А «Караван» іде. Та ще й домовляється

26.05.2006
А «Караван» іде. Та ще й домовляється

      Як відомо, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко, визначаючи кадровий склад першого уряду Ющенка, на початку 2005 року домовлялися «за чаркою чаю» в ресторані «Капуцин», що на вулиці Червоноармійській. Тепер, винісши колишні образи за дужки, лідерка БЮТ і чiльний бiзнесмен з «Нашої України» знову зустрічаються в дорогому закладі громадського харчування — цього разу домовляються про розподіл портфелів у новій коаліції, і, відповідно, в третьому уряді Ющенка. За даними з «нашоукраїнських» джерел, цього тижня Юлія Володимирівна й Петро Олексійович разом смакували східну кухню в ресторані «Караван» на Кловському узвозі — це навпроти «Укртрансгазу», там, де Віктор Ющенко в перші дні року  підтримував увімкненим газовий «краник» у розпал «газової війни» Росією.

      Звісно, цікавим є і сам факт зустрічі непримиренних опонентів, і замовлене ними меню (кажуть, з-за столів переговорники, особливо пан Порошенко, вийшли дуже веселi). Але ще цікавіше — те, що вони обговорювали й до чого домовилися.

      Якщо прем'єрські амбіції Тимошенко підтверджувати не доводиться, то дана зустріч була не зайвою для підтвердження амбіцій Петра Порошенка як потенційного Голови нового парламенту. І, хоч як це дивно, Юлія Володимирівна нібито погоджується і на спікерство Порошенка (звісно, за умови підтримки паном Петром прем'єрства лідерки БЮТ), і навіть на призначення главою секретаріату Президента Олександра Третьякова. Хоча така кадрова пропозиція «групи Порошенка» була сприйнята з подивом навіть на Банковій: досі посада головного канцеляриста СП у великий «пул» розподілюваних оновленою владою портфелів ніби не входила. Але якщо в Петра Олексійовича — свої забаганки щодо поновлення контролю над владними кабінетами, то в Тимошенко з цього приводу власні тактичні й навіть стратегічні міркування. З призначенням на посаду Голови ВР одіозного Порошенка й поверненням на Банкову (чи ще на якусь круту вулицю) такого ж одіозного «любого друга» Третьякова Прем'єрка Юля матиме не лише сильну противагу в сенсі контролю та перетягування влади, а й зручну шальку терезів для скидання на неї негативних відгуків виборців. Справді, Порошенко з його іміджем — зручна фігура поруч із Тимошенко в умовах парламентсько-урядової коаліції, на яку Прем'єрка зможе валити всі гріхи й перекладати відповідальність за дії власного Кабміну. Адже відомо, що парламентські «говоруни» в нас завжди мають менший рейтинг, аніж урядові «роботяги», а якщо ВР ще очолить «шоколадний король»... Це буде щось із чимось. А в пана Порошенка є велике бажання не просто очолити Верховну Раду, а й максимально розставити в її керівництві «нашоукраїнські» кадри.

* * *

      Досі представники «НУ» неодноразово озвучували думку про те, що створювана ними, Блоком Тимошенко та Соцпартією коаліція має виробити програму діяльності  і лише потім слід говорити про поділ крісел для конкретних партій і персон. Але, ясна річ, і вони мали свої «особистісні» претензії на конкретні посади. Тепер вони отримали своє підтвердження. До «України молодої» потрапив цікавий документ у вигляді таблички, в якій зафіксовано апетити «НУ» за прізвищами, посадами й партіями. Щоправда, тут здебільшого йдеться про пости в рамках парламенту, але кілька заявлених позицій в органах виконавчої влади та правоохоронної системи теж цікаві.

      Отже, ці вимоги керівними органами «Нашої України» ще не затверджені, але активно обговорюються: на Голову ВР у даному документі немає інших кандидатур, окрім Петра Порошенка. У графі «перший заступник» — прочерки. Заступником спікера пропонуються або дніпропетровець Сергій Бичков iз НСНУ, або голова Народного руху Борис Тарасюк, поки що міністр закордонних справ. В іншому варіанті Тарасюка пропонується залишити на чолі МЗС, з'єднавши цю посаду ще й із кабінетом віце-прем'єр-міністра.

      На Мінфін пропонується ще один рухівець, обраний до парламенту, — Володимир Лановий.

      Секретарем Радбезу Партія промисловців і підприємців — учасниця «Нашої України» — висуває Анатолія Кінаха, який лише днями звільнився з РНБО, розкритикувавши стиль роботи його безпосередніх шефів з вулиці Банкової.

      «Старим-новим» бачать «наші» й керівника «Нафтогазу» — ним може стати скандальний КУНівець Олексій Івченко, покупець дорогих «Мерседесів».

      А на Генерального прокурора «НУ» висуває лідера Християнсько-демократичного союзу Володимира Стретовича.

      Цікаво, що повернення у верхи виконавчої влади Юрія Єханурова у планах «Нашої України» не значиться. Мабуть, через те, що сам він не надто бажає працювати під орудою своєї попередниці Тимошенко.

      Йдемо далі по списку. Комітет із питань аграрної політики та земельних відносин — панове Полянчич, Одайник, Шкляр, усі троє — «нашоукраїнці». Комітет із боротьби з організованою злочинністю та корупцією — головою пропонується вірний соратник Порошенка пан Король, заступниками — Дерев'янко з ПППУ або Ружицький із ХДС. Комітет із питань будівництва, транспорту, житлокомунгоспу і зв'язку — Омельченко, Кучеренко, Поляченко, Круць, Куйбіда або Довгий.

