І став моряк мічурінцем

30.05.2006
І став моряк мічурінцем

У ці дні Микола Максимов у своєму саду порається з ранку до вечора. (Фото автора.)

      Відтоді як декілька років тому колишній флотський офіцер-механік Микола Максимов (цьогоріч йому «стукнуло» 60) «обзавівся» двома дачними ділянками у степу під Джанкоєм, він постійно експериментує. Тобто нащеплює, перещеплює, відбраковує свої дички і сортові яблуні, груші, персики, ківі, озимину, чорний інжир, зизифус — загалом з однорічними — 62 культури. У цю травневу пору фруктові дерева у нього густо обліплені цвітом буквально до самої землі, де рясно квітне полуниця. Тоді як у сусідів-дачників пана Миколи я подібного буйноцвіття не угледів. Цим, либонь, і пояснюється, що відставний капітан 2-го рангу і на суходолі йде правильним курсом.

 

Субтропіки на Камчатці

      «Коли з дружиною отримали свою першу за офіцерську службу квартиру в Петропавловську-Камчатському, — згадує пан Микола, — висадили у горщиках на підвіконні лимон, апельсин, фейхоа, інжир, ананас. І навіть повноцінний урожай аж по 5-6 плодів із них регулярно збирали. Згодом на балконі ще й «грядки» розбили — помідори, огірки, перець. Усе ж таки якась приємна віддушина. Та й таки вітаміни, з якими на Камчатці завжди було сутужно».

      Для більшої переконливості Микола Федорович показує мені чорно-біле фото свого квартирного саду з виглядом на камчатську сопку Сигнальна. І далі додає, що, мовляв, попервах, під час служби командиром на науково-дослідному судні «Чумикан» Тихоокеанської військово-морської експедиції за рослинами здебільшого доглядала дружина Ніна. Лише згодом, коли з корабля за станом здоров'я офіцера «списали» на берег і призначили викладачем військово-морської кафедри місцевої мореходки рибфлоту, то більше часу їм приділяв уже сам. На цьому Максимов трохи розумівся, бо ще в шкільні роки з інтересом перечитав наукові дослідження Івана Мічуріна — однокласник подарував рідкісний фоліант ученого. Ще й журнал «Присадибне садівництво» регулярно виписував. Тому вмів правильно деревце посадити, доглянути за ним. Але по-справжньому, як кажуть, відвів душу Микола Федорович тільки на пенсії.

Без ям і хімії

      Такої щільності дерев, як на 17 сотках саду Максимова, відверто кажучи, ніде ще не довелось бачити. Лише яблунь у нього понад 90 сортів, причому ще навіть не апробованих у північному Криму. Від найбільш ранніх, плоди яких достигають уже у другій декаді червня, і до стійких до інфекцій американських клонів на кшталт Джонаголда. Але найбільше вразило, що Микола Федорович майже обходиться без хімічного захисту і міндобрив. І при цьому фруктовий «конвеєр» у нього безперебійно діє протягом усієї вегетації. Тому родина, численні родичі та друзі смакують свіжими, екологічно чистими фруктами ледве не від врожаю до врожаю. Дачник — прихильник органічної, відновлювальної технології плодівництва. Простіше кажучи, не труїть дерева фунгіцидами та різною отрутою. Найстрашніша у нього хімія — 7-відсотковий розчин міндобрива сечовини (карбаміда) з додаванням до нього органічного інгібітора імунітету рослин при оприскуванні дерев після листопаду. Всюди у саду — натуральний захист: часник, петрушка, квіти, приміром, чорнобривці та календула, котрі заліковують рани на кореневій системі багаторічних рослин і заодно своєю пахучістю відлякують шкідливих комах. Знову ж таки в інтересах саду, точніше для кращого опилювання груші, завів Максимов декілька бджолиних сімей.

      Сусіди, зізнається Микола Федорович, називають його «плюшкіним». Ще б пак, адже бур'яни та хмиз, які вони зі своїх ділянок виносять на смітник, аби неодмінно спалити, той потім акуратно збирає і устеляє ними грунт під своїми деревами. До того ж не бере в руки лопати, вважає, що традиційне перекопування — страшенне шкідництво саду та марнотратство. Мовляв, уся органіка повинна залишатися на поверхні. Далі черв'яки її перенесуть і укладуть там, де потрібно. Користується пенсіонер лише так званим плоскорізом Фокіна та буром при посадці саджанця. Ямка неглибока — винятково під розмір корінця. Старим деревам та тим, що загинули, Максимов теж находить застосування — він їх залишає на місці для органічного збагачення грунту і... розведення опеньків та печериць. «От японці — мудрі люди, — каже Микола Федорович, — спецільно з гір зносять у свої сади трухляві колоди і закопують у землю, а ми зазвичай вдаємось до викорчовування і спалювання пеньків».

      Ефект чудернацької агрономії справляє враження на сусідів Максимова восени, коли його дерева гнуться від духмяних плодів (груші, приміром, сягають у вазі до кілограма).

Філософія садівництва

      Ще одна особливість аматорства пана Максимова — культ низькорослих, карликових, спурових та колоновидних сортів. Тобто рослин, що далі 2—3 метрів догори не здіймаються. «У мої роки, — розтлумачує мені садівник, — лазити, як той шпак, по високих деревах небезпечно. Для нас набагато зручніше, коли плоди висять на рівні коліна і витягнутої руки. І спина не болить потім, і руки не пошкрябаєш».

      Крону потрібних кондицій Микола Федорович власнопруч формує у три етапи. Спочатку підбирає прищепу з добре розвинутим корінням (для груші, наприклад, годиться низькоросла айва чи лісова дичка). Далі прищеплює на неї 40—60-сантиметрову інтеркалярну вставку вже спеціального сорту 212. На вершину «піраміди» садовить улюблений сорт, скажімо, ту ж Марію, Ізюминку Криму, Золоту осінь, Медову Криму (у Максимова тільки місцевої селекції 12 сортів). Такий варінт відповідає всім його вимогам, бо урожайний, стійкий до основних грибкових інфекцій. До того ж сорт має низький стовбур і потужний корінь, що здатний протистояти хлорозу.

      Узагалі ж у поглядах на мале садівництво колишній військовий моряк і затятий мічурінець ще й справжній філософ. «Промислові сади, — розмірковує Максимов, — майже всюди однакові, це технологія. Дачні та присадибні сади різні, це мистецтво. Деякі з них створені лише для отримання естетичного задоволення і нагадують мальовничі міські парки. Інші ж, на довершення до всього, ще й непогано плодоносять. Хтось ще збирає та вивчає на дачних сотках винятково колекційні сорти. Словом, скільки господарів — стільки різновидів. Бажано при цьому ще й дотримуватись золотого правила: розраховувати лише на власні сили і можливості, не створювати своїм захопленням зайвих проблем родині. Ніхто ж, скажімо, силоміць не тягне родичів на футбол чи рибалку. А тому не потрібно ображатись, коли діти чи внуки не хочуть копирсатись у землі на вашій дачі. Це винятково ваше хобі. Ви тільки можете порадувати близьких людей власноруч вирощеними квітами і фруктами, нічого не вимагаючи навзамін, окрім, хіба що, визнання вашої праці».

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>