Дорогий метр

08.09.2006
Дорогий метр

Я оплачу комунальні послуги. А ви гарантуєте тепло? (Фото Укрінформ.)

      Питанням, скільки ж я буду платити по-новому за свою квартиру, нині переймаються мало не всі пересічні українці. Із 1 вересня чиновники «ощасливили» нас підвищенням на 25 відсотків вартості електроенергії. А влада на місцях, виходячи з власних розрахунків, підвищує й собі тарифи на комунальні послуги — без цього, кажуть, ніяк не обійтися: газ же й світло дорожчають. Де управлінці більш «гуманні», там підвищення вiдбувається поступово вже кілька місяців, без особливих стресів для населення. Але у більшості регіонів про нові цифри у рахунках за комунпослуги повідомили раптово — ще й підвищили ціну удвічі-тричі. Як тут не запанікуєш! Тепер практично по всіх обласних центрах, де вдалися до «підігрівання» тарифів, у середньому класична трикімнатна квартира 60—65 метрів квадратних обійдеться її власнику гривень у 500 щомісяця. За умови мінімальної зарплати в Україні 375 гривень таке підвищення виглядає просто знущанням.

      Звісно, будуть субсидії. За даними Мінпраці, у грудні кількість отримувачів житлових субсидій зросте на 760 тисяч — до 1,6 мільйона українців. Але хто по ту кляту субсидiю бігав, той знає, що то за каторга — вибивати у нашій державі якісь пільги.

      І найобразливіше, що, заплативши такі пристойні гроші за комунальні послуги, ви навряд чи зможете розраховувати на краще виконання обов'язків тих же ЖЕКів. А це знову означає — брудні, темні, смердючі під'їзди, «профілактичне» відключення води на цілу вічність і п'янi сантехніки, які вимагають хабарів.

      Сподіватися на милість місцевої влади не доводиться. І хоча деякі політичні партії називають це підвищення незконним і закликають створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з розслідування об'єктивності підвищення тарифів на газ для населення, шансів на успіх небагато.

 

Кияни з 1 грудня платитимуть «за квартиру» у 3,4 раза більше

      У Києві подорожчання тарифів,  за даними столичної влади, реально зафіксоване на квитанціях, мешканці столиці побачать не раніше грудня. До того ж, запевняють київські чиновники, воно буде не найбільше в Україні. «У багатьох регіонах, де влада тверезо оцінювала стан справ і економічну ситуацію підприємств житлово-комунальної сфери, тарифи постійно підвищувались», — коментує нові ціни заступник голови КМДА Денис Басс. За його словами, цього року квартплата за один квадратний метр у Миколаївській області перевищувала собівартість утримання на 14 копійок, а в Рівненській — на 20. Водночас час вартість утримання квадратного метра житла у Києві становила майже гривню, а квартплата була мало не символічна — 50 копійок. Удвічі недоплачують кияни і за гарячу воду, кажуть чиновники, — коли по області люди платили 23 гривні 13 копійок, і того ледве вистачало, то киянам ця сама послуга коштувала 12 гривень.

      Водопостачання покриває витрати лише на 64 відсотки, водовідведення — на 51, а теплопостачання — на 81 відсоток, бідкається міська влада. «Київводоканал» торік зазнав збитків на 32 мільйони гривень і змушений був припинити капітальний ремонт мереж. Більш як півтора мільйона гривень втрачають щороку на вивозі твердого сміття. На межі банкрутства опинилися підприємства, які повинні обігрівати оселі киян, безперебійно постачати їх гарячою і холодною водою. При цьому ціни на електроенергію, газ і бензин невпинно зростають. Таке катастрофічне становище господарства міста, вважають у КМДА, змушує діяти «за правилами, запровадженими у всій країні». Тобто підвищувати ціни.