       Головний комітет — бюджетний — про всяк випадок зарезервував для себе Порошенко, але він був у списку потенційних голів не перший, а після пана Шкрібляка. Заступниками пропонуються Чорноволенко, Дерев'янко і Довбенко.

      Комітет із питань держбудівництва та місцевого самоврядування — Безпалий, Ключковський, «соборівець» Матвієнко. Заступники — Прокопович, Сокирко, Гірник. Борис Беспалий також може бути головою Комітету з питань екологічної політики та іншого природокористування, як і екс-глава Запорізької ОДА Артеменко.

      Комітет із питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій: Ляпіна, Гуменюк, Єхануров, Лановий. Заступником може бути знову Юрій Дерев'янко.

      Ще один важливий комітет — з питань ПЕК: Горошкевич, Івченко, уже екс-міністр Тополов або лідер фракції «НУ» в минулому скликанні Микола Мартиненко. Заступники — Зейналов, Шкрібляк.

      Аж троє людей від «НУ» претендують очолити Комітет із питань промполітики і підприємництва: Ляпіна, Козаченко, Гуменюк; заступниками можуть бути Гурєєв або Шульга.

      Комітет у закордонних справах — Сергій Бичков або Борис Тарасюк. Комітет із питань євроінтеграції — Поживанов, Яковина, серед потенційних членів — співачка Руслана Лижичко. Заступники — Князевич або Прокопович.

      Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — Мойсик. З питань правової політики — бажаючих дуже багато. Тут і Ключковський, і Головатий, і знову Мойсик, і Стретович, і Оніщук від Кінаха.

      Фінансами і банківською діяльністю у ВР можуть керувати Катеринчук, Шпиг, Довгий і навіть такий «нашоукраїнець», як Фіалковський.

      Комітет із питань національної безпеки й оборони від «Нашої України» можуть очолити Лев Гнатенко або Анатолій Кінах, заступник — екс-член ЦВК Князевич.

      Комітет із питань культури і духовності має потенційних керівників від «НУ» — В'ячеслава Кириленка, поки що віце-прем'єра, полтавця Кульчинського або рухівця Танюка.  Пан Кириленко запропонований також на посаду голови Комітету з питань соціальної політики та праці. На заступника пропонується телевізійниця Ольга Герасим'юк і Майко від ПППУ.

      Комітет із питань науки та освіти може очолити член НСНУ Юрій Артеменко, з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства — Микола Поліщук, який був його головою в минулому скликанні та профільним міністром. Або Лілія Григорович.

      Комітет із питань прав людини і нацменшин — Борис Беспалий або Геннадій Удовенко, серед можливих заступників — пані Герасим'юк. Також вона може очолити Комітет із питань свободи слова та інформації. Ще один претендент — пан Артеменко.

      Справи пенсіонерів у парламенті «Наша Україна» очолювати не хоче, натомість пропонує створити «комітет рівних прав та можливостей» і виділити його Оксані Білозір.

      На Комітет із питань регламенту, депетики та організації роботи ВР пропонується колишній голова парламентського апарату Коваль. А на спецкомісію з питань приватизації — ще один рухівець, Давимука.

      Як бачимо, варіантів і пропозицій є багато, як і «перестраховок». Бути реалізованими зможе хіба дещиця, бо є ж й інші учасники коаліції. Але привертає увагу той факт, що кількість і назви комітетів — такі ж, які були й у попередній ВР. З чого випливає, що «група Порошенка» не надто сподівається, що узгоджений нею з «Регіонами» проект збільшення кількості комітетів буде затверджений Верховною Радою загалом.

* * *

      А поки що, перенісши наступне сесійне засідання парламенту аж на 7 червня, «НУ», БЮТ і СПУ продовжать коаліційні та навколопосадові переговори. «Текст коаліційної угоди буде погоджено найближчим часом», — повідомляє прес-служба «Нашої України», і це вже прогрес, бо раніше так говорили лише речники БЮТ та соціалістів. 24 травня відбулося спільне засідання робочої групи з підготовки угоди про створення коаліції, в якому взяли участь делеговані від «Нашої України» Роман Безсмертний, Юрій Єхануров, Роман Зварич, Борис Тарасюк та Анатолій Кінах, представники СПУ Йосип Вінський, Олександр Морозі Василь Цушко, від БЮТ — Юлія Тимошенко, Микола Томенко, Олександр Турчинов.

      Наразі «помаранчеві» працюють з обома проектами угоди про створення коаліції — і тим, що парафований БЮТ та СПУ, і з тим, що поданий «НУ». Мета — створити єдиний узгоджений документ, повідомив соціаліст Йосип Вінський сайту «Українська правда».

      «УП» цитує також неназване джерело з керівництва «Нашої України», яке каже, що «НУ» пропонує схему розподілу посад в уряді: кандидатура Прем'єра визначатиметься окремим протоколом в рамках домовленостей між трьома силами, а для поділу міністерських портфелів пропонується бальна система, за якої пост глави уряду «коштуватиме» 7 балів, першого віце-прем'єра — 5, міністрів — 3. У цьому випадку БЮТ отримає 10 міністрів, «НУ» — 7, Соцпартія — 2 чи 3.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>