Що потрібно, те і заблокуємо

16.09.2006
Що потрібно, те і заблокуємо

«Живий» міліцейський щит біля храму. (Фото автора.)

      У вівторок спеціальна комісія Чернігівського національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній», на балансі якого перебуває Катерининська церква, та представники історичного музею ім. В. Тарновського намагалися потрапити до заблокованого храму. За словами в. о. генерального директора  заповідника Сергія Чернякова, стан храму, зведеного у XVIII столітті, необхідно постійно контролювати, адже дах церкви в деяких місцях протікає, а нещодавні сильні зливи можуть призвести до трагічних для споруди наслідків. Не меншу небезпеку становить те, що храм тривалий час не провітрювався, при тому, що навіть за часів нормального функціонування його як музею вологість у приміщенні сягала майже 100 відсотків. У таких умовах непоправних збитків можуть зазнати як сам храм, так і музейні експонати відділу декоративно-прикладного мистецтва Чернігівського історичного музею, який розташовувався у ньому до передачі храму козацькій православній громаді.

      — Там розміщені фрагменти унікального фаянсового іконостасу початку XX  столiття, яких було лише два на всю Російську імперію, національний український одяг кінця XVIII—початку XX століття, — говорить директор музею Сергій Лоєвський. — В якому зараз стані експонати і чи вони взагалі там є, невідомо. Те, що зараз чинять люди, які заблокували церкву, інакше як злочином не назвеш.

      Спеціальна комісія мала обстежити храм і почати підготовку до наступного опалювального сезону. Музей прагнув вивезти свої експонати. Все це у доступній формі пояснювали депутату Чернігівської міської ради від ПСПУ Івану Донцю, який «со товаріщі» груддю став на дорозі науковців.

      Однак прислухатися до голосу розуму та закликів не губити національне надбання вітренківці явно не бажали. Ще б пак, та нехай згниє все там, але й сантиметром вистражданого «піару» не поступимось. Аргументи, які у суперечці зі співробітниками заповідника наводили блокувальники, були різноманітними, однак логічністю не відзначалися. Починаючи від того, що «ми не визнаємо вашу владу», закінчуючи  апелюванням до 39 ст. Конституції України. Особливо «вбивчим» був закид про те, що «помаранчевим» можна було блокувати Кабмін, тож і ми заблокуємо все, що нам потрібно».

      Міліція, якої там було більше, ніж пікетувальників, вирішила виступити «живим щитом». Вона щільним кільцем оточила церкву, відділивши вітренківців та «іже з ними» від науковців, які цілком законно хотіли потрапити до храму. Але впевнившись у тому, що їх не пропустять, отримали підстави для подання відповідного позову до суду. Сьогодні пішов 77-й день протистояння...