      Те, що ціни підвищаться саме в три з половиною рази, у міськдержадміністрації виправдовують насамперед зростанням мінімальної зарплати. За даними Держкомстату, середня зарплата у столиці — приблизно 1785 гривень. Щоправда, як резонно зазначає наш читач-киянин, якщо з цієї «середньої» зарплати відняти заробітки численних чиновників, народних депутатів і міністрів, то зарплата середнього киянина істотно «схудне». Додайте ще до всього шалену вартість житла у столиці й тих нещасних, які змушені виплачувати величезні кредити за свої скромні київські метри. Для них квартплата, збільшена більш ніж утричі, — непосильна ноша.

      За підрахунками Головного управління цінової політики КМДА, за один квадратний метр житла тепер доведеться платити приблизно 1 гривню 83 копійки, замість діючих 51 копійки. За надлишкові метри (понад 21 квадратний метр на одну особу, крім однокімнатних квартир) платня виросте в 1,2 раза.

      На засіданні колегії Київської міської держадміністрації начальник Головного управління цінової політики Василь Яструбинський повідомив, що тариф на опалення зросте з 8 копійок до 2 гривень, на гарячу воду — з 3 гривень 72 копійок до 12—13 гривень за 1 кубічний метр, або з 12 до 41 гривні на одну особу, на холодну воду — із 52 копійок до 1 гривні 60 копійок за кубометр, або з 4 гривень 50 копійок до 16—17 гривень на одну особу. Якщо ці пропозиції приймуть, Київ займатиме шосте місце серед регіонів за рівнем тарифів.

 

Луцьким мешканцям утримання трикімнатної квартири обійдеться у 500 гривень

      Вересень мешканці Луцька зустріли з новими тарифами на теплопостачання та гарячу воду. Попри запевнення міської влади, що цього не станеться саме з 1 вересня, бо зазвичай від дня затвердження до введення нових тарифів має пройти місяць. Та Луцький міськвиконком чекати не став і обіцянок своїх не дотримав. Власне, подібний сюрприз зробила лучанам і стара влада — перед тим як скласти свої повноваження — напередодні 2006 року, а саме у грудні, тарифи в Луцьку суттєво підвищилися. І якщо той стрибок цін мешканці міста якось проковтнули, то від нинішнього свіжоспеченого «млинця» стає поки що недобре. Наразі, за новими цінами, лучани платитимуть за тепло 3,30 гривні за квадратний метр (2,15 гривні — в опалювальний сезон, 1,15 — у міжопалювальний). Гаряча вода коштує 7,74 гривні за метр кубічний, але все це — ціни без ПДВ. Люди вже прикинули, що плата за утримання звичайної, не елітної, трикімнатної квартири обійдеться в середньому в межах 500 гривень. Перед прийняттям нових тарифів міськрада для годиться провела так звані громадські слухання на цю тему. Від міської громади представників у залі помічено було небагато, а місця заповнили, в основному, працівники відповідних комунальних служб. Тому й не дивно, що «громада» дала своє добро на підвищення тарифів. Ніби без цього міськвиконком не зробив би підвищення. Питається, для чого ці ігри в демократію та публічність? Щоправда, обіцяну приємність у вигляді гарячої води перед Днем незалежності після майже двомісячної перерви лучани таки отримали. Тепер за задоволення настав час платити.

 

В Івано-Франківську жовтень «підігріє» комунальні послуги вдвічі

      Минулу зиму мешканці обласного центру Прикарпаття пережили без стресів. Тоді за бажане тепло іванофранківці  розплатилися невеликим підвищенням тарифів, зате борги «Івано-Франківськтеплокомуненерго», яке обслуговує місто з 240-тисячним населенням, зросли майже до 9 мільйонів гривень.

