозію металевого каркаса. Звісно, не обійшлося й без людського фактора — якимось бешкетникам було конче потрібно залишити свій автограф саме на 150-річній пам'ятці монументального мистецтва...

      Після огляду технічного стану пам'ятки всі ці пошкодження дали підставу для «діагнозу»: леви перебувають у гостро-аварійному стані й потребують негайних реставраційно-консерваційних робіт. На сьогоднішній день ситуація з «хижаками» виглядає вже не так похмуро: вони залучилися підтримкою одеської міської влади, яка виділила з міськбюджету кошти на їх «лікування» та направила «хворих» до київського підприємства «Укрреставрація».

      Євген Коротченко, головний інженер «Спеціальної науково-реставраційної проектно-виробничої майстерні № 5», розповідає, що лев із левицею були виготовлені з використанням давніх технологій, які вже не застосовують. «Тоді скульптури робили з міді, а зараз для цього найчастіше використовують бронзу та латунь. Наша мета — відреставрувати левів за допомогою такого матеріалу, який би найбільше нагадував той, з якого вони були створені спочатку, — каже Є. Коротченко, вказуючи на явно «чужі» латки з олова, які «пришивали» скульптурам раніше. — Підходящі для цього «ліки» ми маємо — нову технологію спеціально розробили фахівці науково-технологічного центру консервації та реставрації пам'яток «Конрест».

      Роботи з оновлення одеських скульптур триватимуть у столиці два місяці, тож уже у середині листопада одесити побачать улюблених мешканців Міського парку на звичному для них місці.