Для тих, хто букви знає

31.05.2006

      Сьогодні в Українському домі відкривається чотириденна дитяча книжкова виставка-ярмарок, на якій Ані Лорак підписуватиме книжки, Пепі Довгапанчоха вчитиме грати на гребінці і танцювати твіст, а дорослі дяді і тьоті, письменники розповідатимуть, як розплутувати детективи, співати і читати одночасно, писати шлягери, як вижити в фантастичному світі тощо.

      8 березня — календарний день любові до жінки, 1 червня — турботи про дітей. В органайзерах чиновників і бізнесменів на цей день запланований пунктик «благодійність-піар», безплатне морозиво і каруселі, що там ще за програмою? ККД від заорганізованих заходів до дня захисту дітей наближається до нуля. Цього року до 1 червня чи не вперше маємо щось путнє — розумне, добре, вічне: громадська організація «Форум видавців» організувала Перший київський дитячий благодійний книжковий ярмарок, у цьому її підтримали Український дім і Державне управління справами. Ярмарок триватиме з 31 травня по 3 травня в Українському домі.

      У чому його користь? У різноплановості і не нудності. На звичайному ярмарку за годину-півтори можна впоратися з оглядом асортименту і визначитися з вибором. На Першому дитячому від пунктів програми очі розбігаються. Крім як купити чи виграти книжку, диск із комп'ютерною грою чи аудіокнижку, можна її подарувати дітям, яким менше пощастило з бібліотеками. В рамках ярмарку проводитиметься благодійний збір книжок для дитячих будинків і сільських бібліотек, і кожний, перебравши свою книгозбірню, може знайти в собі мужність подарувати прочитану книгу іншій дитині. Про мужність пишу недарма. Бо сама тільки зовсім недавно навчилася відпускати книжку з дому, раніше навіть до друзів ревнувала свої улюблені тексти. До речі, під гаслом «Відпусти книжку на волю» ініціатор українського буккросінгу Артем Зелений презентуватиме проект «Буккросінг: новий тип соціальних ігор. Дитяча версія». Буккросінг — це, умовно кажучи, кругообіг книжок у суспільстві: прочитав ти книжку і залишив її в парку на третій зліва лавочці біля пам'ятника Шевченку для наступного читача, і на спеціальному сайті написав, де шукати, скажімо, «Бійцівський клуб» Чака Поланіка. А в цей час на сайт зайшли одночасно з десяток мисливців за книжками, і далі вже інтрига, хто перший її добуде і де залишить наступного разу. Дорослий буккросінг поступово набирає обертів в Україні, тепер ділитися книжками і полювати за книжками вчитимуться діти. Артем Зелений каже, що перші точки дитячого буккросінгу будуть у місцях скупчування дітей і батьків — дитячі супермаркети «Антошка», «Будинок іграшки», дитячі кафе тощо.

      Успішні письменники, художники, видавці ділитимуться дорослими секретами на майстер-класах. Як вижити у фантастичному світі, знає Яна Дубинянська. Що буде з Гаррі Поттером у 8-й книзі, повідає Дмитро Биков (Москва). Як навчитися розплутувати злочини в дитячому детективі, вчитиме Леся Воронина. Як одночасно читати й співати, розповідатиме співачка Росава. Разом із Мар'яною Савкою є шанс навчитися писати шлягери. А теорію смайликів викладатиме художник Олег Петренко-Заневський. Знаменитостей також можна буде зустріти на стендах різних видавництв — письменник Андрій Курков, співачка Ані Лорак, поет та перекладач Віктор Морозов підписуватимуть книжки, до яких вони мають відношення.

      Практично кожна дитина зможе вписати свою сторінку в «Книгу дитячих мрій», яку після завершення ярмарку передадуть Президенту України. Діти самі складуть рейтинг найкращих дитячих книжок і візьмуть участь в акції «Тебе надрукують у «Соняшнику».

      Дорослі до ярмарку підготували також презентації нових книжок і книжкових серій. «Теза», до прикладу, презентує продовження Суботикових пригод — «Кітобус, або нові цяточки для Суботика» Пауля Маара та нову книгу свого автора Олександра Дерманського «Бабуся оголошує війну», «Юніверс» — новодруки, видані в найпрестижнішій світовій дитячій серії «Лауреати Андерсенівської премії», Видавництво Старого Лева — аудіокнигу «Пепі Довгапанчоха», «Навчальна книга — Богдан» — серію книг Миколи Зінчука «Українські народні казки: у 24 томах».

      Стомлені книжками зможуть відволіктися на ігровому майданчику «Равлик» — зайнятися наскельним живописом, клинописом, писанням пір'ям, помалювати, повирішувати найбільший у світі сканворд та інше. Тільки перераховувати стомилася, а в усьому цьому взяти участь... Нас чекають великі справи!

 

ДО РЕЧІ

      Для домашньої роботи платників податків подамо дві цифри, наведені президентом Форуму видавців Олександрою Коваль: бюджет дитячого книжкового ярмарку — 50 тисяч гривень ( гроші не державні, а Форуму видавців), а бюджет ІІ Міжнародної книжкової виставки-ярмарку (такої ж за площею і кількістю учасників) — понад 500 тисяч гривень бюджетних коштів.