      Напередодні нового опалювального сезону виконком Івано-Франківської міської ради на чолі з новим мером Віктором Анушкевичусом  17 серпня рішенням №278 врегулював тарифи у сфері теплопостачання підвищенням оплати послуг тепловиків майже вдвічі. Відтепер за один  квадратний метр обігрітої комунальниками квартири взимку доведеться платити 4 гривні 17 копійок, водовідведення і водопостачання сукупно коштуватиме в середньому 12 гривень на місяць за одного споживача,  «чиста» квартплата, враховуючи користування ліфтом, — 50 копійок за метр квадратний. Якщо скласти докупи оплату всіх комунальних благ за новими тарифами, що вводяться в дію з 1 жовтня, то власник стандартної 3-кімнатної квартири пізньорадянської забудови, у якій мешкає двоє дорослих і двоє дітей, за підрахунками фахівців управління соціально-економічного розвитку міста, має викласти 567 гривень щомісяця. Якщо ж сукупна зарплатня батьків не потягне на гонорову оплату нових тарифів, міська влада обіцяє підсобити житловими субсидіями.

 

Тепло у вінницькій однокімнатці цієї осені «потягне» на 128 гривень

      До зміни цін на окремі комунальні послуги жителі Вінниці уже встигли адаптуватися — наприклад через подорожчання води, яке відбулося ще в квітні.  Тепер вартість 1 кубічного метра становить 74 копійки. Втім у структурі затрат на утримання житла це справді копійки, основний ціновий удар доведеться витримати восени, і найперш — в оплаті за тепло. Згідно з рішенням міськвиконкому від 15 червня, цього року вартість опалення одного квадратного метра в середньому підскочила від 2 ,40 гривні до 4 гривень і 2 копійок, тобто на 68 відсотків. Це означає, що вартість опалення однокімнатної квартири площею 32 квадратні метри в типовій панельній дев'ятиповерхівці, якими масово забудоване місто, сягне 128 гривень на місяць. Мешканцям сусідньої двокімнатної квартири (50 метрів квадратних) доведеться платити вже 210, а трикімнатної (65 метрів) — понад 260 гривень.

      Відчутно позначиться на гаманці й подорожчання гарячої води — з 5 гривень 21 копійки за 1 кубічний метр до 8 гривень і 24 копійок, або на 58 відсотків. Сім'ям, які використовують на місяць, наприклад, десять кубометрів, доведеться приплюсувати до названої суми ще 82 гривні. Якщо ж додати сюди ціни на експлуатаційні витрати з утримання будинків і прибудинкових територій (подорожчання на 42 відсотки), на газ та електроенергію, то вартість проживання у типовій трикімнатній квартирі упевнено дотягнеться до 500 гривень на місяць.

 

Тернопіль: додайте «зверху» гривень 100 за комунплатежі

      Стрес  від  підвищення комунальних платежів тернополяни мали отримати наприкінці літа, однак, схоже, він дещо відсунувся в часі. Вперше проект рішення щодо підвищення  тарифів , запропонований ще «старою» міськрадою, був опублікований у місцевій пресі в останній день травня. Залишилося лише затвердження проекту з внесеними виконкомом міськради змінами, після чого тернополяни і одержали б «подарунок» у вигляді підвищення квартплати на 20—25 відсотків. Але «стара» влада цього вже не встигла чи не хотіла зробити, нова ж була визнана легітимною тільки недавно і, зрозуміло, не пішла на такі антипопулярні перші кроки. Відтак з липня—серпня в Тернополі відбулося поки що лише подорожчання електроенергії (як у цілому по Україні), опалення — від 46 до 70 копійок з розрахунку на квадратний метр житла, холодної води — від 1 гривні 76 копійок до 2 гривень 28 копійок — та  гарячої води — від 4 гривень 21 копійки до 8 ривень 27 копійок за куб.

      Якщо провести необхідні розрахунки щодо умовної тернопільської сім'ї з трьох осіб, які живуть, скажімо, у  двокімнатній квартирі звичайної «панельки» без ліфту, то вималюється наступна картина. За холодну воду їм доведеться щомісяця  платити  більше на п'ять з копійками гривень, за гарячу (якщо нема лічильника) — приблизно на чотирнадцять гривень, за тепло в опалювальний період — на двадцять чотири гривні. Якщо додати сюди ще підвищення квартплати, яке рано чи пізно все одно відбудеться, а також подорожчання електроенергії та телефонного зв'язку, то наступної зими комунальні  витрати такої  умовної сім'ї зростуть десь на сто гривень.

 

Бердянськ б'є рекорди: за двокімнатну квартиру сім'я платитиме до 400 гривень. І це без гарячої води!

      Діяти за принципом, аби і вовки були ситі, і овець не поменшало, депутати Запорізької міськради намагалися впродовж року. І навiть ввели мораторій на перегляд вартості КП. Однак реалії були іншими, і депутати таки його зняли, ще й визначили: тепер лише 5, а не 20 відсотків тарифу будуть оплачуватися не з гаманців споживача, а з міського бюджету чи з інших джерел. І вже з 1 вересня вартість опалення у Запоріжжі становить 1,67 гривні за квадратний метр (було 78 копійок), кубометр гарячої води — 7,09 гривні (було 3,48). Від подвійного здорожчання послуг запоріжці, звісно ж, не в захваті. Фахівці «Міськтепломережі» неофіційно визнають, що перегляд тарифів може дати зворотний результат: платежі споживача послуг назагал можуть навіть «поскромнішати». Ніби не сумніваючись у такій перспективі, концерн уже взяв 40-мільйонний кредит, аби ліквідувати новий борг перед ДП «Газ України» і мати паливо для задіяння котелень у новому сезоні.  

      Вода — окрема тема: з 1 липня за кубометр води  і водовідведення запоріжці платять, відповідно, 1,25 і 0,732 гривні (у першому півріччі було ще дешевше — 0,888 і 0,456 гривні). За даними начальника Держінспекції з контролю за цінами в Запорізькій області Світлани Тябіної, за цим показником регіон є «середнячком» (14-те місце в Україні). Проблемнішим є питання якості питної води, її невідповідність низці показників Держстандарту. Оновлення потребують як очисні споруди — їм уже по півстолiття, так і власне технологія очищення води з Дніпра.

      Щодо якості води, то мешканці більш як 400 населених пунктів області споживають де-факто технічну воду, а оплачують послугу за тарифом питної. З 1 жовтня споживач має сплачувати вже по 5,37 гривні за той же кубометр, інколи — «муляки», а не очищеної дніпровської водички.

     Міські мережі, а це 380 кілометрів водогону, нікудишні: труби з'їли іржа і час, тому вода «буває з домішками, неякісна, великі втрати», фактично кожний третій кубометр «губиться», і ця узаконена безгосподарність оплачується з гаманця споживачів.

      Тарифи й справді вражають: у Запоріжжі однокімнатна квартира з 1 вересня обходиться сім'ї з двох осіб майже у 200 гривень, двокімнатна (на трьох) коштує близько 300, трикімнатна, в якій мешкає четверо, — в межах 400 (подорожчання — відповідно, на 75, 100 і 140 гривень, каже начальник міського управління економіки Наталя Новак). Куди крутіше натиснули комунальники і  влада на гаманець мешканців Бердянська: за двокімнатну, приміром, квартиру сім'я платитиме до 400 гривень! І це без гарячої води, якої на курорті вже не мали років п'ять. Існують й інші «затребувані» комунальниками суми за опалення одно-, дво- і трикімнатної квартир — відповідно, 204, 263 і 351 грн. Лише за опалення! Маєш невлаштованого працездатного члена сім'ї чи стареньке авто? На субсидію не розраховуй. Саме тому, до речі, у Запоріжжі із 231 тисячі сімей лише 5 тисяч оформили відповідні документи. За прогнозом начальника міськуправління праці й соціального захисту Ольги Полковникової, тепер субсидію одержуватиме 12—13 тисяч сімей: щотижня подає заяви 300—350 осіб. 

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>